Përfitimet shëndetësore të vajit të arganit

12 përfitimet shëndetësore dhe përdorimet e vajit të arganit

Vaji i arganit ka një aromë delikate, arrë dhe një gamë të gjerë përfitimesh të mundshme shëndetësore. Këtu janë 12 nga përfitimet shëndetësore dhe përdorimet më të spikatura të vajit të arganit.

Bazuar në dëshmi
Ky artikull bazohet në dëshmi shkencore, të shkruara nga ekspertë dhe të verifikuar nga ekspertët.
Ne shikojmë në të dy anët e argumentit dhe përpiqemi të jemi objektiv, të paanshëm dhe të ndershëm.

Vaji i arganit ka qenë një element kryesor i kuzhinës në Marok për shekuj - jo vetëm për shkak të aromës së tij delikate dhe arrave, por edhe për shkak të gamës së gjerë të përfitimeve të mundshme shëndetësore.

Ky vaj bimor me origjinë natyrale rrjedh nga bërthamat e frutave të pemës së arganit.

Edhe pse vendas në Maroku, vaji i arganit tani përdoret në të gjithë globin për një shumëllojshmëri aplikimesh kulinarie, kozmetike dhe mjekësore.

Ky artikull shpjegon 12 nga përfitimet dhe përdorimet më të spikatura shëndetësore të vajit të arganit.

1. Vaji i arganit përmban lëndë ushqyese esenciale

Vaji i arganit përbëhet kryesisht nga acide yndyrore dhe një sërë përbërjesh fenolike.

Sugjeruar për ju: Vaj rigoni: Përfitimet shëndetësore dhe përdorimet

Pjesa më e madhe e përmbajtjes së yndyrës së vajit të arganit vjen nga acidi oleik dhe linoleik.

Përafërsisht 29-36% e përmbajtjes së acideve yndyrore të vajit të arganit vjen nga acidi linoleik, ose omega-6, duke e bërë atë një burim të mirë të këtij lëndë ushqyese thelbësore.

Acidi oleik, edhe pse jo thelbësor, përbën 43-49% të përbërjes së acidit yndyror të vajit të arganit dhe është gjithashtu një yndyrë shumë e shëndetshme. I gjetur edhe në vajin e ullirit, acidi oleik është i njohur për ndikimin e tij pozitiv në shëndetin e zemrës.

Përveç kësaj, vaji i arganit është një burim i pasur i vitaminës E, e cila kërkohet për lëkurë, flokë dhe sy të shëndetshëm. Kjo vitaminë gjithashtu ka veti të fuqishme antioksiduese.

Përmbledhje: Vaji i arganit siguron një burim të mirë të acideve yndyrore linoleike dhe oleike, dy yndyrna që dihet se mbështesin shëndetin e mirë. Ai gjithashtu krenohet me nivele të larta të vitaminës E.

2. Vaji i arganit ka veti antioksiduese dhe anti-inflamatore

Komponimet e ndryshme fenolike në vajin e arganit janë përgjegjëse për shumicën e kapaciteteve të tij antioksiduese dhe anti-inflamatore.

Sugjeruar për ju: 7 përfitime shëndetësore dhe përdorime të vajit CBD

Vaji i arganit është i pasur me vitaminë E, ose tokoferol, një vitaminë e tretshme në yndyrë që shërben si një antioksidant i fuqishëm për të reduktuar efektet e dëmshme të radikaleve të lira.

Komponime të tjera të pranishme në vajin e arganit, të tilla si CoQ10, melatonin dhe sterolet bimore, gjithashtu luajnë një rol në kapacitetin e tij antioksidues.

Një studim i kohëve të fundit zbuloi një reduktim të ndjeshëm të shënuesve inflamatorë te minjtë që ushqeheshin me vaj argani përpara ekspozimit ndaj një toksine të mëlçisë shumë inflamatore, krahasuar me grupin e kontrollit.

