Er mat som ‘kan inneholde melk’ vegansk?

Kan du spise mat som ‘kan inneholde melk’ som veganer?

Noen ganger ser du ordene "kan inneholde melk" eller "kan inneholde spor av melk" på matetikettene. Hvorvidt disse produktene er egnet for veganere eller ikke, er et vanlig spørsmål. Og ikke alle veganere er enige om svaret.

Bevisbasert
Denne artikkelen er basert på vitenskapelig bevis, skrevet av eksperter og faktakontrollert av eksperter.
Vi ser på begge sider av argumentet og streber etter å være objektive, objektive og ærlige.

Hva betyr 'kan inneholde melk' betyr?

Hvis et produkt er merket med 'kan inneholde melk', betyr det ikke at produsentene tilfeldig tilsetter melk hvis de har lyst til det! Det betyr at produktet ikke har melk i ingrediensene, men det er laget i samme bygning som andre produkter som inneholder melk.

For eksempel, på en fabrikk som lager kjeks, kan det samme maskineriet brukes til å lage veganske kjeks og kjeks som inneholder melk. En maskin kan lage veganske kjeks om morgenen og ikke-veganske kjeks om ettermiddagen. Selv om maskinen rengjøres mellom jobbene, er det fortsatt mulig at spormengder melk kan ende opp i veganske kjeks.

Kan veganere spise mat som kan inneholde melk?

De fleste veganere spiser gjerne mat som er merket som 'kan inneholde melk', så lenge den ikke har noen animalske stoffer i de faktiske ingrediensene. All melk som finnes i disse matvarene vil ikke være mer enn en spormengde.

Selv om det ikke er noen juridisk definisjon av 'vegan', bør du definere veganisme som "å prøve å utelukke - så langt det er mulig og praktisk mulig - alle former for utnyttelse av og grusomhet mot dyr“.

Siden det er så vanlig at det oppstår spor av melk i matvarer som kommer fra en fabrikk, godtar de fleste veganere at det ikke er praktisk å unngå alle spor av melk.

Veganske varemerker og kryssforurensning

Mat som er merket som ‘kan inneholde melk’ har lov til å bruke vegansk varemerke.

For å få lov til å inkludere det veganske varemerket, må matprodusentene strebe etter å minimere krysskontaminering fra animalske stoffer så langt det er praktisk mulig. Noen ganger er det ikke praktisk å 100% garantere at noe aldri har kommet i kontakt med melk. Og det gjør ikke at det ikke er vegansk.

Hvorfor brukes etiketten "kan inneholde melk"?

Etiketten "kan inneholde melk" er ment for personer med allergi, snarere enn veganere.

Melkeallergi kan variere fra mild til alvorlig. Personer med svært alvorlig allergi kan få alvorlige allergiske reaksjoner etter å ha kommet i kontakt med bare spormengder melk. For dem kan merking av allergener redde livene deres.

Unngår noen veganere mat med "kan inneholde melk" på etikettene?

Ja. Veganisme er veldig mye et spekter, og det er opp til hver enkelt å bestemme hva som er akseptabelt for dem.

I fora og Facebook -grupper ser du ofte at veganere er uenige om visse ting er egnet for veganere eller ikke. Det er sjelden et riktig eller feil svar. Det er opp til personlig preferanse for hvor langt du ønsker å gå for å unngå animalske produkter.

Noen veldig strenge veganere velger å unngå alt merket som 'kan inneholde melk'. Men hvis du er ny på veganisme, er dette sannsynligvis ikke noe du bør bekymre deg for ennå.

Bunnlinjen

For å konkludere, velger de fleste veganere å spise produkter som er merket som 'kan inneholde melk'. All melk som finnes i disse produktene vil bare være små mengder, og de kan fortsatt merkes som veganer og bære det veganske varemerket.

Hvis du vil unngå melk helt, lag dine egne måltider og snacks fra ferske ingredienser og unngå alt som er ferdigpakket. Når det er sagt, er mange veganske ferdigretter laget i et dedikert vegansk miljø uten sjanse for krysskontaminering.

Foreslått for deg: 12 påviste helsemessige fordeler med avokado

Sist oppdatert 16. september 2021 og sist gjennomgått av en ekspert 11. august 2021.
Dele

Flere artikler du kanskje vil like

Folk som leser “Er mat som ‘kan inneholde melk’ vegansk?”, elsker også disse artiklene:

Bla gjennom alle artiklene