Onko ruoka, joka voi sisältää maitoa, vegaani?

Voitko syödä vegaanina ruokaa, joka "voi sisältää maitoa"?

Joskus näet elintarvikkeiden etiketeissä sanat "saattaa sisältää maitoa" tai "saattaa sisältää jäämiä maidosta". Sopivatko nämä tuotteet vegaaneille vai eivät, on yleinen kysymys. Ja kaikki vegaanit eivät ole samaa mieltä vastauksesta.

Todisteisiin perustuva
Tämä artikkeli perustuu tieteelliseen näyttöön, jonka ovat kirjoittaneet asiantuntijat ja jonka asiantuntijat ovat tarkistaneet.
Katsomme väitteen molempia puolia ja pyrimme olemaan objektiivisia, puolueettomia ja rehellisiä.

Mitä tarkoittaa "voi sisältää maitoa"?

Jos tuotteessa on merkintä "saattaa sisältää maitoa", se ei tarkoita, että valmistajat lisäävät satunnaisesti maitoa, jos siltä tuntuu! Se tarkoittaa, että tuotteen ainesosissa ei ole maitoa, mutta se on valmistettu samassa rakennuksessa kuin muut tuotteet, jotka sisältävät maitoa.

Esimerkiksi keksejä valmistavassa tehtaassa voitaisiin käyttää samaa konetta vegaanikakkujen ja maitoa sisältävien keksien valmistamiseen. Kone voi valmistaa vegaanisia keksejä aamulla ja ei-vegaanisia keksejä iltapäivällä. Vaikka koneet puhdistetaan töiden välillä, on silti mahdollista, että pieniä määriä maitoa voi päätyä vegaanisiin kekseihin.

Voivatko vegaanit syödä ruokaa, joka voi sisältää maitoa?

Useimmat vegaanit syövät mielellään ruokaa, joka on merkitty "voi sisältää maitoa", kunhan sen todellisissa ainesosissa ei ole eläinperäisiä aineita. Kaikki näihin elintarvikkeisiin sisältyvä maito on vain pieniä määriä.

Vaikka "vegaanille" ei ole laillista määritelmää, sinun pitäisi määritellä veganismi "pyrkimyksenä sulkea pois mahdollisuuksien mukaan ja käytännössä kaikki eläinten hyväksikäytön ja julmuuden muodot"“.

Koska on niin yleistä, että pieniä määriä maitoa esiintyy tehtaalta tulevissa elintarvikkeissa, useimmat vegaanit hyväksyvät sen, että kaikkien maitojälkien välttäminen ei ole käytännöllistä.

Vegaaniset tavaramerkit ja ristikontaminaatio

Ruoka, joka on merkitty nimellä ‘voi sisältää maitoa’ saa käyttää Vegaani -tavaramerkkiä.

Jotta elintarvikkeiden valmistajat voivat sisällyttää vegaanisen tavaramerkin, niiden on pyrittävä minimoimaan eläinperäisten aineiden ristikontaminaatio niin pitkälle kuin se on kohtuudella mahdollista. Joskus ei ole käytännöllistä taata sataprosenttisesti, ettei jokin ole koskaan joutunut kosketuksiin maidon kanssa. Ja se ei tee siitä vegaanista.

Miksi käytetään "saattaa sisältää maitoa" -merkkiä?

"Voi sisältää maitoa" -merkintä on tarkoitettu allergikoille eikä vegaaneille.

Maitoallergiat voivat vaihdella lievästä vaikeaan. Ihmiset, joilla on erittäin vakavia allergioita, voivat kärsiä vakavista allergisista reaktioista joutuessaan kosketuksiin vain pienen määrän maitoa kanssa. Heille allergeenimerkinnät voivat pelastaa heidän henkensä.

Vältäkö jotkut vegaanit ruokaa, jonka etiketeissä voi olla maitoa?

Joo. Veganismi on hyvin laaja kirjo ja jokainen päättää itse, mikä on hänelle hyväksyttävää.

Foorumeilla ja Facebook -ryhmissä näet usein vegaaneja, jotka ovat eri mieltä siitä, sopivatko tietyt asiat vegaaneille vai eivät. Harvoin on oikeaa tai väärää vastausta. Se riippuu henkilökohtaisista mieltymyksistä, kuinka pitkälle haluat mennä välttääksesi eläintuotteita.

Jotkut erittäin tiukat vegaanit haluavat välttää kaikkea, joka on merkitty "voi sisältää maitoa". Mutta jos olet uusi veganismi, tämä ei todennäköisesti ole asia, josta sinun pitäisi vielä huolehtia.

Tärkeintä

Yhteenvetona voidaan todeta, että useimmat vegaanit haluavat syödä tuotteita, joissa on merkintä "saattaa sisältää maitoa". Kaikki näissä tuotteissa oleva maito on vain pieniä määriä, ja ne voidaan silti merkitä vegaaniksi ja niillä on vegaaninen tavaramerkki.

Jos haluat välttää maidon kokonaan, tee omat ateriat ja välipalat tuoreista raaka-aineista ja vältä kaikkea valmiiksi pakattua. Siitä huolimatta monet vegaaniset valmisruoat valmistetaan omistetussa vegaanisessa ympäristössä ilman ristikontaminaation mahdollisuutta.

Ehdotettu sinulle: 9 todistettua sokerijuurikkaan terveyshyötyä

Päivitetty viimeksi 16. syyskuu 2021, ja asiantuntija on tarkistanut sen viimeksi 11. elokuu 2021.
Jaa muille

Lisää artikkeleita, joista saatat pitää

Ihmiset, jotka lukevat “Onko ruoka, joka voi sisältää maitoa, vegaani?”, rakastavat myös näitä artikkeleita:

Selaa kaikkia artikkeleita