🥑 3 hapa të thjeshtë për të humbur peshë sa më shpejt që të jetë e mundur. Lexoni tani

Përfitimet e vajit CBD

7 përfitime shëndetësore dhe përdorime të vajit CBD

Cannabidiol, ose CBD, është një përbërës kimik në marihuanën me përdorime të ndryshme. Këtu janë 7 përfitimet e vajit CBD, përfshirë efektet anësore.

Bazuar në dëshmi
Ky artikull bazohet në dëshmi shkencore, të shkruara nga ekspertë dhe të verifikuar nga ekspertët.
Ne shikojmë në të dy anët e argumentit dhe përpiqemi të jemi objektiv, të paanshëm dhe të ndershëm.
Përditësuar së fundi më Qërshor 22, 2022, dhe rishikimi i fundit nga një ekspert më Tetor 1, 2021.

Cannabidiol është një ilaç natyral popullor i përdorur për shumë sëmundje të zakonshme.

Më mirë i njohur si CBD, është një nga mbi 100 komponimet kimike të njohura si kanabinoidë që gjenden në kanabis ose bimë marihuana, Cannabis sativa.

Tetrahydrocannabinol (THC) është kanabinoidi kryesor psikoaktiv që gjendet në kanabis dhe shkakton ndjesinë e të qenit "të lartë" që shpesh shoqërohet me marihuanën. Sidoqoftë, ndryshe nga THC, CBD nuk është psikoaktive.

Kjo cilësi e bën CBD një opsion tërheqës për ata që kërkojnë lehtësim nga dhimbja dhe simptoma të tjera pa efektet ndryshuese të marihuanës ose ilaçeve të caktuara farmaceutike.

Vaji CBD është bërë duke nxjerrë CBD nga bima e kanabisit, pastaj duke e holluar atë me një vaj bartës si vaji i kokosit ose farës së kërpit.

Po fiton vrull në botën e shëndetit dhe mirëqenies, me disa studime shkencore që konfirmojnë se mund të lehtësojë simptomat e sëmundjeve si dhimbja kronike dhe ankthi.

Këtu janë shtatë përfitime shëndetësore të vajit CBD që mbështeten nga dëshmi shkencore.

1. Vaji CBD mund të lehtësojë dhimbjen

Marihuana është përdorur për të trajtuar dhimbjen qysh në vitin 2900 para Krishtit.

Kohët e fundit, shkencëtarët kanë zbuluar se përbërës të caktuar të marihuanës, përfshirë CBD, janë përgjegjës për efektet e saj qetësuese të dhimbjeve.

Trupi i njeriut përmban një sistem të specializuar të quajtur sistemi endokanabinoid (ECS), i cili është i përfshirë në rregullimin e një sërë funksionesh duke përfshirë gjumin, oreksin, dhimbjen dhe përgjigjen e sistemit imunitar.

Trupi prodhon endokanabinoid, të cilët janë neurotransmetues që lidhen me receptorët kanabinoidë në sistemin tuaj nervor.

Studimet kanë treguar se CBD mund të ndihmojë në zvogëlimin e dhimbjeve kronike duke ndikuar në aktivitetin e receptorit endokannabinoid, duke zvogëluar inflamacionin dhe duke bashkëvepruar me neurotransmetuesit.

Për shembull, një studim në minjtë zbuloi se injeksionet CBD zvogëlojnë përgjigjen e dhimbjes ndaj prerjes kirurgjikale, ndërsa një studim tjetër i minjve zbuloi se trajtimi oral CBD zvogëlonte ndjeshëm dhimbjen dhe inflamacionin e nervit shiatik.

10 përfitimet shëndetësore të qumështit të artë dhe si ta bëni atë
Sugjeruar për ju: 10 përfitimet shëndetësore të qumështit të artë dhe si ta bëni atë

Disa studime njerëzore kanë gjetur se një kombinim i CBD dhe THC është efektiv në trajtimin e dhimbjeve që lidhen me sklerozën e shumëfishtë dhe artritin.