Përveç kësaj, disa kërkime tregojnë se vaji i arganit mund të aplikohet drejtpërdrejt në lëkurën tuaj për të reduktuar inflamacionin e shkaktuar nga lëndimet ose infeksionet.

Megjithëse këto rezultate janë inkurajuese, nevojiten më shumë kërkime për të kuptuar se si vaji i arganit mund të përdoret në mjekësi tek njerëzit për të reduktuar inflamacionin dhe stresin oksidativ.

Sugjeruar për ju: 12 përfitime shëndetësore të mbështetura nga shkenca e çajit të mentes

Përmbledhje: Përbërjet e shumta në vajin e arganit mund të ndihmojnë në reduktimin e inflamacionit dhe stresit oksidativ, megjithëse nevojiten më shumë kërkime.

3. Vaji i arganit mund të përmirësojë shëndetin e zemrës

Vaji i arganit është një burim i pasur i acidit oleik, i cili është yndyrë e pangopur omega-9.

Acidi oleik është gjithashtu i pranishëm në disa ushqime të tjera, duke përfshirë avokadon dhe vajin e ullirit, dhe shpesh vlerësohet me efektet mbrojtëse të zemrës.

Një studim i vogël njerëzor vuri në dukje se vaji i arganit ishte i krahasueshëm me vajin e ullirit në aftësinë e tij për të reduktuar rrezikun e sëmundjeve të zemrës përmes ndikimit të tij në nivelet e antioksidantëve në gjak.

Në një tjetër studim të vogël njerëzor, një konsum më i lartë i vajit të arganit u shoqërua me nivele më të ulëta të kolesterolit "të keq" LDL dhe nivele më të larta të antioksidantëve në gjak.

Sugjeruar për ju: 4 përfitime dhe përdorime të çajit dhe ekstrakteve të livandës

Në një studim mbi rrezikun e sëmundjeve të zemrës në 40 njerëz të shëndetshëm, ata që konsumuan 15 gram vaj argani çdo ditë për 30 ditë, përjetuan një ulje prej 16% dhe 20% të niveleve "të këqija" të LDL-së dhe triglicerideve, respektivisht.

Megjithëse këto rezultate janë premtuese, studime më të mëdha janë të nevojshme për të kuptuar më mirë se si vaji i arganit mund të mbështesë shëndetin e zemrës tek njerëzit.

Përmbledhje: Acidet yndyrore dhe antioksidantët e vajit të arganit mund të ndihmojnë në uljen e rrezikut të sëmundjeve të zemrës, megjithëse nevojiten më shumë kërkime.

4. Vaji i arganit mund të ketë përfitime për diabetin

Disa studime të hershme të kafshëve tregojnë se vaji i arganit mund të ndihmojë në parandalimin e diabetit.

Dy studime rezultuan në një reduktim të ndjeshëm të sheqerit në gjak të agjërimit dhe rezistencës ndaj insulinës te minjtë që ushqeheshin me një dietë me sheqer të lartë së bashku me vajin e arganit.

Këto studime kryesisht ia atribuan këto përfitime përmbajtjes antioksidante të vajit.

Sugjeruar për ju: 9 përfitime shëndetësore të rrënjës maca

Megjithatë, rezultate të tilla nuk nënkuptojnë domosdoshmërisht se të njëjtat efekte do të shiheshin te njerëzit. Prandaj, nevojiten kërkime njerëzore.

Përmbledhje: Disa studime të kafshëve tregojnë se vaji i arganit mund të zvogëlojë sheqerin në gjak dhe rezistencën ndaj insulinës për të ndihmuar në parandalimin e diabetit. Thënë kështu, studimet njerëzore mungojnë.

5. Vaji i arganit mund të ketë efekte antikancerogjene

Vaji i arganit mund të ngadalësojë rritjen dhe riprodhimin e qelizave të caktuara të kancerit.

