🐷
A i doni edhe kafshët? Bëhuni një mbështetës!

A është maja vegane?

Çfarë është maja, dhe a është vegane?

Shpesh, ushqimet mund të kategorizohen qartë si vegane ose jo. Sidoqoftë, disa - të tilla si majaja - mund të çojnë në konfuzion. Ky artikull rishikon lloje të ndryshme të majave dhe vlerëson nëse maja mund të konsiderohet vegane.

📖  Përmbajtja:

Çfarë është maja, dhe për çfarë përdoret?

Majaja është një kërpudhat njëqelizore që rritet natyrshëm në tokë dhe në sipërfaqet e bimëve.

Ka qindra shtame maja, dhe ndërsa disa prej tyre janë të dëmshëm për njerëzit, të tjerët mund të shërbejnë funksione të dobishme.

Për shembull, majaja mund të ndihmojë ushqime, të tilla si buka, birra, vera, fermentimi ose majaja. Ajo gjithashtu mund të shtojë shije në ushqime ose të përmirësojë strukturën e tyre, siç ndodh shpesh në industrinë e prodhimeve të djathrave.

Majaja është natyrshëm e pasur me vitamina B dhe nganjëherë e pasuruar me vitamina dhe minerale shtesë. Prandaj, varietete të caktuara mund të përdoren për të përmirësuar përmbajtjen ushqyese të ushqimeve ose vakteve.

Më në fund, mund të përdoret si mjet për të hulumtuar, prodhuar ose provuar barna farmaceutike që synojnë të trajtojnë një sërë kushtesh mjekësore.

Pse shumica e veganëve përfshijnë maja në dietën e tyre

Duke qenë se majaja është një organizëm i gjallë, disa njerëz pyesin nëse mund të përfshihet në një dietë vegane.

Sidoqoftë, ndryshe nga kafshët, majatë nuk kanë një sistem nervor. Kjo do të thotë që ata nuk përjetojnë dhimbje - gjë që i diferencon përfundimisht nga kafshët.

Meqenëse ngrënia e majave nuk e bën atë të vuajë dhe nuk përfshin asnjë shfrytëzim ose mizori të kafshëve, majaja zakonisht konsiderohet si një ushqim vegan. Megjithëse, një pakicë e vogël e veganëve mund ta shmangin atë, pasi është një organizëm i gjallë.

Lloje të caktuara, të tilla si maja ushqyese ose torule, janë shtesa të modës në një dietë vegane. Ato ndihmojnë në shtimin e aromës umami, mishit ose djathit në vaktet pa përdorimin e produkteve shtazore.

Plus, maja ushqyese është e mbushur me vitamina B, të cilat janë ndër lëndët ushqyese që dietave vegan shpesh u mungojnë.

Llojet e majasë

Majaja ka një larmi llojesh, por vetëm disa përdoren aktualisht për të bërë, aromatizuar ose rritur përmbajtjen e lëndëve ushqyese të ushqimeve, përfshirë:

Maja e birrës

Kjo kulturë e gjallë e majasë S. cerevisiae përdoret zakonisht për të prodhuar birrë. Qelizat e majave vriten gjatë procesit të pirjes dhe ndonjëherë konsumohen si një shtesë e pasur me vitamina dhe minerale.

Maja e furrës

Kjo kulturë e gjallë e majave S. cerevisiae përdoret për të bërë maja bukë dhe mallra të tjerë të pjekur. Majaja vritet gjatë gatimit dhe siguron bukën me aromën e saj karakteristike të tharmit.

Maja ushqyese

Kjo kulturë joaktive e tharmit S. cerevisiae mund të shtojë një aromë të këndshme, të butë ose me arra në ushqime. Majaja ushqyese çaktivizohet gjatë prodhimit dhe shpesh pasurohet me vitamina dhe minerale shtesë.

Maja Torula

Një kulturë joaktive e majasë C. utilis, e cila përdoret për të kthyer drurin në letër, majaja torula përdoret zakonisht për prodhimin e ushqimit të qenve. Kjo tha, ajo gjithashtu mund të shtojë një aromë të mishit, të tymosur ose umami në ushqimet njerëzore.

Ekstrakt maja

Ky aromatizues i ushqimit është bërë nga përmbajtja joaktive e qelizave të majasë S. cerevisiae. Ekstraktet e majave përdoren për të shtuar aromën umami në ushqimet e paketuara ose për të bërë përhapje si Marmite dhe Vegemite.

Konsumimi i majave të papërpunuara zakonisht dekurajohet, pasi mund të çojë në fryrje të barkut, ngërçe, kapsllëk ose diarre. Ajo gjithashtu mund të rrisë rrezikun e infeksioneve të kërpudhave, veçanërisht në njerëz të sëmurë kritikë ose të kenë një sistem imunitar të kompromentuar.

Një përjashtim është maja probiotike S. boulardii, të cilën shumica e njerëzve mund ta konsumojnë në mënyrë të sigurtë në suplemente probiotike.

Përndryshe, maja që bëhen joaktive përmes gatimit, fermentimit ose prodhimit mund të përdoren në mënyrë të sigurt për të rritur aromën ose përmbajtjen ushqyese të ushqimeve.

✍️  Janar 24, 2021
A duhet të shkoj vegan?

Po mendoni nëse duhet të bëheni vegane? Merrni këtë pyetje dhe ne do t'ju tregojmë nëse duhet të bëheni veganë.

Filloni kuizin

Më shumë artikuj që mund t'ju pëlqejnë

Njerëzit që janë duke lexuar “A është maja vegane?”, gjithashtu i duan këto artikuj:

Udhëzues për përbërjen dhe kozmetikën Vegan

Grimi vegan pa mizori është i lehtë për t’u gjetur. Nuk ka asnjë arsye për të blerë produkte kozmetikë që përmbajnë nënprodukte të kafshëve, ose shoqërohen me testime të kafshëve kur markat superiore pa mizori janë gjerësisht të disponueshme. Shikoni udhëzuesin tonë më poshtë për të shqyrtuar çdo furnizues vegan të llojeve të mundshme kozmetike, plus sapunë, produkte banje, deodorante dhe shampo.

Lexoni tani

A është vegan vegan?

Shumë njerëz nuk janë të vetëdijshëm se vera, megjithëse është bërë nga rrushi, mund të jetë bërë duke përdorur produkte me prejardhje nga kafshët. Zbuloni pse shumica e verërave nuk janë vegane dhe si të dalloni verën vegane.

Lexoni tani

A është pizza vegane?

Lajmi i mirë së pari, pica mund të jetë vegane! Por gjithçka varet nga mbushjet. Gjeni se si të porosisni pica vegane dhe cilët përbërës e bëjnë pica jo të përshtatshme për veganët.

Lexoni tani

Tofu i skuqur

Tofu i skuqur është një nga mënyrat më të lehta për të ngrënë tofu. Shtë një recetë super e thjeshtë dhe e thjeshtë për t’u bërë e bërë me përbërës të lirë dhe të zakonshëm që mund ta gjeni në çdo supermarket.

Lexoni tani
Shfletoni të gjithë artikujt