🥑 3 hapa të thjeshtë për të humbur peshë sa më shpejt që të jetë e mundur. Lexoni tani

Mjalti: Mirë apo keq?

Një vështrim më i afërt i mjaltit dhe nëse ai është i mirë apo i keq për ju.

Disa pretendojnë se mjalti mund të jetë një mënyrë e shëndetshme për të kënaqur dhëmbin tuaj të ëmbël, ndërsa të tjerë e konsiderojnë atë një kënaqësi të lartë të sheqerit. Ky artikull ju tregon nëse mjalti është i mirë apo i keq për ju.

Bazuar në dëshmi
Ky artikull bazohet në dëshmi shkencore, të shkruara nga ekspertë dhe të verifikuar nga ekspertët.
Ne shikojmë në të dy anët e argumentit dhe përpiqemi të jemi objektiv, të paanshëm dhe të ndershëm.
Përditësuar së fundi më Nëntor 26, 2022, dhe rishikimi i fundit nga një ekspert më Gusht 11, 2022.

Mjalti shpesh tregtohet si një alternativë e shëndetshme ndaj sheqerit të rregullt.

Kjo është kryesisht për shkak të përfitimeve të shumta shëndetësore dhe përmbajtjes së tij antioksidante.

Megjithatë, ndërsa disa pretendojnë se mjalti mund të jetë një mënyrë e shijshme dhe ushqyese për të ndihmuar në kënaqësinë e dhëmbëve tuaj të ëmbël, të tjerë e konsiderojnë atë si pak më shumë se një kënaqësi me sheqer të lartë.

Ky artikull ju tregon nëse mjalti është i mirë apo i keq për ju.

Çfarë është mjalti?

Mjalti është një substancë e ëmbël, e ngjashme me shurupin, që bletët e prodhojnë nga nektari i bimëve të lulëzuara.

Bletët mbledhin nektarin dhe më pas e konsumojnë, e tresin dhe e rikthejnë brenda kosheres për të prodhuar mjaltë.

Mjalti ruhet në struktura të ngjashme me dylli të quajtura huall mjalti, të cilat njerëzit i mbledhin përmes praktikës së bletarisë.

Ka shumë lloje të mjaltit, të cilat ndryshojnë në bazë të burimit bimor, metodës së nxjerrjes dhe nëse është i papërpunuar apo i pasterizuar.

Llojet e zakonshme përfshijnë:

Megjithëse profili i të ushqyerit ndryshon në varësi të llojit, një lugë e vetme (21 gram) mjaltë zakonisht ka 64 kalori dhe 17 gram karbohidrate me pak ose aspak yndyrë, fibra dhe proteina.

Ai gjithashtu përmban disa mikronutrientë, të tillë si kalium, hekur dhe zink - por më pak se 1% të marrjes së rekomanduar ditore në sasi të vogla.

Përmbledhje: Mjalti është një substancë e ëmbël e bërë nga bletët nga nektari i bimëve të lulëzuara. Ka shumë lloje të ndryshme, por në përgjithësi është i lartë në kalori dhe karbohidrate me vetëm sasi të vogla të mikronutrientëve.

Mjalti është i pasur me antioksidantë

Mjalti me cilësi të lartë është i pasur me antioksidantë thelbësorë – si acidet fenolike dhe flavonoidet – që mund të mbështesin një shëndet më të mirë.

Antioksidantët janë përbërës që ndihmojnë në luftimin e radikaleve të lira që shkaktojnë sëmundje, duke reduktuar kështu rrezikun e dëmtimit oksidativ të qelizave.

Gjalpi: Mirë apo keq?
Sugjeruar për ju: Gjalpi: Mirë apo keq?

Këto komponime luajnë një rol qendror në shëndetin dhe sëmundjet - disa kërkime sugjerojnë se ato mund të mbrojnë kundër kushteve kronike, të tilla si sëmundjet e zemrës, kanceri dhe diabeti.

Për më tepër, disa studime kanë zbuluar se ngrënia e disa llojeve të mjaltit – si varieteti i hikërrorit – mund të rrisë statusin antioksidues të gjakut tuaj.

Përmbledhje: Mjalti është i pasur me antioksidantë – si acidet fenolike dhe flavonoidet – dhe ngrënia e tij mund të rrisë statusin antioksidues të gjakut tuaj.

Mjalti mund të përmirësojë shëndetin e zemrës

Ndërrimi i sheqerit të rregullt me mjaltë të cilësisë së lartë në dietën tuaj mund të përmirësojë aspekte të ndryshme të shëndetit të zemrës, pasi është treguar se zvogëlon disa faktorë rreziku për sëmundjet e zemrës.

