🥑 3 hapa të thjeshtë për të humbur peshë sa më shpejt që të jetë e mundur. Lexoni tani

Injeksione të vitaminës B12: Mirë apo keq?

Shkenca pas injeksioneve të vitaminës B12

Disa ekspertë thonë se injeksionet e vitaminës B12 mund të ndihmojnë me nivelet e energjisë, funksionin e trurit dhe humbjen e peshës. Ky artikull shqyrton shkencën pas injeksioneve të vitaminës B12.

Bazuar në dëshmi
Ky artikull bazohet në dëshmi shkencore, të shkruara nga ekspertë dhe të verifikuar nga ekspertët.
Ne shikojmë në të dy anët e argumentit dhe përpiqemi të jemi objektiv, të paanshëm dhe të ndershëm.
Përditësuar së fundi më Nëntor 1, 2022, dhe rishikimi i fundit nga një ekspert më Korrik 28, 2022.

Suplementet e vitaminave janë shumë të njohura.

Njerëzit shpesh besojnë se do të veprojnë si një rrjet sigurie dhe do të ndihmojnë për të siguruar marrjen e duhur të lëndëve ushqyese.

Plotësimi i vitaminës B12 është veçanërisht i zakonshëm sepse mungesa është e përhapur.

Shumë njerëz marrin rregullisht injeksione me vitaminë B12.

Këto pretendohet se ndihmojnë me nivelet e energjisë, funksionin e trurit dhe humbjen e peshës, për të përmendur disa.

Ky artikull shqyrton injeksionet B12 dhe nëse ato janë diçka që duhet të keni parasysh.

Çfarë është vitamina B12 dhe çfarë bën ajo?

Vitamina B12 është një vitaminë e tretshme në ujë, e njohur edhe si kobalaminë.

Ai luan një rol jetik në funksionin e trurit dhe prodhimin e ADN-së dhe qelizave të kuqe të gjakut.

Kimikisht, vitamina B12 mund të ekzistojë në disa forma, por të gjitha përmbajnë kobalt mineral.

Vitamina mund të ruhet në mëlçi për një kohë të gjatë, kështu që mund të duhen disa vite që të zhvillohet një mangësi.

Përmbledhje: Vitamina B12 është një vitaminë e tretshme në ujë që luan një rol thelbësor në funksionin e trurit dhe prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut.

Shumë njerëz kanë mungesë të vitaminës B12

Marrja e rekomanduar ditore e vitaminës B12 është gjashtë mikrogramë në ditë.

Mungesa është e zakonshme, veçanërisht tek njerëzit që ndjekin një dietë vegjetariane ose vegane.

Mendohet se deri në 90% e njerëzve që ndjekin këto dieta kanë një mangësi.

Kjo është për shkak se B12 gjendet natyrshëm vetëm në ushqimet shtazore.

Megjithatë, veganët dhe vegjetarianët nuk janë të vetmit që kanë mangësi. Edhe disa mishngrënës nuk e përthithin shumë mirë.

Ndryshe nga vitaminat e tjera, përthithja e vitaminës B12 varet nga një proteinë e prodhuar në stomak, e quajtur faktori i brendshëm.

Faktori i brendshëm lidhet me vitaminën B12 në mënyrë që të mund ta përthithni atë në gjak. Njerëzit që nuk prodhojnë mjaftueshëm faktor të brendshëm mund të bëhen të mangët.

Mungesa është veçanërisht e zakonshme tek të moshuarit, sepse aftësia për të absorbuar vitaminën B12 mund të ulet me kalimin e moshës.

Njerëz të tjerë në rrezik të mungesës përfshijnë ata që kanë kryer operacione në zorrë, duke përfshirë operacionin për humbje peshe. Ata me sëmundje që prekin zorrët, si sëmundja e Crohn ose sëmundja celiac, janë gjithashtu në rrezik.

Vitaminat B-kompleks: Përfitimet, efektet anësore dhe doza
Sugjeruar për ju: Vitaminat B-kompleks: Përfitimet, efektet anësore dhe doza

Përmbledhje: Ata që janë në rrezik më të madh të mungesës së vitaminës B12 janë veganët dhe vegjetarianët, të cilët marrin pak ose aspak B12 nga dieta. Mungesa mund të shkaktohet edhe nga përthithja e dobët.

