🥑 3 hapa të thjeshtë për të humbur peshë sa më shpejt që të jetë e mundur.

Eritritol

Sweetmbëlsues i shëndetshëm ose shumë i mirë për të qenë i vërtetë?

Eritritoli i ëmbëlsuesit me kalori të ulët pretendohet se ka të njëjtën shije si sheqeri, pa kalori dhe pa efekte anësore. Por a është shumë mirë për të qenë e vërtetë?

Bazuar në dëshmi
Ky artikull bazohet në dëshmi shkencore, të shkruara nga ekspertë dhe të verifikuar nga ekspertët.
Ne shikojmë në të dy anët e argumentit dhe përpiqemi të jemi objektiv, të paanshëm dhe të ndershëm.
Përditësuar së fundi më Shkurt 25, 2022, dhe rishikimi i fundit nga një ekspert më Tetor 25, 2021.

Eritritoli i ëmbëlsuesit me kalori të ulët mund të duket shumë i mirë për të qenë i vërtetë.

Naturalshtë e natyrshme, nuk shkakton efekte anësore dhe ka shije pothuajse tamam si sheqeri - pa kalori.

Ai ka të gjitha gjërat që janë të mira për sheqerin e zakonshëm, pa asnjë negative, edhe pse disa media vënë në dyshim përfitimet e tij.

Ky artikull i bazuar në dëshmi rishikon përfitimet dhe efektet anësore të mundshme të eritritolit.

Çfarë është eritritoli?

Eritritoli i përket një klase të përbërjeve të quajtura alkoole sheqeri.

Shumë alkoole të ndryshme sheqeri përdoren nga prodhuesit e ushqimit. Këto përfshijnë xylitol, sorbitol dhe maltitol.

Shumica e tyre funksionojnë si ëmbëlsues me kalori të ulët në produktet pa sheqer ose me sheqer të ulët.

Shumica e alkooleve të sheqerit gjenden në sasi të vogla në natyrë, veçanërisht në fruta dhe perime.

Mënyra se si janë strukturuar këto molekula u jep atyre aftësinë për të stimuluar receptorët e shijes së ëmbël në gjuhën tuaj.

Eritritoli duket të jetë krejt i ndryshëm nga alkoolet e tjera të sheqerit.

Për të filluar, ai përmban shumë më pak kalori:

Me vetëm 6% të kalorive të sheqerit, ai ende përmban 70% të ëmbëlsisë.

Në prodhimin në shkallë të gjerë, eritritoli krijohet kur një lloj maja fermenton glukozën nga misri ose niseshteja e grurit.

Përmbledhje: Erythritol është një alkool sheqeri i përdorur si një ëmbëlsues me kalori të ulët. Ai siguron vetëm rreth 6% të kalorive që gjenden në një sasi të barabartë sheqeri.

A është eritritoli i sigurt?

Në përgjithësi, eritritoli duket të jetë shumë i sigurt.

Studime të shumta mbi toksicitetin dhe efektet e tij në metabolizëm janë kryer te kafshët.

Sugjeruar për ju: A është MSG e pashëndetshme? Gjithçka që duhet të dini

Përkundër ushqimit afatgjatë të sasive të larta të eritritolit, nuk janë zbuluar efekte anësore serioze.

Ekziston një paralajmërim kryesor për shumicën e alkooleve të sheqerit - ato mund të shkaktojnë probleme me tretjen.

Për shkak të strukturës së tyre unike kimike, trupi juaj nuk mund t'i tretë ato dhe ato kalojnë të pandryshuara në pjesën më të madhe të sistemit tuaj tretës, ose derisa të arrijnë në zorrën e trashë.

Në zorrën e trashë, ato fermentohen nga bakteret rezidente, të cilat prodhojnë gaz si një produkt anësor.

Rrjedhimisht, ngrënia e sasive të larta të alkooleve të sheqerit mund të shkaktojë fryrje dhe shqetësime të tretjes. Ato i përkasin një kategorie fibrash të njohura si FODMAPs.

Sidoqoftë, eritritoli është i ndryshëm nga alkoolet e tjerë të sheqerit. Pjesa më e madhe e tij absorbohet në qarkullimin e gjakut para se të arrijë në zorrën e trashë.

Ajo qarkullon në gjak për një kohë, derisa përfundimisht të ekskretohet e pandryshuar në urinë. Rreth 90% e eritritolit ekskretohet në këtë mënyrë.

Edhe pse eritritoli nuk ka ndonjë efekt anësor serioz, ngrënia e sasive të larta mund të shkaktojë shqetësime të tretjes, siç shpjegohet në kapitullin tjetër.

The World's most trusted place to buy and sell cryptocurrency Get $10 in free Bitcoin for singing up. Sign up and get $10

Përmbledhje: Pjesa më e madhe e eritritolit që hani absorbohet në qarkullimin e gjakut dhe ekskretohet në urinë. Duket se ka një profil të shkëlqyer sigurie.

Efektet anësore të eritritolit

Rreth 90% e eritritolit që hani absorbohet në qarkullimin e gjakut. 10% e mbetur udhëton e patretur deri në zorrën e trashë.

Sugjeruar për ju: Bananet: Mirë apo keq?

Ndryshe nga shumica e alkooleve të sheqerit, duket se është rezistente ndaj fermentimit nga bakteret e zorrës së trashë.

Studimet e ushqyerjes që sigurojnë deri në 0.45 gram për kilogram (1 gram për kg) të peshës trupore tregojnë se ajo tolerohet shumë mirë.

