lolipoplar vegan mı?

Lolipoplar hakkında bilmeniz gereken her şey.

Lolipoplar her zaman vegan mıdır? Bu kılavuz, lolipoplarla ilgili tüm bu soruları ve yanıtları size sağlar.

Kanıta dayalı
Bu makale, uzmanlar tarafından yazılmış ve uzmanlar tarafından doğrulanmış bilimsel kanıtlara dayanmaktadır.
Argümanın her iki tarafına da bakarız ve nesnel, tarafsız ve dürüst olmaya çalışırız.

Gittikçe daha fazla insan farklı nedenlerle olsa da vegan yaşam tarzını benimsiyor. Veganlığın sağlığa pek çok faydası vardır, çevrenin korunmasına yardımcı olur ve en önemlisi hayvan refahı için bir selamdır.

Vegan beslenmenin bitki temelli bir beslenmeyi benimseyerek hayvansal ürünlerden uzak durmayı içerdiği doğru olsa da, bu, tatlılar ve diğer atıştırmalıklar gibi sevdiğiniz tüm yiyeceklerden kaçınmanız gerektiği anlamına gelmez.

Lolipopları vegan beslenmenize dahil edip edemeyeceğinizi merak ediyorsanız, cevaplar için doğru yere geldiniz.

lolipoplar vegan mı?

Evet, lolipoplar vegan olma eğilimindedir. Temel lolipoplar sadece sade şeker ve sudan yapılır. Bununla birlikte, orijinal tariften türetilen pek çok lolipop çeşidi vardır. Bu varyasyonlar, bazıları vegan olmayan farklı içeriklerden yapılır. Bir vegan olarak, süslü aromalı lolipoplarda hayvansal ürünlerle ilgili içeriklere dikkat edin.

İnsanlar, tüm vegan gıdaların sağlıklı olduğu konusunda yanlış bir kanıya sahiptir. Eh, zorunlu değil. Bir vegan olarak, mağazalardaki ve süpermarketlerdeki raflardan çok çeşitli atıştırmalıkların ve hatta ev yapımı yiyeceklerin tadını çıkarabilirsiniz.

Önemli olan kullanılan malzemelerdir. Bu durumda şeker ve su dışında lolipop yapımında kullanılan malzemeler nelerdir? Farklı lolipop üreten çok fazla şirket olduğu için, hangilerinin vegan olduğunu ve hangi malzemelerden kaçınılması gerektiğini size anlatacağım. Lolipopların vegan statüsü hakkında bu alanları ve daha fazlasını tartışacağım, bu yüzden buralarda kalın.

Bazı lolipopları vegan yapan ve diğerlerini olmayan yapan nedir?

  1. yüzyılda, gıda endüstrisinin dışında bile vegan olan hemen hemen her şey var. Süpermarketleri dolduran çok sayıda vegan ürünle, vegan olmayan ürünlerin de vegan olarak içeri girmesi ihtimali var. Bir lolipop ne kadar küçük olursa olsun, hayvansal ürünler içeriyorsa vegan tüketimine uygun değildir.

Katı bir vegansanız, bu makale vegan ve vegan olmayan lolipopları ayırt etmenize yardımcı olacaktır.

Lolipopların genellikle vegan olarak kabul edilmesinin nedeni, sade şeker ve suyun ana bileşenler olmasıdır. Temel şeker, su kadar vegandır. Bir şeker ve su şurubu yapılır ve nem içeriği 2'ye düşecek şekilde katılaştırılır.%.

Bu tek başına tam bir lolipoptur ve eklenen diğer tüm bileşenler tamamen isteğe bağlıdır. Bazı şirketler ayrıca vegan olan malik ve narenciye gibi doğal asitleri de tanıtıyor. Bu nedenle, yalnızca aromalı ve özel lolipop türleri vegan olmama eğilimindedir.

Bazı lolipoplarda yaygın olarak bulunan vegan olmayan bileşenler

Pazarın vegan lolipoplarla dolup taşmasına rağmen, bazıları hayvan bazlı olmaya devam ediyor. İşte bazı lolipoplarda bulunan bazı vegan olmayan maddeler:

Karamel

Karamel, lolipoplar da dahil olmak üzere çoğu şekerde bulunur. En basit ve saf haliyle karamel, doğal şekerlerin ısıtılmasıyla yapılır. Vegan olmayan laktoz ve vegan olan fruktoz dahil olmak üzere çeşitli doğal şeker türleri vardır. Farklı şekillerde yapılan karamel türleri vardır ve bazıları hayvansal ürünler içermez.

Karamel sos da sıklıkla kullanılır ve içinde krema ve süt bulunur. Ne yazık ki, içerik listesinde karamel bulunan ürünler, süt içerip içermediğini ve özellikle nasıl yapıldığını belirtmiyor. Bu, hangi karamel bazlı lolipopların vegan olduğuna karar vermeyi zorlaştırıyor.