Një studim me epruvetë aplikoi komponime polifenolike nga vaji i arganit në qelizat e kancerit të prostatës. Ekstrakti frenoi rritjen e qelizave kancerogjene me 50% krahasuar me grupin e kontrollit.

Në një tjetër studim me epruvetë, një përzierje e shkallës farmaceutike e vajit të arganit dhe vitaminës E rriti shkallën e vdekjes së qelizave në mostrat e qelizave të kancerit të gjirit dhe zorrës së trashë.

Megjithëse ky hulumtim paraprak është intrigues, nevojiten më shumë kërkime për të përcaktuar nëse vaji i arganit mund të përdoret për të trajtuar kancerin tek njerëzit.

Sugjeruar për ju: Domatet: Faktet e të ushqyerit dhe përfitimet shëndetësore

Përmbledhje: Disa studime me epruveta zbuluan efektet e mundshme të vajit të arganit kundër kancerit, megjithëse nevojiten më shumë studime.

6. Vaji i arganit mund të zvogëlojë shenjat e plakjes së lëkurës

Vaji i arganit është bërë shpejt një përbërës popullor për shumë produkte për kujdesin e lëkurës.

Disa kërkime sugjerojnë se marrja dietike e vajit të arganit mund të ndihmojë në ngadalësimin e procesit të plakjes duke reduktuar inflamacionin dhe stresin oksidativ.

Mund të mbështesë gjithashtu riparimin dhe mirëmbajtjen e lëkurës së shëndetshme kur aplikohet drejtpërdrejt në lëkurën tuaj, duke reduktuar kështu shenjat vizuale të plakjes.

Disa studime njerëzore tregojnë se vaji i arganit – i gëlltitur dhe i administruar drejtpërdrejt – është efektiv për rritjen e elasticitetit dhe hidratimit të lëkurës tek gratë pas menopauzës.

Në fund të fundit, nevojiten më shumë kërkime njerëzore.

Përmbledhje: Disa studime të vogla tregojnë se vaji i arganit mund të jetë efektiv në reduktimin e shenjave të plakjes, qoftë kur gëlltitet ose aplikohet drejtpërdrejt në lëkurën tuaj.

7. Vaji i arganit mund të trajtojë disa sëmundje të lëkurës

Vaji i arganit ka qenë një ilaç popullor shtëpiak për trajtimin e sëmundjeve inflamatore të lëkurës për dekada – veçanërisht në Afrikën e Veriut, ku e kanë origjinën pemët e arganit.

Sugjeruar për ju: 10 përfitimet kryesore shëndetësore të ushtrimeve të rregullta

Megjithëse ka prova të kufizuara shkencore që mbështesin aftësinë e vajit të arganit për të trajtuar infeksione specifike të lëkurës, ai ende përdoret shpesh për këtë qëllim.

Megjithatë, hulumtimet aktuale tregojnë se vaji i arganit përmban disa përbërës antioksidues dhe anti-inflamatorë, gjë që mund të jetë arsyeja pse duket se trajton indet e lëkurës.

Mbani në mend se nevojiten më shumë kërkime.

Përmbledhje: Ndërsa vaji i arganit është përdorur tradicionalisht për të trajtuar infeksionet e lëkurës, ka prova të kufizuara për ta mbështetur këtë. Thënë kështu, komponimet anti-inflamatore mund të përfitojnë indet e lëkurës.

8. Vaji i arganit mund të nxisë shërimin e plagëve

Vaji i arganit mund të përshpejtojë procesin e shërimit të plagëve.

Një studim i kafshëve zbuloi një rritje të konsiderueshme në shërimin e plagëve tek minjtë që iu dha vaj argani në djegiet e tyre të shkallës së dytë dy herë në ditë për 14 ditë.

Megjithëse këto të dhëna nuk vërtetojnë asgjë me siguri, ato tregojnë një rol të mundshëm të vajit të arganit në shërimin e plagëve dhe riparimin e indeve.

Sugjeruar për ju: 12 përfitime të dëshmuara shëndetësore të ashwagandha

Thënë kështu, nevojiten kërkime njerëzore.

