'Süt içerebilen' yiyecek vegan mı?

Bir vegan olarak 'süt içerebilecek' yiyecekleri yiyebilir misiniz?

Bazen gıda etiketlerinde 'süt içerebilir' veya 'eser miktarda süt içerebilir' kelimelerini görürsünüz. Bu ürünlerin veganlar için uygun olup olmadığı yaygın bir sorudur. Ve tüm veganlar cevapta aynı fikirde değil.

Kanıta dayalı
Bu makale, uzmanlar tarafından yazılmış ve uzmanlar tarafından doğrulanmış bilimsel kanıtlara dayanmaktadır.
Argümanın her iki tarafına da bakarız ve nesnel, tarafsız ve dürüst olmaya çalışırız.

'Süt içerebilir' ne anlama geliyor?

Bir üründe 'süt içerebilir' etiketi varsa, bu üreticilerin istedikleri takdirde rastgele süt ekledikleri anlamına gelmez! Bunun anlamı, ürünün içeriğinde süt olmadığı, ancak süt içeren diğer ürünlerle aynı binada yapıldığıdır.

Örneğin bisküvi üreten bir fabrikada aynı makineler vegan bisküvi ve süt içeren bisküviler yapmak için kullanılabilir. Bir makine sabahları vegan bisküvileri ve öğleden sonraları vegan olmayan bisküvileri yapabilir. Makineler işler arasında temizlenmiş olsa da, vegan bisküvilerde eser miktarda sütün kalması hala mümkündür.

Veganlar süt içerebilecek yiyecekleri yiyebilir mi?

Çoğu vegan, içeriğinde herhangi bir hayvansal madde bulunmadığı sürece 'süt içerebilir' olarak etiketlenmiş yiyecekleri yemekten mutludur. Bu yiyeceklerde bulunan herhangi bir süt, eser miktardan başka bir şey olmayacaktır.

'Vegan'ın yasal bir tanımı bulunmamakla birlikte, veganlığı “hayvanların her türlü sömürüsünü ve zulmünü mümkün ve uygulanabilir olduğu ölçüde dışlamaya çalışmak” olarak tanımlamalısınız.“.

Bir fabrikadan gelen yiyeceklerde eser miktarda süt görünmesi çok yaygın olduğu için, çoğu vegan, tüm süt izlerinden kaçınmanın pratik olmadığını kabul eder.

Vegan ticari markaları ve çapraz bulaşma

olarak etiketlenen yiyecekler ‘süt içerebilir’ Vegan ticari markasını kullanmasına izin verilir.

Gıda üreticilerinin vegan ticari markasını içermesine izin verilebilmesi için, hayvansal maddelerden kaynaklanan çapraz bulaşmayı makul ölçüde uygulanabilir olduğu sürece en aza indirmeye çalışmalıdır. Bazen bir şeyin sütle hiç temas etmediğini %100 garanti etmek pratik değildir. Ve bu onu vegan yapmaz.

'Süt içerebilir' etiketi neden kullanılıyor?

'Süt içerebilir' etiketi, veganlar yerine alerjisi olan kişiler içindir.

Süt alerjileri hafif ila şiddetli arasında değişebilir. Çok şiddetli alerjisi olan kişiler, sadece eser miktarda sütle temas ettikten sonra ciddi alerjik reaksiyonlara maruz kalabilirler. Onlar için alerjen etiketleme hayatlarını kurtarabilir.

Bazı veganlar, etiketlerinde "süt içerebilir" yazan yiyeceklerden kaçınıyor mu?

Evet. Veganlık çok geniş bir yelpazedir ve kendileri için neyin kabul edilebilir olduğuna karar vermek her kişiye kalmıştır.

Forumlarda ve Facebook gruplarında veganların belirli şeylerin veganlar için uygun olup olmadığı konusunda fikir ayrılığına düştüğünü sık sık görürsünüz. Nadiren doğru veya yanlış bir cevap vardır. Hayvansal ürünlerden kaçınmak için ne kadar ileri gitmek istediğiniz kişisel tercihinize bağlıdır.

Bazı çok katı veganlar, 'süt içerebilir' olarak etiketlenen herhangi bir şeyden kaçınmayı tercih eder. Ancak veganlıkta yeniyseniz, bu muhtemelen henüz endişelenmeniz gereken bir şey değildir.

Alt çizgi

Sonuç olarak, çoğu vegan 'süt içerebilir' olarak etiketlenmiş ürünleri yemeyi tercih ediyor. Bu ürünlerde bulunan herhangi bir süt sadece küçük miktarlarda olacaktır ve yine de vegan olarak etiketlenebilirler ve vegan markasını taşıyabilirler.

Sütten tamamen kaçınmak istiyorsanız, kendi yemeklerinizi ve atıştırmalıklarınızı taze malzemelerden yapın ve önceden paketlenmiş hiçbir şeyden kaçının. Bununla birlikte, birçok vegan hazır yemek, çapraz bulaşma şansı olmayan özel bir vegan ortamında yapılır.

Sizin için önerilenler: Kilo vermek ne kadar sürer?

En son 16 Eylül 2021'de güncellendi ve en son 11 Ağustos 2021'de bir uzman tarafından gözden geçirildi.
Paylaş

Beğenebileceğiniz daha fazla makale

'Süt içerebilen' yiyecek vegan mı?” okuyan kişiler de şu makaleleri sever:

Tüm makalelere göz atın