Një llak oral i quajtur Sativex, i cili është një kombinim i THC dhe CBD, është miratuar në disa vende për të trajtuar dhimbjet që lidhen me sklerozën e shumëfishtë.

Një studim i 47 njerëzve me sklerozë të shumëfishtë shqyrtoi efektet e marrjes së Sativex për një muaj. Pjesëmarrësit përjetuan përmirësime në dhimbje, ecje dhe spazma të muskujve. Sidoqoftë, studimi nuk përfshiu asnjë grup kontrolli dhe efektet e placebo nuk mund të përjashtohen.

Një studim tjetër zbuloi se Sativex përmirësoi ndjeshëm dhimbjen gjatë lëvizjes, dhimbjen në pushim dhe cilësinë e gjumit në 58 persona me artrit reumatoid.

Përmbledhje: CBD, veçanërisht në kombinim me THC, mund të jetë efektive në zvogëlimin e dhimbjeve të lidhura me sëmundje si skleroza e shumëfishtë dhe artriti reumatoid.

2. Vaji CBD mund të zvogëlojë ankthin dhe depresionin

Ankthi dhe depresioni janë çrregullime të zakonshme të shëndetit mendor që mund të kenë ndikime shkatërruese në shëndetin dhe mirëqenien.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetit, depresioni është kontribuesi i vetëm më i madh i aftësisë së kufizuar në të gjithë botën, ndërsa çrregullimet e ankthit renditen në vendin e gjashtë.

Ankthi dhe depresioni zakonisht trajtohen me ilaçe farmaceutike, të cilat mund të shkaktojnë disa efekte anësore, përfshirë përgjumje, agjitacion, pagjumësi, mosfunksionim seksual dhe dhimbje koke.

Sugjeruar për ju: 11 përfitimet e çajit të mentës dhe vajit esencial

Për më tepër, ilaçet si benzodiazepinat mund të shkaktojnë varësi dhe mund të çojnë në abuzim me substanca.

Vaji CBD ka treguar premtim si një trajtim si për depresionin ashtu edhe për ankthin, duke bërë që shumë që jetojnë me këto çrregullime të interesohen për këtë qasje natyrale.

Në një studim brazilian, 57 burra morën CBD ose një placebo 90 minuta para se t'i nënshtroheshin një testi të simuluar të të folurit publik. Studiuesit zbuluan se një dozë prej 300 mg CBD ishte më e efektshmja në uljen e ndjeshme të ankthit gjatë testit.

Placebo, një dozë 150 mg CBD dhe një dozë 600 mg CBD kishin pak ose aspak efekt në ankthin.

Vaji CBD madje është përdorur për të trajtuar në mënyrë të sigurt pagjumësinë dhe ankthin tek fëmijët me çrregullime të stresit post-traumatik.

CBD gjithashtu ka treguar efekte të ngjashme me ilaqet kundër depresionit në disa studime të kafshëve.

Këto cilësi lidhen me aftësinë e CBD për të vepruar në receptorët e trurit për serotonin, një neurotransmetues që rregullon gjendjen shpirtërore dhe sjelljen shoqërore.

Përmbledhje: Përdorimi i CBD është treguar se zvogëlon ankthin dhe depresionin në studimet njerëzore dhe shtazore.

3. Vaji CBD mund të lehtësojë simptomat e lidhura me kancerin

CBD mund të ndihmojë në zvogëlimin e simptomave që lidhen me kancerin dhe efektet anësore që lidhen me trajtimin e kancerit, si nauze, të vjella dhe dhimbje.

Një studim shikoi efektet e CBD dhe THC në 177 njerëz me dhimbje të lidhura me kancerin të cilët nuk përjetuan lehtësim nga ilaçet e dhimbjes.

Ata të trajtuar me një ekstrakt që përmban të dy komponimet përjetuan një reduktim të ndjeshëm të dhimbjes në krahasim me ata që morën vetëm ekstrakt THC.

CBD gjithashtu mund të ndihmojë në zvogëlimin e përzierjes dhe të vjellave të shkaktuara nga kimioterapia, të cilat janë ndër efektet anësore më të zakonshme të lidhura me kimioterapinë për ata me kancer.