Për shembull, një studim 30-ditor që krahasoi efektet e sheqerit të tryezës dhe mjaltit në 55 njerëz zbuloi se mjalti ndihmoi në uljen e niveleve të kolesterolit total dhe "të keq" LDL ndërsa rriti kolesterolin "i mirë" HDL.

Ai ishte gjithashtu në gjendje të ulte nivelet e triglicerideve deri në 19%.

Për më tepër, studimet e kafshëve kanë gjetur se marrja me mjaltë mund të zvogëlojë presionin sistolik të gjakut (numri më i lartë i një leximi), një tjetër faktor rreziku i rëndësishëm për sëmundjet e zemrës.

Përmbledhje: Studimet e kafshëve dhe njerëzve sugjerojnë se tregtimi i rregullt i sheqerit me mjaltë mund të ndihmojë në uljen e kolesterolit, triglicerideve dhe presionit të gjakut.

Mjalti nxit shërimin e plagëve

Në disa forma të mjekësisë tradicionale, si Ayurveda, mjalti aplikohet drejtpërdrejt në lëkurë për të ndihmuar në shërimin e plagëve.

Sugjeruar për ju: Vaji i sojës: Përfitimet shëndetësore, përdorimet dhe dobësitë

Kjo mendohet të jetë për shkak të vetive antibakteriale të mjaltit dhe aftësisë së tij për të zvogëluar rritjen e mikroorganizmave që mund të shkaktojnë infeksion.

Në një studim të vogël, aplikimi i mjaltit manuka direkt në ulcerat e këmbëve diabetike ishte po aq efektiv sa veshjet konvencionale të plagëve dhe nxiti shërimin në 97% të ulcerave.

Në mënyrë të ngjashme, një studim tjetër në 30 njerëz tregoi se shtimi i mjaltit në veshjet e plagëve përmirëson shërimin në rreth 43% të ulcerave diabetike të këmbëve pas tre muajsh.

Ndërkohë, studime të tjera sugjerojnë se mund të jetë gjithashtu një trajtim i dobishëm për sëmundjet e lëkurës, të tilla si psoriasis, dermatiti dhe herpesi.

Përmbledhje: Mjalti ka veti antibakteriale dhe mund të ndihmojë në shërimin e ulcerave dhe trajtimin e sëmundjeve të lëkurës, të tilla si psoriasis, dermatiti dhe herpesi.

Mjalti është më i mirë se sheqeri i rafinuar

Megjithëse mjalti është i lartë në sheqer dhe kalori, është ende një zgjedhje më e mirë se sheqeri i rafinuar.

Ndërsa sheqeri i rafinuar sjell pak në tryezë në lidhje me ushqimin, mjalti ofron antioksidantë – duke përfshirë acidet fenolike dhe flavonoidet.

Një studim në 48 njerëz me diabet të tipit 2 tregoi se megjithëse mjalti rrit nivelet e sheqerit në gjak, mund të mos jetë në të njëjtën masë si sheqeri.

Studimet sugjerojnë gjithashtu se përdorimi i mjaltit në vend të sheqerit të tryezës mund të ulë trigliceridet dhe kolesterolin total dhe "të keq" LDL për të mbështetur shëndetin tuaj të zemrës.

Megjithatë, ndërsa mjalti mund të jetë një alternativë më e mirë se sheqeri i rafinuar, ai duhet të konsumohet në moderim për të parandaluar efektet negative në shëndetin tuaj.

Përmbledhje: Mjalti ofron disa antioksidantë, si acidet fenolike dhe flavonoidet. Kur përdoret në vend të sheqerit, mund të mos rrisë aq shumë nivelet e sheqerit në gjak dhe mund të ndihmojë në uljen e kolesterolit dhe triglicerideve.

Mjalti mund të kontribuojë në shtimin e peshës

Mjalti është i lartë në sheqer dhe kalori – duke paketuar afërsisht 64 kalori në një lugë të vetme (21 gram).

Sugjeruar për ju: Stevia

Ndërsa kjo mund të mos duket shumë, edhe disa porcione në ditë mund të shkaktojnë grumbullimin e kalorive.

Me kalimin e kohës, kjo mund të çojë në shtim në peshë - veçanërisht nëse modifikime të tjera dietike nuk bëhen për të llogaritur këto kalori shtesë.

Mjalti është gjithashtu i lartë në sheqer, i cili tretet shpejt dhe mund të shkaktojë që nivelet e sheqerit në gjak të rriten dhe të rrëzohen – duke rezultuar në rritje të urisë dhe shtim të mundshëm afatgjatë në peshë.

