🥑 3 hapa të thjeshtë për të humbur peshë sa më shpejt që të jetë e mundur. Lexoni tani

Sa proteina ka në një vezë?

Sa proteina mund të prisni të merrni nga vezët

Vezët janë të mbushura plot me lëndë ushqyese dhe proteina me cilësi të lartë. Por sa proteina përmbajnë dhe a ndikohet nga gatimi?

Bazuar në dëshmi
Ky artikull bazohet në dëshmi shkencore, të shkruara nga ekspertë dhe të verifikuar nga ekspertët.
Ne shikojmë në të dy anët e argumentit dhe përpiqemi të jemi objektiv, të paanshëm dhe të ndershëm.
Përditësuar së fundi më Gusht 24, 2022, dhe rishikimi i fundit nga një ekspert më Korrik 16, 2022.

Shumë njerëz mund ta dinë se vezët janë shumë të shëndetshme. Jo vetëm kaq, por ato janë gjithashtu një burim i shkëlqyer i proteinave me cilësi të lartë.

Marrja e mjaftueshme e proteinave është shumë e rëndësishme për ndërtimin e kockave dhe muskujve, si dhe për ruajtjen e shëndetit të përgjithshëm.

Vezët konsiderohen si një burim i plotë i proteinave me cilësi të lartë, sepse ato përmbajnë të nëntë aminoacidet thelbësore.

Por sa proteina mund të prisni të merrni nga vezët?

Sa proteina përmban një vezë?

Një vezë mesatare përmban rreth 6-7 gram proteina.

Megjithatë, përmbajtja e proteinave varet nga madhësia e vezës. Ja sa proteina përmbajnë vezët e madhësive të ndryshme:

Për t'i vënë këto shifra në perspektivë, një mashkull mesatar i ulur ka nevojë për rreth 56 gram proteina në ditë dhe një grua mesatare sedentare ka nevojë për rreth 46 gram.

Përmbledhje: Një vezë me madhësi mesatare përmban rreth 6-7 gram proteina.

Përmbajtja e proteinave në të verdhën dhe të bardhën

Tani le të shohim përmbajtjen e proteinave të pjesëve të ndryshme të vezës.

Proteina në të verdhën e vezës

Të verdhat e vezëve janë vendi ku gjenden pothuajse të gjitha lëndët ushqyese dhe yndyra e vezës.

Megjithatë, përveç këtyre lëndëve ushqyese, e verdha përmban gjithashtu deri në gjysmën e përmbajtjes së proteinave të vezës.

Në një vezë të madhe që përmban rreth 6.3 gram proteina, 2.7 gram vijnë nga e verdha.

9 përfitimet shëndetësore të fistikëve të bazuara në dëshmi
Sugjeruar për ju: 9 përfitimet shëndetësore të fistikëve të bazuara në dëshmi

Proteina në të bardhën e vezës

E bardha e vezës përbëhet nga afërsisht 88% ujë.

Ka 150 lloje të ndryshme proteinash në të bardhat e vezëve.

Në 33 gram të bardhë veze të papërpunuar, ka 3.6 gram proteina.

Përmbledhje: Të dyja të verdhat dhe të bardhat e vezëve përmbajnë proteina, por të bardhat e vezëve përmbajnë pak më shumë.

A kanë vezët e papërpunuara më shumë proteina?

Vezët e plota përmbajnë afërsisht të njëjtën sasi proteinash, pavarësisht nëse ato konsumohen të gjalla apo të gatuara.

Një vezë e madhe dhe e plotë e papërpunuar përmban 6.3 gram proteina.

Një vezë e madhe e zier e plotë përmban gjithashtu 6.3 gram proteina.

Një vezë e madhe e skuqur e plotë përmban pak më pak proteina, në 6.26 gram.

Është e rëndësishme të theksohet se ngrënia e vezëve të papërpunuara mbart disa rreziqe. Mund të shkaktojë sëmundje nga bakteret Salmonella.

Përmbledhje: Një vezë e plotë përmban afërsisht të njëjtën sasi të proteinave, pavarësisht nëse është e papërpunuar, e zier ose e skuqur. Por kini parasysh se ngrënia e vezëve të papërpunuara mund të shkaktojë sëmundje.

Përfitime të tjera shëndetësore të vezëve

Vezët janë ndër ushqimet më të shëndetshme dhe më ushqyese që mund të hani.

Sugjeruar për ju: Makaronat janë të shëndetshme apo jo të shëndetshme?

Ato janë relativisht të ulëta në kalori, me një vezë të madhe të papërpunuar që përmban vetëm rreth 71 kalori.

Pavarësisht se janë të ulëta në kalori, ato janë një burim i ekuilibruar i pothuajse çdo lëndë ushqyese që ju nevojitet.

Një nga këto lëndë ushqyese është kolina. Kolina është e rëndësishme për shumë procese në trup, duke përfshirë metabolizmin, shprehjen e gjeneve dhe zhvillimin e trurit.

Vezët gjithashtu ofrojnë një sërë vitaminash dhe mineralesh duke përfshirë:

Përveç përmbajtjes së tyre ushqyese, vezët gjithashtu janë lidhur me përfitime të shumta shëndetësore, duke përfshirë përfitimet që lidhen me humbjen e peshës dhe ruajtjen e peshës.

Vezët gjithashtu mund të zvogëlojnë rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare dhe goditjes në tru.

Vezë dhe humbje peshe

Vezët janë treguar se nxisin ndjenjën e ngopjes, gjë që mund të ndihmojë në ushqimin në moderim.

Ky efekt është veçanërisht i dukshëm kur hani vezë për mëngjes.

Ngrënia e vezëve për mëngjes është treguar të rezultojë në më pak ndjenja urie në krahasim me të ngrënit e drithërave për mëngjes.

Përveç gjithë kësaj, vezët janë një opsion ushqimor me kosto të ulët dhe shumë të lehtë për t'u përgatitur.

Pse vezët mund të jenë ushqimi më i mirë për menaxhimin e peshës
Sugjeruar për ju: Pse vezët mund të jenë ushqimi më i mirë për menaxhimin e peshës

Përmbledhje: Vezët janë shumë ushqyese dhe nëse doni të humbni peshë, ato janë miqësore për humbjen e peshës. Hulumtimet kanë treguar se ngrënia e vezëve për mëngjes mund të ndihmojë në zvogëlimin e ndjenjës së urisë në krahasim me ngrënien e drithërave për mëngjes.

Burime të mira të proteinave

Vezët nuk janë i vetmi burim i mirë i proteinave. Ju gjithashtu mund të gjeni proteina në ushqime si:

Përmbledhje

Një vezë me madhësi mesatare përmban rreth 6-7 gram proteina.

Si e bardha ashtu edhe e verdha e vezës përmbajnë proteina.

Përveç përmbajtjes së tyre mbresëlënëse të proteinave, vezët janë të ulëta në kalori dhe të larta në lëndë ushqyese dhe nëse po mendoni të humbni peshë, ato janë veçanërisht miqësore për humbjen e peshës.

Ndani këtë artikull: Facebook Pinterest WhatsApp Twitter
Ndani këtë artikull:

Më shumë artikuj që mund t'ju pëlqejnë

Njerëzit që janë duke lexuar “Sa proteina ka në një vezë?”, gjithashtu i duan këto artikuj:

Temat

Shfletoni të gjithë artikujt