🥑 3 hapa të thjeshtë për të humbur peshë sa më shpejt që të jetë e mundur. Lexoni tani

A janë tërshëra dhe tërshëra pa gluten?

Bazat e tërshërës, ndotja, dobësitë dhe përfitimet

Tërshëra është natyrisht pa gluten, por shpesh kontaminohet me gluten. Ky artikull eksploron nëse tërshëra mund të jetë pjesë e një diete pa gluten.

Bazuar në dëshmi
Ky artikull bazohet në dëshmi shkencore, të shkruara nga ekspertë dhe të verifikuar nga ekspertët.
Ne shikojmë në të dy anët e argumentit dhe përpiqemi të jemi objektiv, të paanshëm dhe të ndershëm.
Përditësuar së fundi më Tetor 15, 2022, dhe rishikimi i fundit nga një ekspert më Korrik 14, 2022.

Tërshëra është një kokërr shumë ushqyese me shumë përfitime shëndetësore.

Ata janë një qull popullor për mëngjes dhe gjenden gjithashtu në granola, muesli dhe ushqime dhe ushqime të tjera.

Megjithatë, mund të pyesni veten nëse tërshëra dhe tërshëra përmbajnë gluten.

Ky artikull eksploron nëse mund të përfshini tërshërën në një dietë pa gluten.

Cili është problemi me glutenin?

Dietat pa gluten janë shumë të njohura.

Sondazhet tregojnë se rreth 15-30% e njerëzve në Shtetet e Bashkuara përpiqen të shmangin glutenin për një arsye ose një tjetër.

Gluteni është një familje proteinash që gjenden në drithëra, si gruri, thekra dhe elbi. Këto proteina i japin bukës dhe makaronave strukturën e tyre elastike dhe të përtypur.

Shumica e njerëzve mund të hanë gluten pa asnjë efekt anësor, por këto proteina mund të shkaktojnë probleme serioze shëndetësore për disa individë.

Gluteni mund të shkaktojë probleme me tretjen në popullata të caktuara, sepse struktura e tij unike e aminoacideve mund të pengojë enzimat tretëse në zorrët tuaja.

Nëse keni sëmundje celiac, trupi juaj fillon një përgjigje autoimune ndaj glutenit, duke dëmtuar rreshtimin tuaj të zorrëve.

Nëse jeni intolerant ndaj glutenit, edhe një sasi e vogël është e dëmshme, bërja e një diete pa gluten është mënyra e vetme për të shmangur probleme serioze shëndetësore.

Përmbledhje: Gluteni është një proteinë që gjendet në drithëra si gruri, elbi dhe thekra. Shumica e njerëzve mund ta tolerojnë atë, por mund të dëmtojë disa individë.

A janë tërshëra pa gluten?

Tërshëra e pastër është pa gluten dhe e sigurt për shumicën e njerëzve me intolerancë ndaj glutenit.

Megjithatë, tërshëra shpesh është e kontaminuar me gluten sepse mund të përpunohet në të njëjtat ambiente si drithërat që përmbajnë gluten si gruri, thekra dhe elbi.

Studimet tregojnë se shumica e njerëzve me sëmundje celiac ose alergji ndaj grurit mund të hanë 2–3,5 ons (50–100 gram) tërshërë të pastër në ditë pa efekte negative.

Reduktimi i produkteve të qumështit: Ushqyes, përfitime dhe anët negative
Sugjeruar për ju: Reduktimi i produkteve të qumështit: Ushqyes, përfitime dhe anët negative

Një studim 8-vjeçar në 106 njerëz me sëmundje celiac zbuloi se gjysma e tyre hanin tërshërë çdo ditë – dhe asnjëri nuk pati efekte negative.

Për më tepër, disa vende rekomandojnë përfshirjen e tërshërës në një dietë pa gluten. Disa studime vënë në dukje se njerëzit me sëmundjen celiac që jetonin në këto vende kishin shërim më të mirë të zorrëve sesa njerëzit në vendet që nuk kishin.