Sidoqoftë, një studim tregoi se 50 gram eritritol në një dozë të vetme rrisin nauze dhe gjëmimin e stomakut.

Nëse nuk hani sasi masive të tij në të njëjtën kohë, nuk ka gjasa të shkaktojë shqetësim në stomak. Sidoqoftë, ndjeshmëria ndaj eritritolit mund të ndryshojë midis njerëzve.

Përmbledhje: Rreth 10% e eritritolit të gëlltitur nuk absorbohet në gjak dhe udhëton poshtë në zorrën e trashë. Për këtë arsye, një konsum shumë i lartë i eritritolit mund të shkaktojë disa efekte anësore tretëse.

Eritritoli nuk rrit sheqerin në gjak ose insulinë

Njerëzit nuk kanë enzimat e nevojshme për të prishur eritritolin.

Ajo absorbohet në qarkullimin e gjakut dhe më pas ekskretohet e pandryshuar në urinë.

Kur njerëzve të shëndetshëm u jepet eritritol, nuk ka asnjë ndryshim në sheqerin në gjak ose nivelet e insulinës. Gjithashtu nuk ka asnjë efekt mbi kolesterolin, trigliceridet ose biomarkuesit e tjerë.

Sugjeruar për ju: Si të dalloni nëse vezët janë të mira apo të këqija

Për ata që janë mbipeshë ose kanë diabet ose çështje të tjera që lidhen me sindromën metabolike, eritritoli duket të jetë një alternativë e shkëlqyer për sheqerin.

Përmbledhje: Eritritoli nuk e rrit nivelin e sheqerit në gjak. Kjo e bën atë një zëvendësues të shkëlqyeshëm të sheqerit për njerëzit me diabet.

Eritritoli mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve të zemrës

Studimet në minjtë diabetikë tregojnë se ai vepron si një antioksidant, duke zvogëluar ndoshta dëmtimin e enëve të gjakut të shkaktuara nga nivelet e larta të sheqerit në gjak.

Një studim tjetër në 24 të rritur me diabet të tipit 2 zbuloi se marrja e 36 gram eritritol çdo ditë për një muaj përmirësoi funksionin e enëve të tyre të gjakut, duke zvogëluar potencialisht rrezikun e tyre për sëmundje të zemrës.

Sidoqoftë, eritritoli nuk është pa polemika. Një studim ka lidhur nivelet e larta të eritritolit në gjak me shtimin e yndyrës tek të rriturit e rinj.

Nevojiten më shumë studime para se të bëhet ndonjë pretendim në lidhje me rëndësinë shëndetësore të këtyre gjetjeve.

Përmbledhje: Eritritoli vepron si një antioksidant dhe mund të përmirësojë funksionimin e enëve të gjakut tek njerëzit me diabet të tipit 2. Këto përfitime mund të zvogëlojnë rrezikun e sëmundjeve të zemrës, por nevojiten më shumë studime.

Eritritoli mund të shtypë rritjen e baktereve në gojën tuaj

Një efekt anësor i zakonshëm anësor i marrjes së tepërt të sheqerit është shëndeti i dobët i dhëmbëve, dëmtimi i dhëmbëve dhe prishja e dhëmbëve.

Sugjeruar për ju: Si të jeni vegan me një buxhet

Bakteret e dëmshme në gojë përdorin sheqerin për energji. Në këtë proces, ata lëshojnë acide që gërryejnë smaltin e dhëmbëve.

Si rezultat, alkoolet e sheqerit me shije të ëmbël si xylitol dhe eritritol kanë gjetur rrugën e tyre në produkte "miqësore me dhëmbët", pasi bakteret e gojës nuk mund t'i përdorin ato për energji.

Xylitol dhe eritritol gjithashtu shtypin rritjen e baktereve drejtpërdrejt.

Studime të shumta kanë ekzaminuar efektet e eritritolit në zgavrat, dhe rezultatet janë të përziera. Disa studime tregojnë një reduktim të pllakës dhe baktereve të dëmshme, ndërsa të tjerët nuk tregojnë zvogëlim të zgavrave.

Por sipas një studimi trevjeçar në 485 fëmijë të shkollës, eritritoli ishte edhe më mbrojtës kundër kariesit të dhëmbëve sesa ksilitoli dhe sorbitoli.

Një përmbledhje gjithashtu arriti në të njëjtin përfundim, duke pretenduar se eritritoli është më efektiv kundër pllakës dentare dhe kariesit sesa ksilitoli ose sorbitoli.

Përmbledhje: Eritritoli mund të shtypë rritjen e baktereve në gojë. Gjithashtu, ndryshe nga sheqeri, ai nuk ushqen bakteret që shkaktojnë zgavra.

Përmbledhje

Në përgjithësi, eritritoli duket të jetë një ëmbëlsues i shkëlqyer.

Sugjeruar për ju: Reduktimi i produkteve të qumështit: Ushqyes, përfitime dhe anët negative

Njerëzit të ndërgjegjshëm për shëndetin mund të zgjedhin të ëmbëlsojnë ushqimin e tyre me stevia ose mjaltë. Sidoqoftë, mjalti përmban kalori dhe fruktozë, dhe shumë njerëz nuk e vlerësojnë shijen e stevia.

Erythritol duket se ofron më të mirën nga të dy botët.

Ndani këtë artikull:
Ndani këtë artikull: Facebook Pinterest WhatsApp Twitter

Më shumë artikuj që mund t'ju pëlqejnë

Njerëzit që janë duke lexuar “Eritritol”, gjithashtu i duan këto artikuj:

Temat

Shfletoni të gjithë artikujt