Sugjeruar për ju: 7 përfitimet e shfaqura të Bacopa monnieri (brahmi)

Megjithëse ka ilaçe që ndihmojnë me këto simptoma shqetësuese, ato ndonjëherë janë joefektive, duke i bërë disa njerëz të kërkojnë alternativa.

Një studim i 16 personave që i nënshtroheshin kimioterapisë zbuloi se një kombinim një me një i CBD dhe THC i administruar përmes sprejit të gojës zvogëlonte përzierjen dhe të vjellat e lidhura me kimioterapinë më mirë sesa vetëm trajtimi standard.

Disa studime të epruveta dhe kafshëve kanë treguar madje se CBD mund të ketë veti antikanceroze. Për shembull, një studim i tubave të provës zbuloi se CBD e përqendruar shkaktoi vdekjen e qelizave në qelizat e kancerit të gjirit njerëzor.

Një studim tjetër tregoi se CBD pengoi përhapjen e qelizave agresive të kancerit të gjirit tek minjtë.

Sidoqoftë, këto janë studime në epruveta dhe kafshë, kështu që ato mund të sugjerojnë vetëm atë që mund të funksionojë te njerëzit. Nevojiten më shumë studime te njerëzit para se të nxirren përfundime.

Përmbledhje: Megjithëse CBD është treguar të ndihmojë në zvogëlimin e simptomave që lidhen me kancerin dhe trajtimin e kancerit, dhe madje mund të ketë veti luftuese kundër kancerit, nevojiten më shumë kërkime për të vlerësuar efikasitetin dhe sigurinë e tij.

4. Vaji CBD mund të zvogëlojë aknet

Aknet janë një gjendje e zakonshme e lëkurës që prek më shumë se 9% të popullsisë.

Mendohet se është shkaktuar nga disa faktorë, duke përfshirë gjenetikën, bakteret, inflamacionin themelor dhe prodhimin e tepërt të yndyrës, një sekret me vaj i bërë nga gjëndrat dhjamore në lëkurë.

Bazuar në studimet e fundit shkencore, vaji CBD mund të ndihmojë në trajtimin e akneve për shkak të vetive të tij anti-inflamatore dhe aftësisë për të zvogëluar prodhimin e yndyrës.

Një studim i tubave të provës zbuloi se vaji CBD parandalonte qelizat e gjëndrave dhjamore të sekretonin sebum të tepërt, ushtronin veprime anti-inflamatore dhe parandalonin aktivizimin e agjentëve "pro puçrrave" si citokinat inflamatore.

Një studim tjetër kishte gjetje të ngjashme, duke arritur në përfundimin se CBD mund të jetë një mënyrë efikase dhe e sigurt për të trajtuar puçrrat, falë pjesërisht cilësive të tij të jashtëzakonshme anti-inflamatore.

9 përfitimet mbresëlënëse shëndetësore të NAC (N-acetil cisteinë)
Sugjeruar për ju: 9 përfitimet mbresëlënëse shëndetësore të NAC (N-acetil cisteinë)

Megjithëse këto rezultate janë premtuese, nevojiten studime njerëzore që eksplorojnë efektet e CBD në aknet.

Përmbledhje: CBD mund të ketë efekte të dobishme në aknet për shkak të cilësive të saj anti-inflamatore dhe aftësisë së saj për të kontrolluar prodhimin e tepërt të yndyrës nga gjëndrat dhjamore.

5. Vaji CBD mund të ketë veti neuroprotektive

Studiuesit besojnë se aftësia e CBD për të vepruar në sistemin endokanabinoid dhe sistemet e tjera të sinjalizimit të trurit mund të sigurojë përfitime për ata me çrregullime neurologjike.

Një nga përdorimet më të studiuara për CBD është në trajtimin e çrregullimeve neurologjike si epilepsia dhe skleroza e shumëfishtë. Megjithëse kërkimet në këtë fushë janë ende relativisht të reja, disa studime kanë treguar rezultate premtuese.