Injeksionet me vitaminë B12 janë shumë efektive

Një mungesë e patrajtuar e vitaminës B12 mund të çojë në probleme neurologjike ose anemi pernicioze, e cila ndodh kur trupi juaj nuk ka mjaftueshëm B12 për të prodhuar numrin e qelizave të kuqe të gjakut që i nevojiten.

Injeksionet me vitaminë B12 janë mënyra më e zakonshme për të parandaluar ose trajtuar një mungesë. Injeksionet përshkruhen nga mjeku dhe jepen në mënyrë intramuskulare ose në muskuj.

Injeksionet zakonisht jepen si hidroksokobalaminë ose cianokobalaminë. Këto janë shumë efektive në rritjen e niveleve të B12 në gjak dhe në parandalimin/zhdukjen e mungesës.

Përmbledhje: Nëse keni mungesë të vitaminës B12, injeksionet janë shumë efektive në rritjen e nivelit të gjakut.

Përfitimet e mundshme shëndetësore të injeksioneve të vitaminës B12

Duke pasur parasysh rolet jetike që luan vitamina B12 në trupin tuaj, një mungesë mund të ketë pasoja të rënda shëndetësore.

Nivelet e ulëta të vitaminës në gjak janë lidhur me disa probleme shëndetësore.

Funksioni i trurit

Nivelet e ulëta të vitaminës B12 janë lidhur me një rënie të funksionit të trurit.

Dy rishikime të fundit zbuluan se mund të ketë një lidhje midis niveleve të ulëta të gjakut dhe zhvillimit të demencës.

Sugjeruar për ju: Doza e vitaminës B12: Sa duhet të merrni në ditë?

Megjithatë, rezultatet kanë qenë të përziera dhe trajtimi me vitaminë B12 nuk ishte efektiv në përmirësimin e funksionit të trurit tek njerëzit me funksion normal të trurit.

Depresioni

Është sugjeruar se mund të ketë një lidhje midis niveleve të ulëta të vitaminës B12 dhe depresionit.

Megjithatë, një rishikim zbuloi se trajtimi i depresionit me vitaminë B12 nuk uli ashpërsinë e simptomave.

Megjithatë, u sugjerua se marrja e vitaminës afatgjatë mund të ndihmojë në parandalimin e një rikthimi në depresion.

Aktualisht, ka mungesë të kërkimit cilësor në këtë fushë. Nevojiten studime me cilësi më të lartë për të përcaktuar nëse ekziston një lidhje midis vitaminës B12 dhe depresionit.

Osteoporoza

Osteoporoza është një sëmundje në të cilën humbja e masës kockore rezulton në kocka më të dobëta dhe një rrezik në rritje të frakturave të kockave.

Është interesante se nivelet e ulëta të vitaminës B12 në gjak janë lidhur me reduktimin e masës kockore.

Prandaj, sugjerohet që marrja e vitaminës B12 mund të zvogëlojë rrezikun e osteoporozës. Megjithatë, studimet kanë dhënë rezultate të përziera.

Degjenerimi makular i lidhur me moshën

Degjenerimi makular i lidhur me moshën është një gjendje që ju bën të humbni shikimin qendror, zakonisht në të dy sytë, gradualisht.

Tek njerëzit e moshës 50 vjeç e lart, konsumimi adekuat i vitaminës B12 mendohet të jetë i rëndësishëm për ruajtjen e shikimit të mirë dhe mbrojtjen kundër degjenerimit makular.

Në një studim të madh, 5200 gra morën 1000 mcg vitaminë B12 në ditë dhe vitamina të tjera B dhe acid folik.

Shtatë vjet më vonë, studimi zbuloi një rrezik 35% më të ulët të degjenerimit makular të lidhur me moshën tek gratë që morën suplemente.

Megjithëse reduktimi i rrezikut nuk mund t'i atribuohet vetëm vitaminës B12, ai sugjeron që marrja e mjaftueshme mund të jetë e rëndësishme.

