Er gjær vegansk?

Hva er gjær, og er det vegansk?

Ofte kan matvarer kategoriseres tydelig som veganer eller ikke. Imidlertid kan noen - som gjær - føre til forvirring. Denne artikkelen gjennomgår forskjellige typer gjær og vurderer om gjær kan betraktes som veganer.

Bevisbasert
Denne artikkelen er basert på vitenskapelig bevis, skrevet av eksperter og faktakontrollert av eksperter.

Hva er gjær, og hva brukes det til?

Gjær er en encellet sopp som naturlig vokser i jord og på planteoverflater.

Det er hundrevis av gjærstammer, og mens noen av dem er skadelige for mennesker, kan andre tjene gunstige funksjoner.

Gjær kan for eksempel hjelpe mat som brød, øl, vin, gjæring eller surdeig. Det kan også tilføre mat til smak eller forbedre teksturen, slik det ofte er i ostefremstillingsindustrien.

Gjær er naturlig rik på B-vitaminer og noen ganger forsterket med ekstra vitaminer og mineraler. Derfor kan visse varianter brukes til å forbedre næringsinnholdet i mat eller måltider.

Til slutt kan den brukes som medium for å forske på, produsere eller teste farmasøytiske legemidler som er beregnet på å behandle en rekke medisinske tilstander.

Hvorfor de fleste veganere inkluderer gjær i kostholdet sitt

Gitt at gjær er en levende organisme, lurer noen på om den kan inngå i et vegansk kosthold.

I motsetning til dyr har gjær imidlertid ikke et nervesystem. Dette betyr at de ikke opplever smerte - som til slutt skiller dem fra dyr.

Foreslått for deg: Hvordan lage rismelk

Siden spising av gjær ikke får den til å lide og ikke innebærer dyredrift eller grusomhet, blir gjær vanligvis betraktet som en vegansk mat. Selv om et lite mindretall veganere fremdeles kan unngå det, da det er en levende organisme.

Visse typer, som ernærings- eller torula-gjær, er trendy tillegg til et vegansk kosthold. De hjelper til med umami, kjøttfull eller osteaktig smak til måltidene uten bruk av animalske produkter.

I tillegg er ernæringsgjær fullpakket med B-vitaminer, som er blant næringsstoffene som vegansk kosthold ofte mangler.

Typer gjær

Gjær kommer i en rekke typer, men bare noen få brukes for tiden til å lage, smake eller øke næringsinnholdet i matvarer, inkludert:

Ølgjær

Denne levende kulturen av S. cerevisiae gjær brukes vanligvis til å brygge øl. Gjærcellene blir drept under bryggeprosessen og noen ganger konsumert som et vitamin- og mineralrikt supplement.

Baker's gjær

Denne levende S. cerevisiae gjærkulturen brukes til å surde brød og andre bakevarer. Gjæren blir drept under tilberedningen og gir brød med sin karakteristiske gjærsmak.

Næringsrik gjær

Denne inaktive S. cerevisiae gjærkulturen kan gi mat en smakfull, osteaktig eller nøtteaktig smak. Ernæringsgjær deaktiveres under produksjonen og forsterkes ofte med ekstra vitaminer og mineraler.

Torula gjær

En inaktiv kultur av C. utilis gjær, som brukes til å gjøre tre til papir, er torula gjær vanligvis brukt til å produsere hundemat. Når det er sagt, kan det også legge til en kjøttfull, røykfylt eller umami-smak til menneskelig mat.

Foreslått for deg: Hvordan lage vegansk kjøttdeig

Trekk ut gjær

Denne matvaresmaken er laget av det inaktive celleinnholdet i S. cerevisiae gjær. Gjærekstrakter brukes til å tilføre umami-smak til pakket mat eller lage smør som Marmite og Vegemite.

Å konsumere rå gjær frarådes vanligvis, da det kan føre til oppblåsthet, kramper, forstoppelse eller diaré. Det kan også øke risikoen for soppinfeksjoner, spesielt hos kritisk syke mennesker eller har et svekket immunforsvar.

Et unntak er den probiotiske gjæren S. boulardii, som de fleste trygt kan konsumere lever i probiotiske kosttilskudd.

Ellers kan gjær som gjøres inaktive ved matlaging, gjæring eller produksjon, trygt brukes til å øke smaken eller næringsinnholdet i matvarer.

Sist oppdatert 22. mai 2021 og sist gjennomgått av en ekspert 24. januar 2021.

Flere artikler du kanskje vil like

Folk som leser “Er gjær vegansk?”, elsker også disse artiklene:

Bla gjennom alle artiklene