Sativex, një llak oral i përbërë nga CBD dhe THC, është vërtetuar se është një mënyrë e sigurt dhe efektive për të zvogëluar spasticitetin e muskujve te njerëzit me sklerozë të shumëfishtë.

Një studim zbuloi se Sativex reduktoi spazmat në 75% të 276 njerëzve me sklerozë të shumëfishtë të cilët po përjetonin spasticitet të muskujve që ishte rezistent ndaj ilaçeve.

Një studim tjetër i dha 214 personave me epilepsi të rëndë 0.9-2.3 gram vaj CBD për kilogram (2-5 g/kg) të peshës trupore. Konfiskimet e tyre u zvogëluan me një mesatare prej 36.5%.

Një studim tjetër zbuloi se vaji CBD uli ndjeshëm aktivitetin e konfiskimit tek fëmijët me sindromën Dravet, një çrregullim kompleks i epilepsisë në fëmijëri, në krahasim me një placebo.

Sidoqoftë, është e rëndësishme të theksohet se disa njerëz në të dyja këto studime përjetuan reagime negative të lidhura me trajtimin me CBD, të tilla si konvulsione, ethe dhe lodhje.

CBD gjithashtu është hulumtuar për efektivitetin e saj të mundshëm në trajtimin e disa sëmundjeve të tjera neurologjike.

Për shembull, disa studime kanë treguar se trajtimi me CBD përmirësoi cilësinë e jetës dhe cilësinë e gjumit për njerëzit me sëmundjen e Parkinsonit.

Sugjeruar për ju: 9 përfitime mbresëlënëse shëndetësore të kokrra të murrizit

Për më tepër, studimet e kafshëve dhe tubave të provës kanë treguar se CBD mund të zvogëlojë inflamacionin dhe të ndihmojë në parandalimin e neurodegjenerimit të lidhur me sëmundjen e Alzheimerit.

Në një studim afatgjatë, studiuesit i dhanë CBD minjve të predispozuar gjenetikisht për sëmundjen e Alzheimerit, duke gjetur se ajo ndihmoi në parandalimin e rënies njohëse.

Përmbledhje: Megjithëse kërkimet janë të kufizuara në këtë kohë, CBD është treguar të lehtësojë simptomat që lidhen me epilepsinë dhe sëmundjen e Parkinsonit. CBD gjithashtu u tregua se zvogëlon përparimin e sëmundjes së Alzheimerit në studimet e epruveta dhe kafshëve.

6. Vaji CBD mund të përfitojë shëndetin e zemrës

Hulumtimet e fundit kanë lidhur CBD me disa përfitime për zemrën dhe sistemin e qarkullimit të gjakut, përfshirë aftësinë për të ulur presionin e lartë të gjakut.

Presioni i lartë i gjakut lidhet me rreziqe më të larta të disa kushteve shëndetësore, përfshirë goditjen në tru, sulmin në zemër dhe sindromën metabolike.

Studimet tregojnë se CBD mund të jetë në gjendje të ndihmojë me presionin e lartë të gjakut.

Një studim i fundit trajtoi nëntë burra të shëndetshëm me një dozë prej 600 mg vaj CBD dhe zbuloi se ul presionin e gjakut në pushim, në krahasim me një placebo.

I njëjti studim gjithashtu u dha burrave teste stresi që normalisht rrisin presionin e gjakut. Shtë interesante që doza e vetme e CBD i bëri burrat të përjetonin një rritje më të vogël të presionit të gjakut sesa zakonisht në përgjigje të këtyre testeve.

Studiuesit kanë sugjeruar që vetitë e CBD-së për reduktimin e stresit dhe ankthit janë përgjegjëse për aftësinë e tij për të ndihmuar në uljen e presionit të gjakut.

Përveç kësaj, disa studime të kafshëve kanë treguar se CBD mund të ndihmojë në zvogëlimin e inflamacionit dhe vdekjes së qelizave të lidhura me sëmundjet e zemrës për shkak të vetive të tij të fuqishme antioksiduese dhe reduktuese të stresit.