Përmbledhje: Në një studim mbi kafshët, vaji i arganit i aplikuar për plagët e djegura përshpejtoi shërimin. Megjithatë, nevojiten kërkime njerëzore.

9. Vaji i arganit mund të hidratojë lëkurën dhe flokët

Acidet oleike dhe linoleike që përbëjnë pjesën më të madhe të përmbajtjes së yndyrës së vajit të arganit janë lëndë ushqyese jetike për ruajtjen e lëkurës dhe flokëve të shëndetshëm.

Vaji i arganit shpesh administrohet drejtpërdrejt në lëkurë dhe flokë, por gjithashtu mund të jetë efektiv kur gëlltitet.

Në një studim, aplikimet orale dhe ato lokale të vajit të arganit përmirësonin përmbajtjen e lagështisë së lëkurës tek gratë pas menopauzës.

Megjithëse nuk ka ndonjë hulumtim mbi përdorimin specifik të vajit të arganit për shëndetin e flokëve, disa studime tregojnë se vajra të tjerë bimorë me një profil të krahasueshëm ushqyes mund të zvogëlojnë majat e çara dhe llojet e tjera të dëmtimit të flokëve.

Përmbledhje: Vaji i arganit përdoret gjerësisht për të hidratuar lëkurën dhe flokët. Disa studime tregojnë se acidet yndyrore në vajin e arganit mund të mbështesin lëkurën e shëndetshme, të hidratuar dhe të zvogëlojnë dëmtimin e flokëve.

10. Vaji i arganit përdoret për të trajtuar dhe parandaluar strijat

Vaji i arganit përdoret shpesh për të parandaluar dhe reduktuar strijat, megjithëse nuk është kryer asnjë hulumtim për të vërtetuar efikasitetin e tij.

Sugjeruar për ju: Çaji Chai: Përfitimet shëndetësore, dozimi, siguria dhe receta

Nuk ka asnjë provë të fortë që çdo lloj trajtimi lokal është një mjet efektiv për reduktimin e shenjave të shtrirjes.

Megjithatë, hulumtimet tregojnë se vaji i arganit mund të ndihmojë në reduktimin e inflamacionit dhe përmirësimin e elasticitetit të lëkurës – kjo mund të jetë arsyeja pse kaq shumë njerëz raportojnë sukses në përdorimin e tij për shenjat e shtrirjes.

Përmbledhje: Vaji i arganit përdoret shpesh si një ilaç për trajtimin e strijave, megjithëse asnjë të dhënë shkencore nuk e mbështet këtë.

11. Vaji i arganit përdoret ndonjëherë për të trajtuar aknet

Disa burime pretendojnë se vaji i arganit është një trajtim efektiv i akneve, megjithëse asnjë hulumtim rigoroz shkencor nuk e mbështet këtë.

Thënë kështu, përbërjet antioksidante dhe anti-inflamatore të vajit të arganit mund të mbështesin skuqjen dhe acarimin e lëkurës të shkaktuar nga aknet.

Vaji gjithashtu mund të kontribuojë në hidratimin e lëkurës, i cili është i rëndësishëm për parandalimin e akneve.

Nëse vaji i arganit është efektiv në trajtimin e akneve ka të ngjarë të varet nga shkaku i tyre. Nëse keni probleme me lëkurën e thatë ose acarimin e përgjithshëm, vaji i arganit mund të japë një zgjidhje. Megjithatë, nëse aknet tuaja shkaktohen nga hormonet, vaji i arganit nuk ka të ngjarë të ofrojë lehtësim të konsiderueshëm.

Sugjeruar për ju: 9 përfitime shëndetësore nga ngrënia e tërshërës dhe qullës

Përmbledhje: Megjithëse disa njerëz pretendojnë se vaji i arganit është efektiv për trajtimin e akneve, asnjë studim nuk e mbështet këtë. Megjithatë, mund të zvogëlojë skuqjen dhe të qetësojë irritimin e shkaktuar nga aknet.

