Foodshtë ushqim vegan që ‘mund të përmbajë qumësht’?

A mund të hani ushqim që ‘mund të përmbajë qumësht’ si vegan?

Ndonjëherë do të shihni fjalët "mund të përmbajë qumësht" ose "mund të përmbajë gjurmë qumështi" në etiketat e ushqimit. Nëse këto produkte janë apo jo të përshtatshme për veganët është një pyetje e zakonshme. Dhe jo të gjithë veganët bien dakord për përgjigjen.

Bazuar në dëshmi
Ky artikull bazohet në dëshmi shkencore, të shkruara nga ekspertë dhe të verifikuar nga ekspertët.
Ne shikojmë në të dy anët e argumentit dhe përpiqemi të jemi objektiv, të paanshëm dhe të ndershëm.

Çfarë do të thotë 'mund të përmbajë qumësht'?

Nëse një produkt është etiketuar me "mund të përmbajë qumësht", kjo nuk do të thotë që prodhuesit shtojnë qumësht rastësisht nëse ata ndjehen të tillë! Çfarë do të thotë, është se produkti nuk ka qumësht në përbërës, por është bërë në të njëjtën ndërtesë me produktet e tjera që përmbajnë qumësht.

Për shembull, në një fabrikë që prodhon biskota, e njëjta makineri mund të përdoret për të bërë biskota vegane dhe biskota që përmbajnë qumësht. Një makinë mund të bëjë biskota vegane në mëngjes dhe biskota jo-vegane pasdite. Edhe pse makineria pastrohet në mes të punëve, është ende e mundur që sasi të vogla qumështi të përfundojnë në biskota vegane.

A mund të hanë veganët ushqim që mund të përmbajë qumësht?

Shumica e veganëve janë të lumtur të hanë ushqim të etiketuar si "mund të përmbajë qumësht", për sa kohë që nuk ka substanca shtazore në përbërësit aktualë. Çdo qumësht i përfshirë në këto ushqime nuk do të jetë asgjë më shumë se një sasi gjurmë.

Përderisa nuk ka një përkufizim ligjor të 'veganit', ju duhet ta përkufizoni veganizmin si "duke kërkuar të përjashtoni - për aq sa është e mundur dhe praktike - të gjitha format e shfrytëzimit dhe mizorisë ndaj kafshëve“.

Meqenëse është kaq e zakonshme që sasi të vogla të qumështit të shfaqen në ushqimet që vijnë nga një fabrikë, shumica e veganëve pranojnë se shmangia e të gjitha gjurmëve të qumështit thjesht nuk është praktike.

Markat tregtare vegane dhe ndotja e tërthortë

Ushqimi i etiketuar si ‘mund të përmbajë qumësht’ lejohet të përdorë markën tregtare Vegan.

Për t'u lejuar të përfshijë markën vegane, prodhuesit e ushqimit duhet të përpiqen të minimizojnë ndotjen e tërthortë nga substancat shtazore aq sa është e arsyeshme. Ndonjëherë, nuk është praktike të garantosh 100% që diçka nuk ka rënë kurrë në kontakt me qumështin. Dhe kjo nuk e bën atë jo vegan.

Pse përdoret etiketa "mund të përmbajë qumësht"?

Etiketa "mund të përmbajë qumësht" është menduar për njerëzit me alergji dhe jo për veganët.

Alergjitë ndaj qumështit mund të ndryshojnë nga të lehta në të rënda. Njerëzit me alergji shumë të rënda mund të pësojnë reaksione alergjike serioze pasi vijnë në kontakt vetëm me sasi të vogla të qumështit. Për ta, etiketimi i alergjenit mund të shpëtojë jetën e tyre.

A shmangin disa veganë ushqimin me 'mund të përmbajë qumësht' në etiketa?

Po. Veganizmi është shumë një spektër dhe i takon secilit person të vendosë se çfarë është e pranueshme për ta.

Në forume dhe grupe në Facebook, shpesh do të shihni veganë që nuk pajtohen nëse disa gjëra janë të përshtatshme për veganët apo jo. Rrallë ka një përgjigje të drejtë ose të gabuar. Varet nga preferencat personale se sa larg dëshironi të shkoni për të shmangur produktet shtazore.

Disa veganë shumë të rreptë zgjedhin të shmangin çdo gjë të etiketuar si "mund të përmbajë qumësht". Por, nëse jeni i ri në veganizëm, kjo ndoshta nuk është diçka për të cilën duhet të shqetësoheni ende.

Në fund të fundit

Për të përfunduar, shumica e veganëve zgjedhin të hanë produkte që janë etiketuar si "mund të përmbajnë qumësht". Çdo qumësht që është i pranishëm në këto produkte do të jetë vetëm sasi të vogla, dhe ato ende mund të etiketohen si vegan dhe mbajnë markën tregtare vegane.

Nëse dëshironi të shmangni qumështin krejtësisht, bëni ushqimet dhe ushqimet tuaja nga përbërës të freskët dhe shmangni çdo gjë të para-paketuar. Thënë kështu, shumë gatime vegane të gatshme bëhen në një mjedis vegan të dedikuar pa asnjë shans për ndotje të kryqëzuar.

Sugjeruar për ju: 10 përfitimet e provuara shëndetësore të farave të lirit

Përditësuar së fundi më Shtator 16, 2021, dhe rishikimi i fundit nga një ekspert më Gusht 11, 2021.
Ndani

Më shumë artikuj që mund t'ju pëlqejnë

Njerëzit që janë duke lexuar “Foodshtë ushqim vegan që ‘mund të përmbajë qumësht’?”, gjithashtu i duan këto artikuj:

Shfletoni të gjithë artikujt