Për shembull, një studim zbuloi se trajtimi me CBD zvogëloi stresin oksidativ dhe parandaloi dëmtimin e zemrës tek minjtë diabetikë me sëmundje të zemrës.

Sugjeruar për ju: 10 përfitimet e dëshmuara shëndetësore të kardamomit

Përmbledhje: Megjithëse nevojiten më shumë studime njerëzore, CBD mund të përfitojë shëndetin e zemrës në disa mënyra, duke përfshirë uljen e presionit të gjakut dhe parandalimin e dëmtimit të zemrës.

7. Vaji CBD ka disa përfitime të tjera të mundshme

CBD është studiuar për rolin e saj në trajtimin e disa çështjeve shëndetësore të ndryshme nga ato të përshkruara më sipër.

Megjithëse nevojiten më shumë studime, CBD mendohet të sigurojë përfitimet e mëposhtme shëndetësore:

Përmbledhje: Disa studime sugjerojnë që CBD mund të ndihmojë me diabetin, abuzimin e substancave, çrregullimet mendore dhe lloje të caktuara të kancerit. Sidoqoftë, nevojiten më shumë kërkime mbi njerëzit.

A ka ndonjë efekt anësor të vajit CBD?

Megjithëse CBD në përgjithësi tolerohet mirë dhe konsiderohet e sigurt, mund të shkaktojë reagime negative në disa njerëz.

Efektet anësore të vërejtura në studime përfshijnë:

CBD gjithashtu dihet se ndërvepron me disa ilaçe. Para se të filloni të përdorni vajin CBD, diskutoni me mjekun tuaj për të siguruar sigurinë tuaj dhe për të shmangur ndërveprimet potencialisht të dëmshme.

7 përfitimet shëndetësore dhe përdorimet e farës së anise
Sugjeruar për ju: 7 përfitimet shëndetësore dhe përdorimet e farës së anise

Kjo është veçanërisht e rëndësishme nëse merrni ilaçe ose shtesa që vijnë me një "paralajmërim grejpfrut". Grejpfruti dhe CBD ndërhyjnë me citokromet P450 (CYPs), një grup enzimash që janë të rëndësishme për metabolizmin e ilaçeve.

Një studim i kryer tek minjtë tregoi se ekstraktet e kanabisit të pasura me CBD kanë potencialin të shkaktojnë toksicitet të mëlçisë. Megjithatë, disa nga minjtë në studim u ushqyen me forcë me doza jashtëzakonisht të mëdha të ekstraktit.

Përmbledhje: Megjithëse CBD në përgjithësi konsiderohet e sigurt, mund të shkaktojë reagime negative si diarre dhe lodhje te disa njerëz. Gjithashtu mund të ndërhyjë me ilaçe të caktuara.

Përmbledhje

Vaji CBD është studiuar për rolin e tij të mundshëm në lehtësimin e simptomave të shumë çështjeve të zakonshme shëndetësore, duke përfshirë ankthin, depresionin, puçrrat dhe sëmundjet e zemrës.

Për ata me kancer, madje mund të sigurojë një alternativë natyrale për dhimbjen dhe lehtësimin e simptomave.

Hulumtimi mbi përfitimet e mundshme shëndetësore të vajit CBD është në vazhdim, kështu që përdorimet e reja terapeutike për këtë ilaç natyral me siguri do të zbulohen.

Megjithëse ka shumë për të mësuar në lidhje me efikasitetin dhe sigurinë e CBD, rezultatet nga studimet e fundit sugjerojnë se CBD mund të sigurojë një trajtim natyror të sigurt dhe të fuqishëm për shumë çështje shëndetësore.

Nëse jeni të interesuar të provoni CBD, mund të blini shumë produkte në internet, përfshirë gomë, vajra dhe kremra.

Ndani këtë artikull: Facebook Pinterest WhatsApp Twitter
Ndani këtë artikull:

Më shumë artikuj që mund t'ju pëlqejnë

Njerëzit që janë duke lexuar “7 përfitime shëndetësore dhe përdorime të vajit CBD”, gjithashtu i duan këto artikuj:

Temat

Shfletoni të gjithë artikujt