🐷
A i doni edhe kafshët? Bëhuni një mbështetës!

A është vegan vegan?

Kjo përgjigje do t'ju befasojë!

Shumë njerëz nuk janë të vetëdijshëm se vera, megjithëse është bërë nga rrushi, mund të jetë bërë duke përdorur produkte me prejardhje nga kafshët. Zbuloni pse shumica e verërave nuk janë vegane dhe si të dalloni verën vegane.

📖  Përmbajtja:

Nga çfarë është bërë vera?

Çdo verë bëhet nga rrushi. Ato rrush po shtypen për të nxjerrë lëngun. Pastaj fillon procesi i fermentimit. Në thelb, ky proces i kthen sheqernat e lëngut të rrushit në alkool. Deri më tani, e gjithë kjo duket të jetë miqësore me veganët.

A është vegan vegan?

Përgjigja e shkurtër është jo. Vera nuk është gjithmonë vegane. Për të kuptuar pse vera nuk është gjithmonë vegane, do të duhet të hedhim një vështrim më të afërt se çfarë ndodh pas procesit të fermentimit.

Pse vera nuk është vegane?

Gjatë procesit të prodhimit të verës, lëngu filtrohet përmes substancave të quajtura "agjentë gjobëvënës". Prodhuesit e verës përdorin këtë proces për të hequr proteinat, majanë, mjegullën, aromat dhe ngjyrosjet "jashtë" dhe grimcat e tjera organike.

Ata "agjentë gjobëvënieje" shpesh bëhen nga produkte që rrjedhin nga kafshët, të tilla si gjaku dhe palca e kockave, kazeina (proteina e qumështit), kitina (fibra nga guaskat e krustaceve), albumina e vezëve (që rrjedhin nga të bardhat e vezëve), vaji i peshkut, xhelatina (proteina nga pjesët e kafshëve që zien), dhe isinglass (xhelatinë nga membranat e fshikëzës së peshkut).

Prandaj, nëse një prodhues i verës përdor "agjentë gjobëvënie" të bërë nga ato produkte me origjinë shtazore, vera nuk është vegane dhe as vegjetariane.

Si të gjeni verën vegane?

Lajmi i mirë është se ka edhe agjentë gjobitje miqësorë ndaj kafshëve”.

Ata "agjentë gjobitje" miqësorë ndaj kafshëve janë:

Basti juaj më i mirë është të shkoni në dyqanin tuaj lokal të ushqimit organik ose të shëndetshëm për të gjetur verë vegane. Kini kujdes për prodhuesit e verës organike ose kontrolloni etiketën e verës.

Një listë e gjerë e verërave vegane është në dispozicion në Barnivore.com.

✍️  Prill 23, 2021
A duhet të shkoj vegan?

Po mendoni nëse duhet të bëheni vegane? Merrni këtë pyetje dhe ne do t'ju tregojmë nëse duhet të bëheni veganë.

Filloni kuizin

Më shumë artikuj që mund t'ju pëlqejnë

Njerëzit që janë duke lexuar “A është vegan vegan?”, gjithashtu i duan këto artikuj:

Udhëzues për përbërjen dhe kozmetikën Vegan

Grimi vegan pa mizori është i lehtë për t’u gjetur. Nuk ka asnjë arsye për të blerë produkte kozmetikë që përmbajnë nënprodukte të kafshëve, ose shoqërohen me testime të kafshëve kur markat superiore pa mizori janë gjerësisht të disponueshme. Shikoni udhëzuesin tonë më poshtë për të shqyrtuar çdo furnizues vegan të llojeve të mundshme kozmetike, plus sapunë, produkte banje, deodorante dhe shampo.

Lexoni tani

A është pizza vegane?

Lajmi i mirë së pari, pica mund të jetë vegane! Por gjithçka varet nga mbushjet. Gjeni se si të porosisni pica vegane dhe cilët përbërës e bëjnë pica jo të përshtatshme për veganët.

Lexoni tani

Tofu i skuqur

Tofu i skuqur është një nga mënyrat më të lehta për të ngrënë tofu. Shtë një recetë super e thjeshtë dhe e thjeshtë për t’u bërë e bërë me përbërës të lirë dhe të zakonshëm që mund ta gjeni në çdo supermarket.

Lexoni tani

Si të bëni qumësht shqeme

Qumështi i gatuar në shtëpi është një alternativë e shijshme ndaj qumështit të lopës dhe kërkon vetëm ujë dhe shqeme. Mësoni se si të bëni qumësht shqeme në vetëm nën 5 minuta.

Lexoni tani
Shfletoni të gjithë artikujt