🐷
Hayvanları seviyor musun? Bir destekçisi ol!

Margarin vegan mı?

Margarin neyden yapılır ve vegan mı?

Margarin, bitkisel yağlarla yapıldığından, margarin veganlar için tereyağına potansiyel bir alternatiftir. Yine de, tüm margarin türlerinin vegan olup olmadığını merak edebilirsiniz. Bu makale, margarininizin vegan olup olmadığını nasıl anlayacağınızı açıklar ve birkaç ek vegan tereyağı ikamesi sağlar.

Margarin vegan mı?

Kısa cevap: Çoğu margarin türü vegan.

Bununla birlikte, birkaçı süt veya diğer hayvansal ürünlerden elde edilen bileşenler içerebilir ve bu da onları vegan diyetleri için uygun hale getirmez.

Bütün yiyeceklere dayalı vegan tereyağı alternatifleri, humus, avokado veya fındık ve hindistancevizi yağı dahil olmak üzere daha sağlıklı bir seçenek olabilir. Bunlar rafine margarinden daha fazla besin ve faydalı bitki bileşiği sağlar.

Her çeşit margarin vegan mı?

Kısa cevap: Çoğu margarin türü vegandır, ancak bazıları süt, laktoz, peynir altı suyu veya kazein gibi hayvansal kaynaklı bileşenler içerebilir ve bu da onları veganlar için uygun değildir.

Margarin, tipik olarak soya fasulyesi, mısır, hurma, kanola veya zeytinyağı gibi su ve bitkisel yağların birleştirilmesiyle yapılan bir tereyağı ikamesidir.

Bazen tuz, renklendiriciler ve doğal veya yapay tatlandırıcılar gibi maddeler de eklenir.

Bu nedenle, çoğu margarin kesinlikle hiçbir hayvansal ürün içermez, bu da onları tereyağına uygun vegan bir alternatif haline getirir.

Bazı üreticiler su yerine süt kullanır veya laktoz, peynir altı suyu veya kazein gibi hayvanlardan elde edilen bileşenler ekler. Bu içerikleri içeren margarinler vegan sayılmaz.

Margarininizin vegan olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Margarininizin vegan olup olmadığını belirlemenin en iyi yolu, içerik listesine bakmaktır.

Vegan margarinler, aşağıdaki hayvansal türevli bileşenlerden hiçbirini içermemelidir:

Kesilmiş sütün suyu

Peynir yapım sürecinde sütten ayrılan sıvıdır.

Kazein

Bunlar, peynir üretmek için süt pıhtılaştırıldıktan sonra kalan lorlardır.

Laktoz

Bu tür şeker doğal olarak süt ve süt ürünlerinde bulunur.

Hayvansal yağ

Margarinler başlangıçta inek, ördek veya koyun gibi hayvansal yağlardan yapılmıştır ve birkaçı hala bu tür yağları içerir.

D3 vitamini

Bu vitamin genellikle koyun yününden elde edilen lanolinden yapılır.

Deniz yağı

Balıklardan veya diğer deniz hayvanlarından elde edilen bu yağ, bazen margarinlerde, özellikle kısaltıcı türlerde kullanılır.

Lesitin

Bu yağlı madde bazen hayvan dokularından veya yumurta sarısından elde edilir.

Süet

Hayvanların sırtlarında veya böbreklerinde bulunan bu sert yağ türü, bazen margarin yapımında kullanılır.

Tallow

Sığır veya koyunlardan elde edilen bu yağ bazen margarin yapmak için kullanılır.

Ayrıca, birçok marka artık margarinlerinin ambalaj üzerinde vegan olup olmadığını belirtiyor.

Daha sağlıklı vegan tereyağı ikameleri

Çoğu margarin bitki bazlı bileşenlerden yapılsa da, rafine bir ürün olarak kalırlar. Bu, tüm gıdaların kendisinden ziyade, bitkisel yağlar gibi bütün gıdaların ekstrakte edilmiş bileşenlerinden yapıldıkları anlamına gelir.

Sonuç olarak, hindistancevizi, avokado, zeytin, kabuklu yemişler veya tohumlar gibi rafine edilmemiş bitkisel yağ kaynaklarından muhtemelen daha az vitamin, mineral ve diğer faydalı bitki bileşikleri içerirler (3 Güvenilir Kaynak).

Bazı çeşitler ayrıca zararlı trans yağlar oluşturan hidrojenasyon olarak bilinen bir işlem kullanılarak yapılır.

Trans yağlar, doymuş yağın yapısına benzemek için işlenmiş bir doymamış yağ türüdür. Yapıdaki bu değişikliğin çeşitli sağlık sorunlarından sorumlu olduğu düşünülmektedir.

Örneğin, trans yağlar genellikle artmış kalp hastalığı ve nörodejeneratif koşulların yanı sıra erken ölüm riskiyle bağlantılıdır (4 Güvenilir Kaynak, 5 Güvenilir Kaynak).

Bu nedenlerle, Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere birçok ülke yapay trans yağların kullanımını kısıtladı veya yasakladı. Porsiyon başına 0,5 gramdan daha az bu tür yağ sağlayan yiyecekler 0 gram içerdiği için etiketlendiğinden, küçük miktarlar hala mevcut olabilir (6).

Bu nedenle, mümkün olduğunca margarin yerine tüm bitkisel yağ kaynaklarını seçmekten fayda sağlayabilirsiniz.

İşte margarin ezmelerine harika bir alternatif olarak çalışan birkaç tam gıda bazlı vegan tereyağı ikamesi.:

Zeytin veya hindistancevizi yağı da dahil olmak üzere bitki yağları, özellikle yemek pişirmek veya fırınlamak için tereyağı veya margarine mükemmel bir alternatif sağlayabilir.

✍️  24 Ocak 2021
Vegan olmalı mıyım?

Vegan olmanız gerekip gerekmediğini merak mı ediyorsunuz? Bu testi yapın ve vegan olmanız gerekip gerekmediğini size söyleyelim.

Testi başlat

Beğenebileceğiniz daha fazla makale

Margarin vegan mı?” okuyan kişiler de şu makaleleri sever:

kahve vegan mı?

Kahvenin vegan olup olmadığını sormak aptalca bir soru gibi görünebilir ancak kahvenin vegan uygunluğu biraz karmaşık olabilir.

Şimdi Oku

Bira vegan mı?

Tüm biralar vegan değildir. Bu yazıda, bazı biraların neden vegan veya vejeteryan olmadığını öğreneceksiniz.

Şimdi Oku

Vegan makyaj ve kozmetik rehberi

Zulümsüz vegan makyajı bulmak kolaydır. Hayvansal yan ürünler içeren veya üstün zulüm içermeyen markaların yaygın olarak mevcut olduğu durumlarda hayvanlar üzerinde yapılan testlerle ilişkilendirilen kozmetikler satın almak için hiçbir neden yoktur. Akla gelebilecek kozmetik türlerinin yanı sıra sabun, banyo ürünleri, deodorantlar ve şampuanların her vegan tedarikçisini keşfetmek için aşağıdaki kılavuzumuza göz atın.

Şimdi Oku

Şarap vegan mı?

Pek çok insan, üzümden yapılmasına rağmen şarabın hayvanlardan elde edilen ürünler kullanılarak yapılmış olabileceğinin farkında değil. Çoğu şarabın neden vegan olmadığını ve vegan şarabı nasıl tespit edeceğinizi öğrenin.

Şimdi Oku
Tüm makalelere göz atın