🐷
Αγαπάτε επίσης τα ζώα; Γίνετε υποστηρικτής!

Είναι μαργαρίνη βίγκαν?

Από τι είναι φτιαγμένη η μαργαρίνη και είναι vegan?

Καθώς η μαργαρίνη παρασκευάζεται με φυτικά έλαια, η μαργαρίνη είναι μια πιθανή εναλλακτική λύση για το βούτυρο για τα vegans. Ωστόσο, μπορεί να αναρωτιέστε εάν όλοι οι τύποι μαργαρίνης είναι vegan. Αυτό το άρθρο εξηγεί πώς να διαπιστώσετε εάν η μαργαρίνη σας είναι vegan και παρέχει μερικά επιπλέον υποκατάστατα βούτυρου βίγκαν.

Είναι μαργαρίνη βίγκαν?

Η σύντομη απάντηση είναι: Τα περισσότερα είδη μαργαρίνης είναι vegan.

Ωστόσο, μερικά μπορεί να περιέχουν συστατικά που προέρχονται από γαλακτοκομικά προϊόντα ή άλλα ζωικά προϊόντα, καθιστώντας τα ακατάλληλα για vegan δίαιτες.

Οι εναλλακτικές λύσεις βούτυρου βίγκαν που βασίζονται σε ολόκληρα τρόφιμα μπορεί να είναι μια πιο υγιεινή επιλογή, όπως χούμους, αβοκάντο ή καρύδι και βούτυρο καρύδας. Αυτά παρέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και ευεργετικές φυτικές ενώσεις από την εξευγενισμένη μαργαρίνη.

Είναι όλοι οι τύποι μαργαρίνης vegan?

Η σύντομη απάντηση είναι: Τα περισσότερα είδη μαργαρίνης είναι vegan, αλλά μερικά μπορεί να περιέχουν συστατικά ζωικής προέλευσης όπως γάλα, λακτόζη, ορό γάλακτος ή καζεΐνη, καθιστώντας τα ακατάλληλα για vegans.

Η μαργαρίνη είναι ένα υποκατάστατο βουτύρου που παρασκευάζεται συνήθως συνδυάζοντας νερό και φυτικά έλαια, όπως σόγια, καλαμπόκι, φοίνικα, κανόλα ή ελαιόλαδα.

Μερικές φορές προστίθενται επίσης συστατικά όπως αλάτι, χρωστικές και φυσικά ή τεχνητά αρτύματα.

Ως εκ τούτου, οι περισσότερες μαργαρίνες δεν περιέχουν καθόλου ζωικά προϊόντα, καθιστώντας τα κατάλληλη εναλλακτική λύση για το βούτυρο.

Ορισμένοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν γάλα αντί για νερό ή προσθέτουν συστατικά που προέρχονται από ζώα, όπως λακτόζη, ορό γάλακτος ή καζεΐνη. Οι μαργαρίνες που περιέχουν αυτά τα συστατικά δεν θεωρούνται vegan.

Πώς να πείτε εάν η μαργαρίνη σας είναι vegan

Ο καλύτερος τρόπος για να προσδιορίσετε εάν η μαργαρίνη σας είναι vegan είναι κοιτάζοντας τη λίστα συστατικών της.

Οι βίγκαν μαργαρίνες δεν πρέπει να περιέχουν κανένα από τα ακόλουθα συστατικά ζωικής προέλευσης:

Ορρός γάλακτος

Αυτό είναι το υγρό που διαχωρίζεται από το γάλα κατά τη διαδικασία παρασκευής τυριού.

Κασεΐνη

Αυτά είναι τα τυροπήγματα που απομένουν μετά την πήξη του γάλακτος για την παραγωγή τυριού.

Λακτόζη

Αυτός ο τύπος ζάχαρης βρίσκεται φυσικά στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ζωικό λίπος

Οι μαργαρίνες κατασκευάστηκαν αρχικά από ζωικά λίπη, όπως αγελάδα, πάπια ή πρόβατα, και μερικά εξακολουθούν να περιλαμβάνουν αυτόν τον τύπο λίπους.

Βιταμίνη D3

Αυτή η βιταμίνη παράγεται συνήθως από λανολίνη, που προέρχεται από μαλλί προβάτου.

Θαλάσσιο λάδι

Αυτό το λάδι που προέρχεται από ψάρια ή άλλα θαλάσσια ζώα χρησιμοποιείται μερικές φορές σε μαργαρίνες, ειδικά σε τύπους συντόμευσης.

Λεκιθίνη

Αυτή η λιπαρή ουσία προέρχεται μερικές φορές από ζωικούς ιστούς ή κρόκους αυγών.

Ξύγκι

Αυτός ο σκληρός τύπος λίπους, που βρίσκεται γύρω από τα οστά ή τα νεφρά των ζώων, χρησιμοποιείται μερικές φορές για την παρασκευή μαργαρίνης.

Λίπος

Προερχόμενο από βοοειδή ή πρόβατα, αυτό το λίπος χρησιμοποιείται μερικές φορές για την παραγωγή μαργαρίνης.