Tërshëra e pastër dhe e pandotur është gjithashtu e sigurt për njerëzit që kanë alergji ndaj grurit.

Përmbledhje: Shumica e njerëzve që janë intolerantë ndaj glutenit, duke përfshirë ata me sëmundje celiac, mund të hanë tërshërë të pastër.

Tërshëra shpesh është e kontaminuar me gluten

Edhe pse vetë tërshëra nuk përmban gluten, ato shpesh rriten së bashku me kulturat e tjera.

E njëjta pajisje zakonisht përdoret për të korrur të korrat në fushat fqinje, gjë që çon në kontaminim të kryqëzuar nëse njëra prej këtyre kulturave përmban gluten.

Fara e mbjelljes mund të jetë gjithashtu e papastër, duke mbajtur një sasi të vogël farë gruri, thekre ose elbi.

Për më tepër, produktet e bëra me tërshërë zakonisht përpunohen, përgatiten dhe paketohen në të njëjtat ambiente si produktet që përmbajnë gluten.

Prandaj, nuk është për t'u habitur që studimet që analizojnë produktet e rregullta të tërshërës kanë identifikuar nivele të glutenit që tejkalojnë standardin për ushqimet pa gluten.

Sugjeruar për ju: Ushqime të shëndetshme vegane

Një studim në 109 produkte që përmbajnë tërshërë në treg në Amerikën e Veriut dhe Evropë zbuloi se produktet përmbanin mesatarisht mbi 200 pjesë për milion (ppm) gluten.

Vetëm 20 ppm gluten mund të jenë të mjaftueshme për të shkaktuar një reagim tek dikush me sëmundje celiac.

Ky rrezik i lartë i kontaminimit do të thotë se është e pasigurt përfshirja e tërshërës së rritur në mënyrë konvencionale në një dietë të rreptë pa gluten.

Veçanërisht, disa kompani kanë filluar të përpunojnë tërshërën me pajisje të pastra dhe ta rritin atë në fusha të përcaktuara pa gluten. Këto tërshëra mund të tregtohen si pa gluten dhe duhet të përmbajnë më pak se 20 ppm gluten.

Megjithatë, edhe etiketat pa gluten mund të mos jenë plotësisht të besueshme. Një studim zbuloi se nivelet e glutenit tejkalonin kufijtë e sigurisë në 5% të produkteve të etiketuara pa gluten.

Megjithatë, 100% e produkteve të tërshërës e kaluan testin, duke nënkuptuar se etiketat që vërtetojnë tërshërën dhe tërshërën si pa gluten mund të besohen në shumicën e rasteve.

Përmbledhje: Tërshëra shpesh kontaminohet me gluten gjatë korrjes ose përpunimit, por shumë kompani tani shesin produkte të pakontaminuara.

Dobësitë e tjera të mundshme të tërshërës

Një numër shumë i vogël njerëzish me sëmundje celiac (dhe ndoshta kushte të tjera) mund të mos jenë ende në gjendje të tolerojnë tërshërën e pastër dhe të pakontaminuar.

Tërshëra e pastër përmban avenin, një proteinë që mund të shkaktojë probleme sepse ka një strukturë të ngjashme aminoacide si gluteni.

Shumica e njerëzve që janë të ndjeshëm ndaj glutenit nuk reagojnë ndaj aveninës. Ata mund të hanë tërshërë të pastër, të pandotur pa asnjë problem.

Megjithatë, një përqindje e vogël e njerëzve me sëmundje celiac mund të reagojnë ndaj aveninës. Për këta pak njerëz, edhe tërshëra e çertifikuar pa gluten mund të jetë e pasigurt.

Sugjeruar për ju: Plani i dietës vegjetariane keto: Përfitimet, rreziqet, listat e ushqimeve dhe më shumë

Një studim zbuloi se shumica e njerëzve me sëmundje celiac kishin potencialin për të reaguar ndaj aveninës. Megjithatë, vetëm 8% e pjesëmarrësve patën një përgjigje të vërtetë pasi kishin ngrënë një sasi të madhe tërshërë.