Për më tepër, hulumtimi shoqëron vazhdimisht një konsum më të lartë të sheqerit të shtuar me një rrezik më të lartë të shtimit në peshë dhe obezitetit.

Përmbledhje: Mjalti është i lartë në kalori dhe sheqer dhe mund të kontribuojë në shtimin e peshës me kalimin e kohës.

Mjalti është i pasur me sheqer

Pavarësisht përfitimeve shëndetësore që lidhen me mjaltin, ai është i pasur me sheqer – gjë që mund të jetë e dëmshme për shëndetin tuaj.

Studimet tregojnë se dietat me sheqer të lartë mund të lidhen me obezitetin, inflamacionin, rezistencën ndaj insulinës, problemet e mëlçisë dhe sëmundjet e zemrës.

Marrja e tepërt e sheqerit gjithashtu mund të lidhet me një rrezik më të lartë të depresionit, demencës dhe madje edhe disa llojeve të kancerit.

Prandaj, mënyra më e mirë për të përfituar nga përfitimet e mundshme që lidhen me mjaltin është të zgjidhni një markë me cilësi të lartë dhe ta përdorni atë për të zëvendësuar ëmbëlsuesit e pashëndetshëm, si shurupi i misrit me fruktozë të lartë ose sheqeri i rafinuar.

Megjithatë, moderoni marrjen tuaj dhe përdorni atë me masë për të minimizuar rrezikun e efekteve anësore në shëndet.

Përmbledhje: Mjalti është një formë sheqeri që mund të ndikojë negativisht në shëndetin tuaj kur konsumohet në sasi të mëdha.

Si të blini mjaltë

Jo i gjithë mjalti është krijuar i barabartë.

Markat me cilësi të ulët shpesh përzihen me shurup për të ulur kostot dhe për të maksimizuar fitimin.

Ndonëse mund të jetë pak më e shtrenjtë, zgjedhja e një marke të cilësisë së lartë të mjaltit të papërpunuar është një mënyrë e thjeshtë dhe efektive për të garantuar që po përfitoni sa më mirë për paratë tuaja.

Ndryshe nga mjalti i zakonshëm, versionet e papërpunuara nuk pasterizohen, filtrohen ose përpunohen, duke i lejuar ata të ruajnë vetitë e tyre të mundshme natyrore që promovojnë shëndetin.

Patatet: Mirë apo keq?
Sugjeruar për ju: Patatet: Mirë apo keq?

Për më tepër, zgjedhja e një varieteti të papërpunuar siguron që mjalti juaj të mos ketë shurupe të shtuara ose përbërës shtesë që mund të zvogëlojnë përfitimet e mundshme.

Mos harroni se mjalti i papërpunuar nuk duhet t'u jepet kurrë fëmijëve nën një vjeç për shkak të rrezikut të botulizmit tek foshnjat, një sëmundje e rëndë e shkaktuar nga toksinat nga një lloj specifik bakteri i quajtur Clostridium botulinum.

Pas moshës një vjeçare, sistemi tretës zakonisht zhvillohet mjaftueshëm për të luftuar toksinat potencialisht të dëmshme dhe për të minimizuar rrezikun e sëmundjes.

Përmbledhje: Mjalti i rregullt shpesh pasterizohet, filtrohet, përpunohet dhe përzihet me shurup për të ulur kostot. Përzgjedhja e versioneve të papërpunuara është mënyra më e mirë për të maksimizuar përfitimet e mundshme shëndetësore.

Përmbledhje

Mjalti është lidhur me përfitimet shëndetësore si përmirësimi i shëndetit të zemrës, shërimi i plagëve dhe statusi i antioksidantit të gjakut.

10 përfitimet shëndetësore të bazuara në shkencë të mjaltit
Sugjeruar për ju: 10 përfitimet shëndetësore të bazuara në shkencë të mjaltit

Megjithatë, konsumimi i tepërt mund të shkaktojë efekte negative për shkak të përmbajtjes së lartë të sheqerit dhe kalorive.

Kështu, është më mirë të përdorni mjaltin për të zëvendësuar format e tjera të sheqerit dhe ta shijoni me moderim.

Megjithatë, nëse kufizoni veten dhe zgjidhni një produkt me cilësi të lartë, mjalti mund të jetë pjesë e një diete të shëndetshme dhe të plotë.

Ndani këtë artikull: Facebook Pinterest WhatsApp Twitter
Ndani këtë artikull:

Më shumë artikuj që mund t'ju pëlqejnë

Njerëzit që janë duke lexuar “Mjalti: Mirë apo keq?”, gjithashtu i duan këto artikuj:

Temat

Shfletoni të gjithë artikujt