Je jídlo, které „může obsahovat mléko“, veganské?

Můžete jako vegan jíst jídlo, které „může obsahovat mléko“?

Někdy na etiketách potravin uvidíte slova „může obsahovat mléko“ nebo „může obsahovat stopy mléka“. Zda jsou tyto produkty vhodné pro vegany, je běžná otázka. A ne všichni vegani se shodují na odpovědi.

Na základě důkazů
Tento článek je založen na vědeckých důkazech, napsaných odborníky a ověřených odborníky.
Díváme se na obě strany argumentu a snažíme se být objektivní, nezaujatí a upřímní.

Co znamená „může obsahovat mléko“?

Pokud je výrobek označen nápisem „může obsahovat mléko“, neznamená to, že výrobci náhodně přidávají mléko, pokud se jim to líbí! Co to znamená, je, že výrobek neobsahuje mléko v přísadách, ale je vyroben ve stejné budově jako ostatní výrobky, které obsahují mléko.

Například v továrně, která vyrábí sušenky, by stejný stroj mohl být použit k výrobě veganských sušenek a sušenek, které obsahují mléko. Stroj může vyrábět veganské sušenky ráno a neveganské sušenky odpoledne. Přestože je stroj mezi pracemi vyčištěn, je stále možné, že stopové množství mléka by mohlo skončit ve veganských sušenkách.

Mohou vegani jíst jídlo, které může obsahovat mléko?

Většina veganů je ráda, že jí jídlo označené jako „může obsahovat mléko“, pokud ve skutečných složkách neobsahuje žádné živočišné látky. Jakékoli mléko obsažené v těchto potravinách nebude nic jiného než stopové množství.

Přestože neexistuje žádná právní definice „veganství“, měli byste veganství definovat jako „snahu vyloučit - pokud je to možné a proveditelné - všechny formy vykořisťování zvířat a týrání zvířat“.

Protože je tak běžné, že se stopové množství mléka objevuje v potravinách pocházejících z továrny, většina veganů připouští, že vyhýbat se všem stopám mléka prostě není praktické.

Veganské ochranné známky a křížová kontaminace

Potraviny, které jsou označeny jako ‘může obsahovat mléko’ je povoleno používat ochrannou známku Vegan.

Aby mohli výrobci potravin zahrnout veganskou ochrannou známku, musí se snažit minimalizovat křížovou kontaminaci živočišnými látkami, pokud je to přiměřeně proveditelné. Někdy není praktické 100% zaručit, že něco nikdy nepřišlo do styku s mlékem. A to neznamená, že to není veganské.

Proč se používá označení „může obsahovat mléko“?

Štítek „může obsahovat mléko“ je určen spíše pro alergiky než pro vegany.

Alergie na mléko se může lišit od mírné po těžkou. Lidé s velmi závažnými alergiemi mohou po kontaktu s pouze stopovým množstvím mléka trpět vážnými alergickými reakcemi. Značení alergenů by jim mohlo zachránit život.

Vyhýbejte se některým veganům jídlu s nápisem „může obsahovat mléko“?

Ano. Veganství je do značné míry spektrum a je na každém člověku, aby se rozhodl, co je pro něj přijatelné.

Na fórech a facebookových skupinách často uvidíte, že se vegani rozcházejí v názorech, zda jsou určité věci pro vegany vhodné nebo ne. Málokdy je správná nebo špatná odpověď. Je na osobních preferencích, jak daleko se chcete dostat, abyste se vyhnuli živočišným produktům.

Někteří velmi přísní vegani se rozhodnou vyhnout všemu označenému jako „může obsahovat mléko“. Ale pokud jste ve veganství nováčci, pravděpodobně byste si ještě neměli dělat starosti.

Sečteno a podtrženo

Na závěr lze říci, že většina veganů se rozhodla jíst produkty označené jako „může obsahovat mléko“. Jakékoli mléko, které je v těchto produktech obsaženo, bude pouze v malém množství a stále mohou být označeny jako veganské a nést ochrannou známku pro vegany.

Pokud se chcete mléku úplně vyhnout, připravte si vlastní jídla a svačiny z čerstvých surovin a vyhněte se jakémukoli předem zabalenému. To znamená, že mnoho veganských hotových jídel se vyrábí ve vyhrazeném veganském prostředí bez šance na křížovou kontaminaci.

Doporučené čtení: Jak být etickým všežravcem

Naposledy aktualizováno 16. září, 2021 a naposledy přezkoumáno odborníkem 11. srpen, 2021.
Podíl

Další články, které by se vám mohly líbit

Lidé, kteří čtou “Je jídlo, které „může obsahovat mléko“, veganské?”, také milují tyto články:

Procházet všechny články