🐷
Volite li i životinje? Postanite pristalica!

Je li margarin vegan?

Od čega je izrađen margarin i je li veganski?

Kako se margarin radi s biljnim uljima, margarin je potencijalna alternativa maslacu za vegane. Ipak, možda se pitate jesu li sve vrste margarina veganske. Ovaj članak objašnjava kako prepoznati je li vaš margarin vegan te pruža nekoliko dodatnih zamjena za veganski maslac.

📖  Sadržaj:

Je li margarin vegan?

Kratki odgovor je: Većina vrsta margarina je veganska.

Međutim, nekoliko njih može sadržavati sastojke dobivene iz mliječnih proizvoda ili drugih životinjskih proizvoda, što ih čini neprikladnima za vegansku prehranu.

Alternative veganskom maslacu na bazi cjelovite hrane mogu biti zdravija opcija, uključujući humus, avokado ili maslac od orašastih plodova i kokosa. Oni pružaju više hranjivih sastojaka i korisnih biljnih spojeva od rafiniranog margarina.

Jesu li sve vrste margarina veganske?

Kratki odgovor je: Većina vrsta margarina je veganska, ali neke mogu sadržavati sastojke životinjskog podrijetla poput mlijeka, laktoze, sirutke ili kazeina, što ih čini neprikladnima za vegane.

Margarin je zamjena za maslac koja se obično pravi kombiniranjem vode i biljnih ulja, poput sojinog, kukuruznog, palminog, repinog ili maslinovog ulja.

Ponekad se dodaju i sastojci poput soli, boja i prirodnih ili umjetnih aroma.

Stoga većina margarina ne sadrži apsolutno nikakve životinjske proizvode, što ih čini prikladnom veganskom alternativom maslacu.

Neki proizvođači umjesto vode koriste mlijeko ili dodaju sastojke životinjskih vrsta, poput laktoze, sirutke ili kazeina. Margarini koji sadrže ove sastojke ne smatraju se veganima.

Kako prepoznati je li vaš margarin vegan

Najbolji način da utvrdite je li vaš margarin veganski jest pregledom popisa sastojaka.

Veganski margarini ne smiju sadržavati niti jedan od sljedećih sastojaka životinjskog porijekla:

Sirutka

To je tekućina koja se odvaja od mlijeka tijekom postupka proizvodnje sira.

Kazein

To su ostaci skuta nakon koagulacije mlijeka za proizvodnju sira.

Laktoza

Ova vrsta šećera prirodno se nalazi u mlijeku i mliječnim proizvodima.

Životinjska mast

Margarini su se u početku radili od životinjskih masti, poput krave, patke ili ovaca, a nekoliko ih još uvijek uključuje ovu vrstu masti.

Vitamin D3

Ovaj se vitamin obično proizvodi od lanolina, dobivenog iz ovčje vune.

Morsko ulje

Ovo ulje dobiveno od ribe ili drugih morskih životinja ponekad se koristi u margarinima, posebno vrstama skraćivanja.

Lecitin

Ova masna tvar ponekad se dobiva iz životinjskih tkiva ili žumanjaka.

Loj

Ova tvrda vrsta masti koja se nalazi oko slabina ili bubrega životinja ponekad se koristi za izradu margarina.

Loj

Dobivena od goveda ili ovaca, ova se mast ponekad koristi za izradu margarina.

Također, mnoge marke sada preciziraju je li njihov margarin vegan na pakiranju.

Zdravije zamjene za veganski maslac

Iako je većina margarina izrađena od sastojaka biljnog podrijetla, oni i dalje ostaju rafinirani proizvod. To znači da su izrađeni od ekstrahiranih komponenata cjelovite hrane, poput biljnih ulja, a ne od same cjelovite hrane.

Slijedom toga, oni vjerojatno sadrže manje vitamina, minerala i drugih korisnih biljnih spojeva od nerafiniranih izvora biljnih masti, poput kokosa, avokada, maslina, orašastih plodova ili sjemenki (3Pouzdani izvor).

Neke se sorte proizvode i postupkom poznatim kao hidrogenizacija, koji stvara štetne transmasti.

Trans masti su oblik nezasićenih masti koji su obrađeni tako da nalikuju strukturi zasićenih masti. Smatra se da je ova promjena u strukturi odgovorna za različita zdravstvena pitanja.

Na primjer, transmasti su obično povezane s povećanim rizikom od srčanih bolesti i neurodegenerativnih stanja, kao i prerane smrti (4 Pouzdani izvor, 5 Pouzdani izvor).

Iz tih su razloga mnoge zemlje, uključujući Sjedinjene Države, ograničile ili zabranile upotrebu umjetnih transmasti. Još uvijek mogu biti prisutne male količine, jer je hrana koja sadrži manje od 0,5 grama ove vrste masti po obroku označena kao da sadrži 0 grama (6Pouzdani izvor).

Stoga vam može biti od koristi skupljanje cijelih izvora biljnih masti iznad margarina kad god je to moguće.

Evo nekoliko zamjena za veganski maslac na bazi cjelovite hrane koji djeluju kao izvrsna alternativa namazima od margarina:

Biljna ulja, uključujući maslinovo ili kokosovo ulje, također mogu pružiti izvrsnu alternativu maslacu ili margarinu, posebno za kuhanje ili pečenje.

✍️  24. siječanj 2021
Trebam li ići vegan?

Pitate se biste li trebali postati vegani? Sudjelujte u ovom kvizu i reći ćemo vam biste li trebali postati vegani.

Početak kviz

Još članaka koji bi vam se mogli svidjeti

Ljudi koji čitaju “Je li margarin vegan?”, također vole ove članke:

Vodič za vegansku šminku i kozmetiku

Vegansku šminku bez okrutnosti lako je pronaći. Nema razloga za kupnju kozmetike koja sadrži nusproizvode životinjskog podrijetla ili je povezana s ispitivanjima na životinjama kada su vrhunske marke bez okrutnosti široko dostupne. Pogledajte naš vodič u nastavku za svako istraživanje veganskih dobavljača zamislivih vrsta kozmetike, kao i sapuna, proizvoda za kupanje, dezodoransa i šampona.

Pročitajte to sada

Je li vino vegansko?

Mnogi ljudi nisu svjesni da je vino, iako od grožđa, proizvedeno od proizvoda životinjskog podrijetla. Otkrijte zašto većina vina nije vegansko i kako prepoznati vegansko vino.

Pročitajte to sada

Je li pizza veganska?

Dobra vijest prvo, pizza može biti veganska! Ali sve ovisi o dodacima. Saznajte kako naručiti vegansku pizzu i koji sastojci čine pizzu neprikladnom za vegane.

Pročitajte to sada

Prženi tofu

Prženi tofu jedan je od najlakših načina jesti tofu. Riječ je o super jednostavnom i jednostavnom receptu napravljenom od jeftinih i uobičajenih sastojaka koje možete pronaći u bilo kojem supermarketu.

Pročitajte to sada
Pregledajte sve članke