12. Vaji i arganit shtohet lehtë në rutinën tuaj

Ndërsa vaji i arganit është bërë gjithnjë e më popullor, është më e lehtë se kurrë ta shtoni atë në rutinën tuaj të shëndetit dhe bukurisë.

Është gjerësisht i disponueshëm në shumicën e dyqaneve ushqimore të mëdha, farmacive dhe shitësve me pakicë në internet.

Për lëkurën

Vaji i arganit zakonisht përdoret lokalisht në formën e tij të pastër - por gjithashtu shpesh përfshihet në produkte kozmetike si kremrat dhe kremrat e lëkurës.

Ndërsa mund të aplikohet drejtpërdrejt në lëkurën tuaj, mund të jetë më mirë të filloni me një sasi shumë të vogël për t'u siguruar që nuk do të keni asnjë reagim negativ.

Për flokët

Ju mund ta aplikoni vajin e arganit direkt në flokë të lagur ose të thatë për të përmirësuar lagështinë, për të reduktuar thyerjen ose për të zvogëluar kërcitjen.

Sugjeruar për ju: 10 përfitimet shëndetësore dhe performancës së kreatinës

Gjithashtu ndonjëherë përfshihet në shampo ose kondicioner.

Nëse është hera e parë që e përdorni, filloni me një sasi të vogël për të parë se si reagojnë flokët tuaj. Nëse keni rrënjë natyrale të yndyrshme, aplikoni argan vetëm në majat e flokëve për të shmangur pamjen e yndyrshme të flokëve.

Për gatim

Nëse jeni të interesuar të përdorni vaj argani me ushqim, kërkoni varietete të tregtuara posaçërisht për gatim, ose sigurohuni që jeni duke blerë vaj argani 100% të pastër.

Vaji i arganit i tregtuar për qëllime kozmetike mund të përzihet me përbërës të tjerë që nuk duhet t'i hani.

Tradicionalisht, vaji i arganit përdoret për zhytjen e bukës ose derdhjen në kuskus ose perime. Mund të nxehet edhe lehtë, por nuk është i përshtatshëm për enët me nxehtësi të lartë pasi mund të digjet lehtësisht.

Përmbledhje: Për shkak të rritjes së tij të fundit në popullaritet, vaji i arganit është gjerësisht i disponueshëm dhe i lehtë për t'u përdorur për lëkurën, flokët dhe ushqimin.

Përmbledhje

Vaji i arganit është përdorur me shekuj për qëllime të ndryshme kulinare, kozmetike dhe mjekësore.

Sugjeruar për ju: 8 përfitime mbresëlënëse shëndetësore të lakër turshi

Është i pasur me lëndë ushqyese thelbësore, antioksidantë dhe komponime anti-inflamatore.

Hulumtimet e hershme tregojnë se vaji i arganit mund të ndihmojë në parandalimin e sëmundjeve kronike, duke përfshirë sëmundjet e zemrës, diabetin dhe kancerin. Mund të trajtojë gjithashtu një sërë sëmundjesh të lëkurës.

Ndërsa kërkimet aktuale nuk mund të thonë përfundimisht se vaji i arganit është efektiv për trajtimin e ndonjë prej këtyre kushteve, shumë njerëz raportojnë rezultate të dëshirueshme pas përdorimit të tij.

Nëse jeni kurioz për vajin e arganit, është e lehtë ta gjeni dhe të filloni ta përdorni sot.

Përditësuar së fundi më Dhjetor 7, 2021, dhe rishikimi i fundit nga një ekspert më Tetor 26, 2021.
Ndani

Më shumë artikuj që mund t'ju pëlqejnë

Njerëzit që janë duke lexuar “Përfitimet shëndetësore të vajit të arganit”, gjithashtu i duan këto artikuj:

Temat

Shfletoni të gjithë artikujt