🍌 3 hapa të thjeshtë për të humbur peshë sa më shpejt që të jetë e mundur. Lexoni tani

Pirja e ujit për humbje peshe

Si të pini më shumë ujë mund t’ju ndihmojë të humbni peshë

Pirja e ujit mund të ndihmojë në uljen e oreksit dhe ju bën të digjni më shumë kalori. Disa studime tregojnë se uji mund t’ju ndihmojë të humbni peshë.

Bazuar në dëshmi
Ky artikull bazohet në dëshmi shkencore, të shkruara nga ekspertë dhe të verifikuar nga ekspertët.
Ne shikojmë në të dy anët e argumentit dhe përpiqemi të jemi objektiv, të paanshëm dhe të ndershëm.
Përditësuar së fundi më Qërshor 24, 2022, dhe rishikimi i fundit nga një ekspert më Tetor 6, 2021.

Për një kohë të gjatë, uji i pijshëm mendohet se ndihmon në humbjen e peshës.

30-59% e të rriturve amerikanë që përpiqen të humbin peshë rrisin marrjen e ujit.

Shumë studime tregojnë se pirja e më shumë ujë mund të përfitojë humbje peshe dhe mirëmbajtje.

Pirja e ujit mund t’ju bëjë të digjni më shumë kalori

Shumica e studimeve të listuara më poshtë shikuan efektin e pirjes së një racioni 0.5 litra ujë.

Pirja e ujit rrit numrin e kalorive që digjni, e cila njihet si shpenzimi i energjisë në pushim.

Tek të rriturit, shpenzimet e energjisë në pushim janë treguar të rriten me 24-30% brenda 10 minutave nga uji i pijshëm. Kjo zgjat të paktën 60 minuta.

Duke mbështetur këtë, një studim i fëmijëve mbipeshë dhe obezë zbuloi një rritje prej 25% në shpenzimet e energjisë në pushim pasi pini ujë të ftohtë.

Një studim i grave mbipeshë shqyrtoi efektet e rritjes së marrjes së ujit në mbi 1 litër (34 oz) në ditë. Ata zbuluan se gjatë 12 muajve, kjo rezultoi në një humbje peshe shtesë prej 2 kg (4.4 lbs).

Meqenëse këto gra nuk bënë asnjë ndryshim në stilin e jetës, përveçse të pinin më shumë ujë, këto rezultate janë shumë mbresëlënëse.

Për më tepër, të dyja këto studime tregojnë se pirja e 0.5 litrave ujë rezulton në djegien e 23 kalorive shtesë. Çdo vit, kjo përmbledh afërsisht 17,000 kalori - ose mbi 2 kg (4.4 lbs) yndyrë.

Disa studime të tjera kanë monitoruar njerëzit mbipeshë që pinin 1-1.5 litra ujë çdo ditë për disa javë. Ata gjetën një rënie të konsiderueshme në peshë, indeksin e masës trupore (BMI), perimetrin e belit dhe yndyrën e trupit.

Këto rezultate mund të jenë edhe më mbresëlënëse kur uji është i ftohtë. Kur pini ujë të ftohtë, trupi juaj përdor kalori shtesë për të ngrohur ujin deri në temperaturën e trupit.

Përmbledhje: Pirja e 0.5 litrave ujë mund të rrisë numrin e kalorive të djegura për të paktën një orë. Disa studime tregojnë se kjo mund të çojë në humbje modeste të peshës.

Pirja e ujit para ngrënies mund të zvogëlojë oreksin

Disa njerëz pohojnë se pirja e ujit para një vakt zvogëlon oreksin.

Duket se ka një të vërtetë prapa kësaj, por pothuajse ekskluzivisht tek të rriturit e moshës së mesme dhe të moshuar.

8 pijet më efektive për humbje peshe
Sugjeruar për ju: 8 pijet më efektive për humbje peshe

Studimet e të rriturve të moshuar kanë treguar se pirja e ujit para çdo vakt mund të rrisë humbjen e peshës me 2 kg (4.4 bs) gjatë 12 javëve.

Në një studim, pjesëmarrësit e moshës së mesme mbipeshë dhe obezë që pinë ujë para çdo vakti humbën 44% më shumë peshë, në krahasim me një grup që nuk pinin më shumë ujë.

Një studim tjetër tregoi gjithashtu se pirja e ujit para mëngjesit uli numrin e kalorive të konsumuara gjatë vaktit me 13%.

Edhe pse kjo mund të jetë shumë e dobishme për njerëzit e moshës së mesme dhe të moshuar, studimet e individëve më të rinj nuk kanë treguar të njëjtën ulje mbresëlënëse në marrjen e kalorive.

Përmbledhje: Pirja e ujit para ngrënies mund të zvogëlojë oreksin tek njerëzit e moshës së mesme dhe të moshuar. Kjo zvogëlon marrjen e kalorive, duke çuar në humbje peshe.

Pirja e më shumë ujit lidhet me uljen e marrjes së kalorive dhe një rrezik më të ulët të shtimit në peshë

Meqenëse uji është natyrisht pa kalori, në përgjithësi lidhet me marrjen e reduktuar të kalorive.