Në ato raste, përgjigjet ishin të vogla dhe nuk shkaktuan simptoma klinike ose rikthim. Prandaj, studiuesit arritën në përfundimin se njerëzit me sëmundje celiac mund të hanë deri në 100 gram tërshërë të pastër në ditë.

Për më tepër, dy studime të tjera të vogla zbuluan se disa njerëz me sëmundje celiac përjetuan një përgjigje të vogël imune dhe më shumë simptoma të zorrëve ndërsa hanin tërshërë sesa ata në një dietë tradicionale pa gluten.

Pavarësisht këtyre efekteve, asnjë nga njerëzit në këto studime nuk pësoi ndonjë dëmtim të zorrëve nga tërshëra.

Përmbledhje: Tërshëra përmban një proteinë të quajtur avenin. Një përqindje e vogël e njerëzve me sëmundje celiac reagojnë ndaj aveninës dhe mund të mos jenë në gjendje të tolerojnë tërshërën e pastër.

Tërshëra ka shumë përfitime shëndetësore

Dietat pa gluten shpesh kanë pak zgjedhje ushqimore, veçanërisht për sa i përket drithërave dhe ushqimeve me niseshte.

Përfshirja e tërshërës dhe tërshërës mund të shtojë shumëllojshmërinë shumë të nevojshme.

Për më tepër, disa studime tregojnë se ndjekja e një diete pa gluten mund të rezultojë në një konsum të pamjaftueshëm të fibrave, vitaminave B, folatit dhe mineraleve si hekuri, magnezi, seleniumi, mangani dhe zinku.

Tërshëra është një burim i mirë i të gjitha këtyre vitaminave dhe mineraleve. Ato janë gjithashtu një burim fantastik i fibrave.

Për më tepër, tërshëra ofron disa përfitime mbresëlënëse shëndetësore:

Përmbledhje: Tërshëra është një burim i mirë i shumë lëndëve ushqyese që mungojnë në një dietë pa gluten. Ato gjithashtu mund të shtojnë shumëllojshmëri dhe të ofrojnë disa përfitime shëndetësore.

Përmbledhje

Tërshëra përdoret në shumë produkte pa gluten dhe mielli i tërshërës është i popullarizuar në pjekjen pa gluten. Bollguri është gjithashtu një mëngjes i preferuar për shumë njerëz.

Dietë e pasur me proteina dhe me pak karbohidrate: Një udhëzues i plotë
Sugjeruar për ju: Dietë e pasur me proteina dhe me pak karbohidrate: Një udhëzues i plotë

Ndërsa ka shumë përfitime për të përfshirë tërshërën në dietën tuaj pa gluten, është e rëndësishme të blini vetëm produkte që janë të etiketuara ose të certifikuara si pa gluten. Kjo siguron që tërshëra të jetë e pastër dhe e pandotur.

Në Shtetet e Bashkuara dhe Evropë, produktet e certifikuara pa gluten kërkohet të kenë më pak se 20 ppm gluten, një sasi kaq e ulët sa që ushqimet me më pak se kjo sasi përgjithësisht konsiderohen të sigurta.

Këto ditë, është e lehtë të blini tërshërë të pastër në shumë dyqane ushqimore dhe në internet.

Vendimi për përfshirjen e tërshërës duhet të merret në baza individuale.

Meqenëse nuk është e mundur të dihet nëse do të reagoni ndaj aveninës, mund të dëshironi të konsultoheni me mjekun tuaj përpara se të shtoni tërshërë në një dietë pa gluten.

Megjithatë, shumica dërrmuese e njerëzve mund të shijojnë me siguri tërshërën dhe të gjitha ushqimet e shijshme të bëra me to.

Ndani këtë artikull: Facebook Pinterest WhatsApp Twitter
Ndani këtë artikull:

Më shumë artikuj që mund t'ju pëlqejnë

Njerëzit që janë duke lexuar “A janë tërshëra dhe tërshëra pa gluten?”, gjithashtu i duan këto artikuj:

Temat

Shfletoni të gjithë artikujt