🥕 3 hapa të thjeshtë për të humbur peshë sa më shpejt që të jetë e mundur. Lexoni tani

Powdershtë pluhur pjekje vegan?

Gjithçka që duhet të dini për pluhurin për pjekje.

Pluhuri për pjekje është një pluhur i bardhë që përdoret për thartimin kimik (në vend të fermentimit) në produktet e pjekura. Por, a është pluhuri për pjekje vegan apo pa gluten?

Bazuar në dëshmi
Ky artikull bazohet në dëshmi shkencore, të shkruara nga ekspertë dhe të verifikuar nga ekspertët.
Ne shikojmë në të dy anët e argumentit dhe përpiqemi të jemi objektiv, të paanshëm dhe të ndershëm.
Përditësuar së fundi më Korrik 22, 2022, dhe rishikimi i fundit nga një ekspert më Shtator 7, 2021.

Powdershtë pluhur pjekje vegan?

Po! Pluhuri për pjekje është miqësor me veganët pasi nuk përdoren përbërës ose procese të prejardhura nga kafshët për ta bërë atë.

Pluhuri për pjekje është një përzierje e sodës së bukës (bikarbonat natriumi), një acid dhe një mbushës inert si niseshte misri. Acidi është zakonisht në formën e fosfatit monokalcium ose kremit të gurit, të dyja të cilat janë miqësore me veganët.

Ndërsa kremi i gurit ishte dikur acidi më i zakonshëm në pluhurin për pjekje, është vetëm një nga disa që mund të përdoret dhe ka tendencë të jetë më pak i zakonshëm këto ditë.

Pse pluhuri për pjekje konsiderohet vegan

Bikarbonat natriumi është vegan

Ndërsa prania e përbërësve të tjerë mund të ndryshojë shumë, bikarbonati i natriumit përdoret pa ndryshim si një alkali në pluhurin për pjekje. Përjashtimi i vetëm i mundshëm do të ishte bikarbonati i kaliumit i cili është gjithashtu vegan.

Si pluhur për pjekje, soda e pastër e bukës është një substancë e bardhë pluhur që përdoret si thartë.

Ka aplikime të tjera (përveç tharmit) dhe përdoret në sende të zakonshme shtëpiake si pastë dhëmbësh dhe agjentë pastrimi.

Bikarbonati i natriumit konsiderohet vegan sepse karbonati i natriumit nga i cili prodhohet në mënyrë industriale nuk rrjedh kurrë nga kafshët.

Konkretisht, është prodhuar nga minierat. Zakonisht merret nga trona, hidrogjen hidrogjen trisodium dihidrat, i cili minohet në disa zona në të gjithë SHBA dhe siguron pothuajse të gjithë konsumin e brendshëm të karbonatit të natriumit në Shtetet.

Gjithashtu është minuar nga disa liqene alkaline përmes gërmimit.

Barilla dhe leshterikët gjithashtu ofrojnë një burim potencial. Disa specie bimore dhe alga deti toleruese ndaj kripës (ose "halofit") mund të përpunohen për të prodhuar një formë të papastër të karbonatit të natriumit.

Jo të gjithë bikarbonati i natriumit vjen nga prodhimi industrial përmes karbonatit të natriumit. Ashtu si karbonati i natriumit, bikarbonati i natriumit në vetvete mund të minohet nga toka (edhe pse është shumë më pak e zakonshme).

Zëvendësuesit e miellit që ngrihen vetë: 12 opsione të zgjuara
Sugjeruar për ju: Zëvendësuesit e miellit që ngrihen vetë: 12 opsione të zgjuara

Depozitat natyrore të nahkolitit gjenden në Kolorado. Nahcolite është një mineral i butë, i bardhë karbonat i përbërë nga bikarbonat natriumi (NaHCO3).

Komponenti acid është vegan

Për të prodhuar CO2, nuk është e nevojshme të shtoni një përbërës acid (p.sh. melasë) në një përzierje mielli kur përdoret pluhuri për pjekje - në krahasim me sodën e pastër të pjekjes.

Kjo ndodh sepse një burim acidi tashmë është shtuar, zakonisht në formën e fosfatit të kalciumit ose kremit të gurit.

Kremi i tartarit, ose bitartrati i kaliumit, dikur ishte më i zakonshëm dhe vazhdon të përdoret për pluhur pjekje të bërë në shtëpi.

Pluhuri për pjekje bëhet shpesh në shtëpi duke shtuar ¼ lugë çaji sodë buke për ½ lugë çaji krem tartari.

Kremi i gurit konsiderohet vegan, pasi prodhohet gjatë fermentimit të lëngut të rrushit. Madeshtë bërë në mënyrë industriale si një nënprodukt i industrisë së prodhimit të verës.

Në ditët e sotme, ajo është prodhuar në sasi më të mëdha nga prodhimi i verës industriale, dhe në të kaluarën, ajo rrjedh nga sedimenti që shpesh grumbullohet në pjesën e poshtme të kazanëve të verës.

Përsëri, në ditët e sotme duket se shumica e pluhurave të pjekjes komerciale përdorin fosfat kalciumi. Të paktën, në përvojën time. Fosfati i kalciumit mund të merret nga burimet shtazore, por gjithashtu zakonisht rrjedh nga shkëmbinjtë fosfat, bimët, etj.

Në përgjithësi konsiderohet i sigurt për konsum vegan, dhe Grupi i Burimeve Vegjetariane e konsideron atë një përbërës kryesisht vegan.

Sugjeruar për ju: Powdershtë pluhur kakao vegan?

Pse acidi? Epo, kur një burim i lëngshëm i shtohet pluhurit për pjekje, soda e bukës alkaline reagon me përbërësin acid duke rezultuar në lirimin e gazit të dioksidit të karbonit. Më pas gazi e zgjeron brumin për të vepruar si tharmues.

Mbushësi inert është vegan

Mbushësi inert në pluhurin për pjekje është zakonisht niseshte misri. Shërben për të thithur çdo lagështi të tepërt të pranishme në ajër, e cila përndryshe mund të shkaktojë pluhurin të piqet dhe/ose të zvogëlojë fuqinë e tij.

Përsëri, niseshte misri është mbushësi kryesor. Simplyshtë thjesht përbërësi i niseshtës së misrit që është ndarë nga embrioni dhe endosperma.

Prandaj, është 100% me bazë bimore dhe kështu vegan.

Powdershtë pluhur pjekje pa gluten?

Po, pluhuri për pjekje është gjithashtu zakonisht pa gluten! Por kini parasysh se për shkak se disa marka përdorin një tampon niseshteje gruri në vend të niseshtës së misrit ose pluhuri i pjekjes përpunohet në një strukturë me produkte që përmbajnë gluten.

Ndani këtë artikull: Facebook Pinterest WhatsApp Twitter
Ndani këtë artikull:

Më shumë artikuj që mund t'ju pëlqejnë

Njerëzit që janë duke lexuar “Powdershtë pluhur pjekje vegan?”, gjithashtu i duan këto artikuj:

Temat

Shfletoni të gjithë artikujt