🐷
A i doni edhe kafshët? Bëhuni një mbështetës!

A është gjalpë vegan?

Dallimi midis gjalpit, margarinës dhe gjalpit vegan

E shtrijmë në tost, e shkrijmë në një tigan dhe e lyejmë me sheqer. Por a kemi menduar se si bëhet gjalpi?

Përgjigja e shkurtër: Gjalpi nuk është vegan pasi vjen nga kremi, i cili vjen nga një lopë.

Por ka alternativa të shkëlqyera për gjalpin që shijojnë të njëjtën gjë, dhe madje ka edhe gjalpë vegan!

📖  Përmbajtja:

Çfarë është gjalpi?

Gjalpi është bërë nga kremi, pjesa më e pasur me qumësht, e cila, siç e dimë, vjen nga një lopë.

Tradicionalisht, përkufizimi i gjalpit është i drejtpërdrejtë. Gjalpi përmban pak tjetër përveç kremit. Por në ditët e sotme, dhjetëra produkte të ndryshëm të etiketuar "gjalpë" në raftet e dyqaneve ushqimore, nga gjalpi i arrave tek gjalpi i frutave deri te pothuajse gjithçka që përhapet si gjalpi.

Meqenëse gjalpi vjen nga kremi, i cili vjen nga një lopë, është e qartë se gjalpi nuk është vegan dhe duhet të shmanget duke ndjekur një dietë vegane.

Alternativat e gjalpit

Pra, tradicionalisht, gjalpi nuk është vegan, por ka shumë alternativa të shkëlqyera për gjalpin:

Margarinë

Ekzistojnë disa versione të margarinës në raftet e dyqaneve të bëra me një larmi përbërësish. Kryesisht, margarina është një përzierje e yndyrës me bazë bimore, së bashku me qumështin e skremuar, ujin, aromat dhe ngjyrosjen. Disa lloje margarine nuk përmbajnë fare qumësht.

Margarina u krijua si një alternativë më pak e kushtueshme për gjalpin pasi që bërja e gjalpit kërkon shumë qumësht! Prandaj, margarina nuk është një zëvendësim i saktë vegan për gjalpin, por mund të jetë nëse lista e përbërësve nuk përfshin ndonjë produkt shtazor. Kështu që është thelbësore që gjithmonë të lexoni me kujdes etiketat!

Mësoni më shumë rreth margarinës

Gjalpë vegan

Gjalpi Vegan nuk është gjalpë. Nuk është bërë nga qumështi, ose kremi, ose ndonjë produkt që vjen nga një kafshë.

Zakonisht, gjalpi vegan bëhet duke përdorur vaj dhe përbërës të tjerë me bazë bimore për të krijuar një produkt që duket dhe ka shije si gjalpë, por nuk është gjalpë.

Kështu që tani kur dëgjoni ose shihni fjalët "gjalpë vegan", do të kuptoni se është më shumë si një produkt i ngjashëm me gjalpë vegan. Shumë kompani etiketojnë produktin e tyre si "margarinë vegane" për të shmangur konfuzionin tek konsumatorët, e cila është pak më e saktë.

Përbërësit e gjalpit vegan

Shumica e kompanive që prodhojnë gjalpë vegan prodhojnë gjalpë vegan nga vajra palme, kanola, soje, liri dhe ulliri.

Ndërsa shumë gjalpë vegan është bërë me vaj palme, shumica e veganëve përpiqen të shmangin ato sepse ka qenë e lidhur me shpyllëzimet dhe shkatërrimin e habitateve.

Gjalpi Vegan gjithashtu mund të bëhet pa vaj palme - vaj kokosi, vaj ulliri, vaj luledielli, dhe madje edhe përbërës si shqeme, bajame, arra makadamie dhe akuafaba - shëllirë nga një kanaçe qiqrash.

A ka shije gjalpi vegan si gjalpi?

Aroma e gjalpit vegan ndryshon sipas markës. Ka çifte të kompanive atje që prodhojnë gjalpë me shije shumë të ngjashme me gjalpin e vërtetë. Ne ju rekomandojmë që të provoni 2-3 marka nga dyqani juaj lokal dhe të shihni se cilin gjalpë vegan preferoni.

✍️  Shkurt 6, 2021
A duhet të shkoj vegan?

Po mendoni nëse duhet të bëheni vegane? Merrni këtë pyetje dhe ne do t'ju tregojmë nëse duhet të bëheni veganë.

Filloni kuizin

Më shumë artikuj që mund t'ju pëlqejnë

Njerëzit që janë duke lexuar “A është gjalpë vegan?”, gjithashtu i duan këto artikuj:

Udhëzues për përbërjen dhe kozmetikën Vegan

Grimi vegan pa mizori është i lehtë për t’u gjetur. Nuk ka asnjë arsye për të blerë produkte kozmetikë që përmbajnë nënprodukte të kafshëve, ose shoqërohen me testime të kafshëve kur markat superiore pa mizori janë gjerësisht të disponueshme. Shikoni udhëzuesin tonë më poshtë për të shqyrtuar çdo furnizues vegan të llojeve të mundshme kozmetike, plus sapunë, produkte banje, deodorante dhe shampo.

Lexoni tani

A është vegan vegan?

Shumë njerëz nuk janë të vetëdijshëm se vera, megjithëse është bërë nga rrushi, mund të jetë bërë duke përdorur produkte me prejardhje nga kafshët. Zbuloni pse shumica e verërave nuk janë vegane dhe si të dalloni verën vegane.

Lexoni tani

A është pizza vegane?

Lajmi i mirë së pari, pica mund të jetë vegane! Por gjithçka varet nga mbushjet. Gjeni se si të porosisni pica vegane dhe cilët përbërës e bëjnë pica jo të përshtatshme për veganët.

Lexoni tani

Tofu i skuqur

Tofu i skuqur është një nga mënyrat më të lehta për të ngrënë tofu. Shtë një recetë super e thjeshtë dhe e thjeshtë për t’u bërë e bërë me përbërës të lirë dhe të zakonshëm që mund ta gjeni në çdo supermarket.

Lexoni tani
Shfletoni të gjithë artikujt