Kjo është kryesisht për shkak se ju pastaj pini ujë në vend të pijeve të tjera, të cilat shpesh janë të larta në kalori dhe sheqer.

Studimet vëzhguese kanë treguar se njerëzit që pinë më shumë ujë kanë deri në 9% (ose 200 kalori) kalori më të ulët të kalorive, mesatarisht.

Pirja e ujit gjithashtu mund të parandalojë shtimin në peshë afatgjatë. Në përgjithësi, personi mesatar fiton rreth 1.45 kg (3.2 lbs) çdo 4 vjet.

Sugjeruar për ju: 11 mënyra të provuara për të humbur peshë pa dietë ose stërvitje

Kjo shumë mund të zvogëlohet me:

Especiallyshtë veçanërisht e rëndësishme të inkurajoni fëmijët që të pinë ujë, pasi mund të parandalojë që ata të bëhen mbipeshë ose obezë.

Një studim i kohëve të fundit, i bazuar në shkollë, synonte të ulte normat e obezitetit duke i inkurajuar fëmijët të pinë ujë. Ata instaluan burime uji në 17 shkolla dhe siguruan mësime në klasë për konsumin e ujit për nxënësit e klasave të 2 -ta dhe të 3 -ta.

Pas një viti shkollor, rreziku i obezitetit ishte zvogëluar me 31% në shkollat ku uji ishte rritur.

Përmbledhje: Pirja e më shumë ujë mund të çojë në ulje të marrjes së kalorive dhe të zvogëlojë rrezikun e shtimit në peshë dhe obezitetit afatgjatë, veçanërisht tek fëmijët.

Sa ujë duhet të pini?

Shumë autoritete shëndetësore rekomandojnë pirjen e tetë gotave me ujë (rreth 2 litra) në ditë.

Sidoqoftë, ky numër është plotësisht i rastësishëm. Ashtu si me shumë gjëra, kërkesat për ujë varen tërësisht nga individi.

Për shembull, njerëzit që djersiten shumë ose stërviten rregullisht mund të kenë nevojë për më shumë ujë sesa ata që nuk janë shumë aktivë.

Njerëzit e moshuar dhe nënat që ushqehen me gji gjithashtu duhet të monitorojnë marrjen e tyre të ujit më nga afër.

Mbani në mend se ju gjithashtu merrni ujë nga shumë ushqime dhe pije, të tilla si kafe, çaj, mish, peshk, qumësht dhe veçanërisht fruta dhe perime.

Si rregull i mirë, ju duhet të pini ujë kur jeni të etur dhe të pini aq sa të shuani etjen tuaj.

Nëse zbuloni se keni dhimbje koke, jeni në humor të keq, jeni vazhdimisht të uritur ose keni probleme me përqendrimin, atëherë mund të vuani nga dehidratimi i lehtë. Pirja e më shumë ujë mund të ndihmojë në rregullimin e kësaj.

Sugjeruar për ju: 14 mënyrat më të mira për të djegur dhjamin shpejt

Bazuar në studimet, pirja e 1-2 litrave ujë në ditë duhet të jetë e mjaftueshme për të ndihmuar në humbjen e peshës.

Ja ku sa ujë duhet të pini, në matje të ndryshme:

Sidoqoftë, ky është vetëm një udhëzues i përgjithshëm. Disa njerëz mund të kenë nevojë për më pak, ndërsa të tjerëve mund të kenë nevojë për shumë më tepër.

Gjithashtu, nuk rekomandohet të pini shumë ujë, pasi mund të shkaktojë toksicitet nga uji. Kjo madje ka shkaktuar vdekjen në raste ekstreme, të tilla si gjatë garave të pirjes së ujit.

Përmbledhje: Sipas studimeve, 1-2 litra ujë në ditë janë të mjaftueshme për të ndihmuar në humbjen e peshës, veçanërisht kur konsumohet para ngrënies.

Në fund të fundit

Uji mund të jetë vërtet i dobishëm për humbjen e peshës.

100shtë 100% pa kalori, ju ndihmon të digjni më shumë kalori dhe madje mund të shtypë oreksin tuaj nëse konsumohet para ngrënies.

Përfitimet janë edhe më të mëdha kur zëvendësoni pijet me sheqer me ujë. Shtë një mënyrë shumë e lehtë për të ulur sheqerin dhe kaloritë.

Sidoqoftë, mbani në mend se do t'ju duhet të bëni shumë më tepër sesa thjesht të pini ujë nëse keni nevojë të humbni një sasi të konsiderueshme të peshës.

Uji është vetëm një, pjesë shumë e vogël e enigmës.

Ndani këtë artikull: Facebook Pinterest WhatsApp Twitter
Ndani këtë artikull:

Më shumë artikuj që mund t'ju pëlqejnë

Njerëzit që janë duke lexuar “Si të pini më shumë ujë mund t’ju ndihmojë të humbni peshë”, gjithashtu i duan këto artikuj:

Temat

Shfletoni të gjithë artikujt