🐷
A i doni edhe kafshët? Bëhuni një mbështetës!

A është sheqeri vegan?

Gjeni se cili sheqer është vegan.

Po mendoni nëse sheqeri është vegan? Lajmi i mirë është se shumica e sheqerit është vegan. Por jo të gjitha. Gjeni se cili sheqer është vegan dhe si të kujdeseni për sheqerin që rafinohet me përbërës të kafshëve.

A është sheqeri vegan?

Shumica e sheqerit është vegan. Por jo gjithmonë. Dhe nganjëherë është e komplikuar të zbulosh nëse një sheqer i veçantë është vegan apo jo. Ne kemi bashkuar një udhëzues gjithëpërfshirës për të zbuluar se cili sheqer është vegan dhe cili jo.

Nëse nuk doni të merrni hollësi shumë, ja përgjigjja e shpejtë:

📖  Përmbajtja:

Lloje të ndryshme të sheqerit

Sheqeri i rafinuar, i njohur gjithashtu si sheqeri i tryezës, përdoret më së shpeshti në pjekje. Ka sheqer të bardhë, sheqer kafe dhe sheqer pluhur, të cilët të gjithë klasifikohen si sheqer i rafinuar.

Sheqeri i rafinuar vjen nga dy burime: kallami i sheqerit dhe panxhari.

Pavarësisht nëse sheqeri është bërë nga kallam sheqeri ose panxhar, shija dhe struktura janë pothuajse identike. Dallimi kryesor është procesi i rafinimit.

Sheqeri i bërë nga panxhari është gjithmonë vegan. Procesi i bërjes së sheqerit nga panxhari nuk kërkon përbërës të kafshëve dhe është mjaft i thjeshtë.

Sheqeri nga ana tjetër, i cili është shumë më i zakonshëm, është pak më i komplikuar. Pra, a është vegan sheqeri i kallamit të rafinuar? Varet.

Çfarë e bën sheqerin jo vegan?

Sheqeri i rafinuar i kallamës kërkon shumë më tepër përpunim sesa sheqeri i bërë nga panxhari. Për të bërë sheqer të rafinuar nga kallami i sheqerit, kërcellët e kallamit të sheqerit shtypen për të ndarë lëngun nga tuli. Lëngu më pas përpunohet, filtrohet dhe zbardhet me thëngjill kockash. Këtu merr ngjyrën sheqeri i bardhë.

Tani është e rëndësishme të përmendet se ky lloj sheqeri nuk përmban thëngjill kockash. Por, pasi thëngjilli i kockave është pjesë e procesit, nuk është më vegan.

Megjithatë, çdo sheqer i rafinuar i nxehtë përpunohet kështu. Kjo është arsyeja pse është vërtet e vështirë të thuash nëse sheqeri i rafinuar është vegan apo jo.

Si të dalloni nëse sheqeri është vegan

Sheqeri nga panxhari i sheqerit është gjithnjë vegan pasi procesi nuk përfshin thërrime kockash. Nëse doni të zbuloni nëse sheqeri nga kallamishtet është vegan apo jo, hidhni një vështrim të afërt në etiketë. Por nëse vërtet dëshironi të siguroheni, që sheqeri juaj është vegan, shkoni te sheqeri i panxharit, pasi shija dhe struktura janë pothuajse identike.

Si të dalloni nëse sheqeri i kallamit është vegan

Kujdesuni për fjalët e mëposhtme në produkt për të kontrolluar nëse sheqeri është vegan apo jo:

Kur një etiketë produkti përdor ndonjë nga fjalët, mund të jeni i sigurt se nuk është përdorur asnjë thëngjill kockash në procesin e prodhimit të sheqerit. Mund ta dalloni edhe nga ngjyra e sheqerit. Për shembull, sheqeri organik bëhet duke zier kallamin e sheqerit dhe tjerrët në një centrifugë. Më pas thahet dhe bëhet kristale sheqeri. Ky lloj sheqeri nuk është aq i bardhë sa sheqeri që përpunohet me qymyr kockash, por ka shije krejtësisht të njëjtë.

Alternativa më të shëndetshme të sheqerit

Shumë njerëz përpiqen të shmangin krejtësisht sheqerin e rafinuar për arsye shëndetësore. Ka shumë alternativa për sheqerin e rafinuar:

✍️  Nëntor 15, 2020
A duhet të shkoj vegan?

Po mendoni nëse duhet të bëheni vegane? Merrni këtë pyetje dhe ne do t'ju tregojmë nëse duhet të bëheni veganë.

Filloni kuizin

Më shumë artikuj që mund t'ju pëlqejnë

Njerëzit që janë duke lexuar “A është sheqeri vegan?”, gjithashtu i duan këto artikuj:

Udhëzues për përbërjen dhe kozmetikën Vegan

Grimi vegan pa mizori është i lehtë për t’u gjetur. Nuk ka asnjë arsye për të blerë produkte kozmetikë që përmbajnë nënprodukte të kafshëve, ose shoqërohen me testime të kafshëve kur markat superiore pa mizori janë gjerësisht të disponueshme. Shikoni udhëzuesin tonë më poshtë për të shqyrtuar çdo furnizues vegan të llojeve të mundshme kozmetike, plus sapunë, produkte banje, deodorante dhe shampo.

Lexoni tani

A është vegan vegan?

Shumë njerëz nuk janë të vetëdijshëm se vera, megjithëse është bërë nga rrushi, mund të jetë bërë duke përdorur produkte me prejardhje nga kafshët. Zbuloni pse shumica e verërave nuk janë vegane dhe si të dalloni verën vegane.

Lexoni tani

A është pizza vegane?

Lajmi i mirë së pari, pica mund të jetë vegane! Por gjithçka varet nga mbushjet. Gjeni se si të porosisni pica vegane dhe cilët përbërës e bëjnë pica jo të përshtatshme për veganët.

Lexoni tani

Tofu i skuqur

Tofu i skuqur është një nga mënyrat më të lehta për të ngrënë tofu. Shtë një recetë super e thjeshtë dhe e thjeshtë për t’u bërë e bërë me përbërës të lirë dhe të zakonshëm që mund ta gjeni në çdo supermarket.

Lexoni tani
Shfletoni të gjithë artikujt