Επίσης, πολλές μάρκες προσδιορίζουν τώρα εάν η μαργαρίνη τους είναι vegan στη συσκευασία.

Υγιέστερα υποκατάστατα βούτυρου βίγκαν

Αν και οι περισσότερες μαργαρίνες παρασκευάζονται από φυτικά συστατικά, παραμένουν ένα εκλεπτυσμένο προϊόν. Αυτό σημαίνει ότι είναι κατασκευασμένα από εκχυλισμένα συστατικά ολόκληρων τροφίμων, όπως φυτικά έλαια, και όχι από τα ίδια τα ολόκληρα τρόφιμα.

Κατά συνέπεια, πιθανότατα περιέχουν λιγότερες βιταμίνες, μέταλλα και άλλες ωφέλιμες φυτικές ενώσεις από τις μη επεξεργασμένες πηγές φυτικών λιπών, όπως καρύδες, αβοκάντο, ελιές, ξηρούς καρπούς ή σπόρους (3).

Ορισμένες ποικιλίες παράγονται επίσης χρησιμοποιώντας μια διαδικασία γνωστή ως υδρογόνωση, η οποία δημιουργεί επιβλαβή trans λιπαρά.

Τα trans-λιπαρά είναι μια μορφή ακόρεστου λίπους που έχει υποστεί επεξεργασία για να μοιάζει με τη δομή του κορεσμένου λίπους. Αυτή η αλλαγή στη δομή θεωρείται υπεύθυνη για διάφορα θέματα υγείας.

Για παράδειγμα, τα τρανς λιπαρά συνδέονται συνήθως με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και νευροεκφυλιστικών παθήσεων, καθώς και πρόωρο θάνατο (4, 5).

Για αυτούς τους λόγους, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν περιορίσει ή απαγορεύσει τη χρήση τεχνητών trans-λιπαρών. Μπορεί να εξακολουθούν να υπάρχουν μικρές ποσότητες, καθώς τρόφιμα που παρέχουν λιγότερο από 0,5 γραμμάρια αυτού του τύπου λίπους ανά μερίδα επισημαίνονται ότι περιέχουν 0 γραμμάρια (6).

Επομένως, μπορείτε να επωφεληθείτε από τη συλλογή ολόκληρων πηγών φυτικών λιπών πέρα από τη μαργαρίνη όποτε είναι δυνατόν.

Ακολουθούν μερικά υποκατάστατα βούτυρου βίγκας με βάση ολόκληρο το φαγητό που λειτουργούν ως μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για τα μαργαρίνη:

Τα φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο ή το λάδι καρύδας, μπορούν επίσης να προσφέρουν μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στο βούτυρο ή τη μαργαρίνη, ειδικά για το μαγείρεμα ή το ψήσιμο.

✍️  24 Ιανουάριος 2021
Πρέπει να πάω βίγκαν;

Αναρωτιέστε αν πρέπει να γίνετε vegan; Πάρτε αυτό το κουίζ και θα σας πούμε αν πρέπει να γίνετε vegan.

Ξεκινήστε το κουίζ

Περισσότερα άρθρα που μπορεί να σας αρέσουν

Οι άνθρωποι που διαβάζουν “Είναι μαργαρίνη βίγκαν?”, αγαπούν επίσης αυτά τα άρθρα:

Είναι καφέ vegan?

Μπορεί να φαίνεται σαν μια ανόητη ερώτηση για να ρωτήσετε εάν ο καφές είναι vegan, αλλά η βίγκαν καταλληλότητα του καφέ μπορεί να είναι λίγο περίπλοκη.

Διάβασε τώρα

Είναι μπίρα βίγκαν?

Δεν είναι όλες οι μπύρες vegan. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε γιατί μερικές μπύρες δεν είναι vegan ούτε χορτοφάγες.

Διάβασε τώρα

Οδηγός μακιγιάζ και καλλυντικών Vegan

Εύκολο να βρεθεί μακιγιάζ vegan χωρίς σκληρότητα. Δεν υπάρχει λόγος να αγοράσετε καλλυντικά που περιέχουν ζωικά υποπροϊόντα ή σχετίζονται με δοκιμές σε ζώα όταν διατίθενται ευρέως ανώτερες μάρκες χωρίς σκληρότητα. Ρίξτε μια ματιά στον οδηγό μας παρακάτω για κάθε εξερευνητή προμηθευτές βίγκαν για καλλυντικά, σαπούνια, προϊόντα μπάνιου, αποσμητικά και σαμπουάν.

Διάβασε τώρα

Είναι κρασί vegan?

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι το κρασί, αν και παρασκευάζεται από σταφύλια, μπορεί να έχει παρασκευαστεί χρησιμοποιώντας προϊόντα ζωικής προέλευσης. Μάθετε γιατί τα περισσότερα κρασιά δεν είναι vegan και πώς να εντοπίσετε vegan κρασί.

Διάβασε τώρα
Περιηγηθείτε σε όλα τα άρθρα