Pretendime të tjera

Kohët e fundit, injeksionet dhe infuzionet e vitaminës B12 janë bërë të njohura në mesin e njerëzve të shëndetshëm që nuk duket se kanë mungesë.

Sugjeruar për ju: 7 mangësi të zakonshme të lëndëve ushqyese

Mbrojtësit e kësaj qasjeje pohojnë se injeksionet e rregullta mund të rrisin nivelet e energjisë dhe të ndihmojnë në humbjen e peshës dhe disponimin.

Megjithatë, ka pak ose aspak prova për të mbështetur këto pretendime.

Përmbledhje: Sigurimi që keni mjaftueshëm vitaminë B12 është thelbësore për funksionin e trurit dhe shëndetin mendor, kockave dhe syve. Injeksionet janë ndoshta të padobishme nëse nuk keni mungesë.

Siguria dhe efektet anësore të injeksioneve të vitaminës B12

Injeksionet e vitaminës B12 përgjithësisht konsiderohen si shumë të sigurta. Ata nuk kanë efekte anësore të rëndësishme.

Megjithatë, në raste të rralla, disa njerëz mund të përjetojnë efekte anësore të shkaktuara nga reaksionet alergjike ose ndjeshmëria.

Nëse keni ndonjë efekt anësor, flisni me mjekun tuaj.

Përmbledhje: Injeksionet e vitaminës B12 janë shumë të sigurta. Në raste të rralla, injeksionet mund të shkaktojnë reaksione alergjike.

Mënyra të tjera për të marrë vitaminën B12

Vitamina B12 gjendet në ushqimet shtazore dhe në disa ushqime të fortifikuara që kanë shtuar B12.

Ushqimet e fortifikuara ndryshojnë nga vendi në vend, por shpesh përfshijnë alternativa qumështi ose drithëra mëngjesi.

Disa burime veçanërisht të mira të vitaminës B12 përfshijnë:

Mund të jetë e vështirë për disa njerëz të plotësojnë kërkesat e tyre për vitaminë B12. Kjo është veçanërisht e vërtetë për ata që ndjekin një dietë vegjetariane ose vegane.

L-carnitine: Përfitimet, efektet anësore, burimet dhe dozimi
Sugjeruar për ju: L-carnitine: Përfitimet, efektet anësore, burimet dhe dozimi

Në këto situata, zakonisht rekomandohet të plotësoni dietën tuaj ose me një injeksion B12 ose një suplement oral.

Për fat të mirë, ka prova në rritje se suplementet orale B12 janë po aq të mira sa injeksionet për të rritur nivelet e gjakut në shumicën e njerëzve.

Vegjetarianët dhe veganët zakonisht këshillohen të marrin të paktën dhjetë mcg në ditë, ose të paktën 2,000 mcg një herë në javë.

Megjithatë, disa mjekë ende preferojnë përdorimin e injeksioneve.

Përmbledhje: Shumë ushqime shtazore janë të pasura me vitaminë B12. Suplementet orale gjithashtu janë treguar të jenë efektive në rritjen e niveleve të gjakut.

A keni nevojë për injeksione të vitaminës B12?

Nëse hani një dietë të ekuilibruar që përfshin ushqime të pasura me vitaminë B12, atëherë nuk ka gjasa që do t'ju duhet të merrni B12 shtesë.

Për shumicën e njerëzve, burimet dietike ofrojnë gjithçka që nevojitet. Megjithatë, njerëzit në rrezik të mungesës ndoshta do të kenë nevojë të marrin suplemente.

Në këto raste, suplementet orale mund të jenë po aq efektive sa edhe injeksionet për shumë njerëz.

Disa ekspertë theksojnë se injeksionet e rregullta duhet të përdoren vetëm si mjeti i fundit nëse suplementet nuk funksionojnë ose nëse simptomat e mungesës janë serioze.

Ndani këtë artikull: Facebook Pinterest WhatsApp Twitter
Ndani këtë artikull:

Më shumë artikuj që mund t'ju pëlqejnë

Njerëzit që janë duke lexuar “Injeksione të vitaminës B12: Mirë apo keq?”, gjithashtu i duan këto artikuj:

Temat

Shfletoni të gjithë artikujt