Krem

Krema, sütün yüksek yağlı kısmıdır. Kremalı lolipoplar genellikle bir yerlerde "krem" adını taşır. Çilek ve krema, portakal ve krema ve vanilya gibi pek çok krema çeşidi vardır.

Bir örnek, şeker, hindistancevizi yağı, krema ve mısır şurubu içeren Orijinal Gurme Karışık Kremalı Lolipoplardır. Süt ayrıca geliştirilmiş çikolata aromasına sahip lolipoplarda bulunur. Bazı lolipoplar, Tootsie Pops'ta olduğu gibi yoğunlaştırılmış formda süt içerir. Krem hayvansal bir yan ürün olduğu için bunlar vegan değildir.

Gliserin

Veganlık söz konusu olduğunda bu oldukça gri bir alandır. Hem hayvanlardan (don yağı) hem de bitkilerden (soya fasulyesi) elde edilebilir. Ürünler nereden geldiği belli olmadığı için, onu içerik olarak listeleyen lolipoplardan uzak durmak daha iyidir.

Sizin için önerilenler: margarin vegan mı?

Jöle benzeri dokulu lolipoplar için gitmeniz gerekiyorsa, aynı rolü oynadıkları için gliserin yerine Pektin içerenleri tercih edin. Pektin, meyve ve sebzelerde bulunan yumuşak jöle şurubudur.

Lolipoptaki şeker %100 vegan mı?

Şeker, vegan dünyasında biraz tartışmalı bir içerik ve nedenini göreceğiz. Vegan durumunu belirlemek için şekerin lolipop yapımında nasıl kullanıldığı hakkında biraz araştırma yaptım. İşlem sırasında şeker parçacıkları kırmak için biraz ısıya maruz bırakılır. Bu karmaşık bir tat, gölgeleme ve hoş bir aroma üretir. Su ile karıştırdıktan sonra, tamamen doğal kalmasını veya başka bileşenler eklemeyi seçebilirsiniz.

En basit haliyle, birincisi vegan dostu gibi görünüyor, ancak ek bileşenlere sahip olan için aynı şey söylenemez.

Peki şeker neden vegan dünyasında kaşları kaldırıyor? Şeker genellikle kömürleşen hayvan kemiklerinden elde edilen kemik kömürü kullanılarak işlenir. Bu işlem, saf beyaz bir renk vermek için şekerleri ve ağartıcıları ortadan kaldırmayı amaçlar. Ve esmer şeker beyaz şekerden elde edilir.

Şekeri saflaştırmanın vegan dostu yolları olduğu için daha da karmaşıklaşıyor. Sorun şu ki, lolipop şekerlerini farklı yerlerden tedarik eden şirketler ve tükettiğiniz lolipopları yapmak için hangi filtreleme maddesinin kullanıldığını söylemek zor.

Şeker üretiminde kemik kömürü kullanılması, çoğu veganın gözünde onu vegan olmayan yapmaz, ancak daha katı veganlar farklı hissedebilir. Yani lolipoplarda kullanılan şekerin vegan olup olmadığına karar vermek size kalmış.

lolipoplar sağlıklı mı?

Vegan dostu olan her şey sağlıklı değildir. Yeni başlayanlar için, vegan olsun ya da olmasın lolipoplar sağlıksız. Fazla şeker alımı kilo alımına, yağlı karaciğer hastalığına, yüksek tansiyona, diyabete, iltihaplanmaya ve ayrıca felç ve kalp krizi gibi hayatı tehdit eden durumlara yol açar.

İkincisi, çok şekerli tatlılar dişleriniz için tamamen zararlıdır. Lolipoplar emmek için üretildiğinden ağızda uzun süre kalırlar ve böylece çürük alma şansını hızlandırırlar.

Lolipopları ısırmak ve çiğnemek daha da kötüdür. Bazı parçalar dişlerinizdeki tüm çatlaklara ve köşelere yapışır. Bu arada, bakteriler bu kalıntı üzerinde daha uzun süre ziyafet çekmeye başlar ve diş eti hastalığına ve diğer diş sorunlarına neden olur.

Lolipopların ana maddesi şeker olduğu için şekersiz olanları elde etmek kolay değil.

Yine de şekerci dükkanını ziyaret etmeyi bırakmak zorunda değilsiniz. İnsanlar muhtemelen doğum günü partileri, Cadılar Bayramı ve Noel için ara sıra lolipop almaya meyilli olduklarından, onları ölçülü olarak yemek o kadar da kötü değil.

Şekerden kurtulmak için hemen dişlerinizi fırçaladığınızdan emin olun. Birkaç dilim elma yemek de diğer şeker kalıntılarının atılmasına yardımcı olabilir.

En son 29 Eylül 2021'de güncellendi ve en son 6 Eylül 2021'de bir uzman tarafından gözden geçirildi.
Paylaş

Beğenebileceğiniz daha fazla makale

lolipoplar vegan mı?” okuyan kişiler de şu makaleleri sever:

Tüm makalelere göz atın