🐷
Szereted az állatokat? Legyél támogató!

A margarin vegán?

Miből készül a margarin, és vegán?

Mivel a margarint növényi olajokkal készítik, a margarin a vaj lehetséges alternatívája a vegánok számára. Mégis elgondolkodhat azon, hogy a margarin minden fajtája vegán-e. Ez a cikk elmagyarázza, hogyan lehet megállapítani, hogy a margarin vegán-e, és néhány további vegán vajpótlót tartalmaz.

A margarin vegán?

A rövid válasz: A margarin legtöbb fajtája vegán.

Néhány azonban tartalmazhat tej- vagy egyéb állati eredetű összetevőket, így alkalmatlanok a vegán étrendre.

A teljes ételeken alapuló vegán vaj alternatívák egészségesebbek lehetnek, beleértve a hummust, az avokádót vagy a dió- és kókuszvajot is. Ezek több tápanyagot és hasznos növényi vegyületet biztosítanak, mint a finomított margarin.

A margarin minden fajtája vegán?

A rövid válasz az: A margarin legtöbb fajtája vegán, de egyesek tartalmazhatnak állati eredetű összetevőket, például tejet, laktózt, tejsavót vagy kazeint, így alkalmatlanok a vegánok számára.

A margarin vajpótló, amelyet általában víz és növényi olajok, például szója-, kukorica-, pálma-, repce- vagy olívaolaj kombinálásával állítanak elő.

Néha olyan összetevőket is hozzáadnak, mint a só, a színezékek és a természetes vagy mesterséges aromák.

Ezért a legtöbb margarin egyáltalán nem tartalmaz állati termékeket, így megfelelő vegán alternatívát jelent a vaj helyett.

Néhány gyártó víz helyett tejet használ, vagy állatokból származó összetevőket, például laktózt, tejsavót vagy kazeint ad hozzá. Az ezeket az összetevőket tartalmazó margarint nem tekintik vegánnak.

Hogyan lehet megmondani, hogy a margarin vegán-e?

Az összetevők listájának megtekintésével a legjobb módja annak, hogy a margarin vegán-e.

A vegán margarinok nem tartalmazhatják a következő állati eredetű összetevőket:

Savó

Ez az a folyadék, amely elválik a tejtől a sajtkészítés során.

Kazein

Ezek a túrómaradványok, miután a tejet koagulálják a sajt előállításához.

Laktóz

Ez a fajta cukor természetesen megtalálható a tejben és a tejtermékekben.

Állati zsír

A margarint eredetileg állati zsírokból, például tehénből, kacsából vagy juhból készítették, és néhány ilyen típusú zsírt még mindig tartalmaz.

D3-vitamin

Ezt a vitamint általában juhgyapjúból származó lanolinból állítják elő.

Tengeri olaj

Ezt a halakból vagy más tengeri állatokból nyert olajat néha margarinokban használják, különösen rövidítő típusúakban.

Lecitin

Ez a zsíros anyag néha állati szövetekből vagy tojássárgájából származik.

Faggyú

Ezt a kemény zsírtípust, amely az állatok ágyéka vagy veséje körül található, néha margarin előállítására használják.

Faggyú

Szarvasmarhákból vagy juhokból származva ezt a zsírt néha margarin előállítására használják.

Ezenkívül számos márka meghatározza, hogy a margarinjuk vegán-e a csomagoláson.

Egészségesebb vegán vajpótlók

Noha a legtöbb margarin növényi alapanyagokból készül, finomított termék marad. Ez azt jelenti, hogy egész élelmiszerek, például növényi olajok kivont összetevőiből készülnek, nem pedig magukból a teljes élelmiszerekből.

Következésképpen valószínűleg kevesebb vitamint, ásványi anyagot és egyéb hasznos növényi vegyületet tartalmaznak, mint a finomítatlan növényi zsírforrások, például kókuszdió, avokádó, olajbogyó, dió vagy mag (3).

Néhány fajtát hidrogénezés néven ismert eljárással is készítenek, amely káros transzzsírokat hoz létre.

A transzzsírok a telítetlen zsírok egy olyan formája, amelyet a telített zsír szerkezetére hasonlítanak. Úgy gondolják, hogy ez a szerkezetváltozás felelős a különféle egészségügyi problémákért.

Például a transzzsírok általában a szívbetegségek és a neurodegeneratív állapotok, valamint az idő előtti halálozás megnövekedett kockázatához kapcsolódnak (4, 5, 5).

Ezen okok miatt számos ország, köztük az Egyesült Államok, korlátozta vagy betiltotta a mesterséges transzzsírok használatát. Kis mennyiségek továbbra is jelen lehetnek, mivel az adagonként kevesebb mint 0,5 gramm ilyen típusú zsírt tartalmazó élelmiszerek 0 grammot tartalmaznak (6).

Ezért előnyös lehet, ha lehetőség szerint egész növényi zsírforrásokat szed a margarinhoz.

Íme néhány teljes étel-alapú vegán vajpótló, amelyek remek alternatívát jelentenek a margarin-kenetekkel szemben:

A növényi olajok, beleértve az olíva- vagy kókuszolajat, szintén kiváló alternatívát jelenthetnek a vaj vagy a margarin mellett, különösen főzéshez vagy sütéshez.

✍️  24. január 2021
Menjek vegán?

Kíváncsi arra, hogy vegánnak kellene-e válnia? Töltse ki ezt a kvízt, és mi megmondjuk, ha vegánnak kellene lennie.

Indítsa el a kvízt

További cikkek tetszhetnek

Azok, akik “A margarin vegán?” olvasnak, szintén szeretik ezeket a cikkeket:

Vegán smink- és kozmetikai útmutató

Kegyetlenség nélküli vegán smink könnyen megtalálható. Nincs ok olyan kozmetikumok vásárlására, amelyek állati melléktermékeket tartalmaznak, vagy amelyek állatkísérletekkel társulnak, ha kiváló kegyetlenség nélküli márkák széles körben elérhetőek. Olvassa el az alábbi útmutatónkat, és tanulmányozza minden elképzelhető kozmetikai termék, valamint szappanok, fürdőtermékek, dezodorok és samponok vegán szállítóit.

Olvasd most

A bor vegán?

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy bár a bor szőlőből készült, állati eredetű termékek felhasználásával készülhetett. Tudja meg, hogy a legtöbb bor miért nem vegán, és hogyan lehet kiszúrni a vegán bort.

Olvasd most

A pizza vegán?

Először a jó hír, hogy a pizza lehet vegán is! De minden a feltétektől függ. Tudja meg, hogyan lehet vegán pizzát rendelni, és mely összetevőkből adódóan a pizza nem megfelelő a vegánoknak.

Olvasd most

Sült tofu

A sült tofu az egyik legegyszerűbb módja a tofu fogyasztásának. Ez egy szuper egyszerű és könnyen elkészíthető recept, amely olcsó és általános összetevőkből készül, és bármelyik szupermarketben megtalálható.

Olvasd most
Böngésszen az összes cikk között