🐷
Elsker du også dyr? Støt os!

Er gær veganer?

Hvad er gær, og er det vegansk?

Ofte kan fødevarer klart kategoriseres som veganer eller ej. Imidlertid kan nogle - såsom gær - føre til forvirring. Denne artikel gennemgår forskellige typer gær og vurderer, om gær kan betragtes som veganer.

Hvad er gær, og hvad bruges det til?

Gær er en encellet svamp, der naturligt vokser i jord og på planteoverflader.

Der er hundreder af gærstammer, og mens nogle af dem er skadelige for mennesker, kan andre tjene gavnlige funktioner.

For eksempel kan gær hjælpe fødevarer, såsom brød, øl, vin, gæring eller surdej. Det kan også føje smag til fødevarer eller forbedre deres struktur, som det ofte er tilfældet i ostefremstillingsindustrien.

Gær er naturligt rig på B-vitaminer og undertiden beriget med yderligere vitaminer og mineraler. Derfor kan visse sorter bruges til at forbedre næringsindholdet i fødevarer eller måltider.

Endelig kan det bruges som et medium til at undersøge, producere eller teste farmaceutiske lægemidler beregnet til behandling af en række medicinske tilstande.

Hvorfor de fleste veganere inkluderer gær i deres kost

I betragtning af at gær er en levende organisme, spekulerer nogle mennesker på, om det kan indgå i en vegansk kost.

Men i modsætning til dyr har gær ikke et nervesystem. Dette betyder, at de ikke oplever smerte - som i sidste ende adskiller dem fra dyr.

Da spisning af gær ikke får det til at lide og ikke involverer nogen dyreudnyttelse eller grusomhed, betragtes gær typisk som en vegansk mad. Skønt et lille mindretal af veganere stadig undgår det, da det er en levende organisme.

Visse typer, såsom ernærings- eller torula-gær, er trendy tilføjelser til en vegansk diæt. De hjælper med at tilføje umami, kødfuld eller osteagtig smag til måltiderne uden brug af animalske produkter.

Plus, ernæringsgær er fyldt med B-vitaminer, som er blandt de næringsstoffer, som vegansk kost ofte mangler.

Typer af gær

Gær findes i en række forskellige typer, men kun få bruges i øjeblikket til at fremstille, smage eller øge næringsstofindholdet i fødevarer, herunder:

ølgær

Denne levende kultur af S. cerevisiae gær bruges typisk til at brygge øl. Gærcellerne dræbes under brygningsprocessen og indtages undertiden som et vitamin- og mineralrig supplement.

Bagegær

Denne levende S. cerevisiae gærkultur bruges til at surde brød og andre bagværk. Gæren dræbes under madlavning og giver brød med sin karakteristiske gærsmag.

Ernæringsgær

Denne inaktive S. cerevisiae gærkultur kan føje en salte, osteagtig eller nøddeagtig smag til fødevarer. Ernæringsgær deaktiveres under fremstillingen og forstærkes ofte med yderligere vitaminer og mineraler.

Torula gær

En inaktiv kultur af C. utilis-gær, der bruges til at gøre træ til papir, torula-gær bruges typisk til fremstilling af hundemad. Når det er sagt, kan det også tilføje en kødfuld, røgfyldt eller umami-smag til menneskelige fødevarer.

Uddrag gær

Denne madaroma er fremstillet af det inaktive celleindhold i S. cerevisiae-gær. Gærekstrakter bruges til at tilføje umami-smag til emballerede fødevarer eller lave smør som Marmite og Vegemite.

Forbrugende rå gær frarådes generelt, da det kan føre til oppustethed, kramper, forstoppelse eller diarré. Det kan også øge risikoen for svampeinfektioner, især hos kritisk syge mennesker eller har et kompromitteret immunsystem.

En undtagelse er den probiotiske gær S. boulardii, som de fleste mennesker sikkert kan forbruge lever i probiotiske kosttilskud.

Ellers kan gær, der gøres inaktive ved madlavning, gæring eller fremstilling, sikkert bruges til at øge smagen eller næringsindholdet i fødevarer.

✍️  24. januar, 2021
Skal jeg gå veganer?

Gad vide om du skulle blive veganer? Tag denne quiz, så fortæller vi dig, om du skulle blive veganer.

Start Quiz

Flere artikler, du måske kan lide

Folk, der læser “Er gær veganer?”, elsker også disse artikler:

Er kaffe vegansk?

Det kan virke som et fjollet spørgsmål at stille, om kaffe er vegansk, men kaffeens veganske egnethed kan være lidt kompliceret.

Læs nu

Er øl vegansk?

Ikke alle øl er veganer. I denne artikel lærer du, hvorfor nogle øl ikke er veganer eller vegetariske.

Læs nu

Vejledning til vegansk makeup og kosmetik

Grusomhedsfri vegansk makeup er let at finde. Der er ingen grund til at købe kosmetik, der indeholder animalske biprodukter eller er forbundet med dyreforsøg, når overlegne grusomhedsfri mærker er bredt tilgængelige. Se vores guide nedenfor for alle udforske veganske leverandører af tænkelig slags kosmetik plus sæber, badeprodukter, deodoranter og shampoo.

Læs nu

Er vin veganer?

Mange mennesker er uvidende om, at vin, selvom den er fremstillet af druer, måske er fremstillet ved hjælp af animalsk afledte produkter. Find ud af, hvorfor de fleste vine ikke er veganer, og hvordan du får øje på vegansk vin.

Læs nu
Gennemse alle artikler