🥕 3 hapa të thjeshtë për të humbur peshë sa më shpejt që të jetë e mundur. Lexoni tani

Rreziqet e dietës keto

7 rreziqe që duhen mbajtur parasysh

Edhe pse dieta ketogjenike është e lidhur me humbjen e peshës dhe përfitime të tjera, ajo gjithashtu mbart disa rreziqe. Këtu janë shtatë rreziqe të mundshme keto.

Bazuar në dëshmi
Ky artikull bazohet në dëshmi shkencore, të shkruara nga ekspertë dhe të verifikuar nga ekspertët.
Ne shikojmë në të dy anët e argumentit dhe përpiqemi të jemi objektiv, të paanshëm dhe të ndershëm.
Përditësuar së fundi më Dhjetor 20, 2022, dhe rishikimi i fundit nga një ekspert më Shtator 29, 2022.

Dieta ketogjenike është një dietë me pak karbohidrate dhe me yndyrë të lartë që përdoret zakonisht për humbje peshe.

Kufizimi i karbohidrateve dhe rritja e marrjes së yndyrës mund të çojë në ketozë, një gjendje metabolike në të cilën trupi juaj mbështetet kryesisht në yndyrë për energji në vend të karbohidrateve.

Megjithatë, dieta mbart edhe rreziqe për të cilat duhet të jeni të vetëdijshëm.

Këtu janë shtatë rreziqet e dietës keto për të ditur.

1. Dieta keto mund të çojë në gripin keto

Marrja e karbohidrateve në dietën keto zakonisht është e kufizuar në më pak se 50 gramë në ditë, gjë që mund të jetë një tronditje për trupin tuaj.

Ndërsa trupi juaj i varfëron rezervat e tij të karbohidrateve dhe kalon në përdorimin e ketoneve dhe yndyrës për karburant në fillimin e këtij modeli të të ngrënit, mund të përjetoni simptoma të ngjashme me gripin.

Këto përfshijnë dhimbje koke, marramendje, lodhje, vjellje dhe kapsllëk - pjesërisht për shkak të dehidrimit dhe çekuilibrit të elektroliteve që ndodhin kur trupi juaj përshtatet me ketozën.

Ndërsa shumica e njerëzve që përjetojnë gripin keto ndihen më mirë brenda pak javësh, është e rëndësishme të monitorohen këto simptoma gjatë dietës, të qëndrojnë të hidratuar dhe të hani ushqime të pasura me natrium, kalium dhe elektrolite të tjera.

Përmbledhje: Ndërsa trupi juaj përshtatet me përdorimin e ketoneve dhe yndyrave si burimin kryesor të energjisë, ju mund të përjetoni simptoma të ngjashme me gripin në fillim të dietës keto.

2. Dieta keto mund të stresojë veshkat tuaja

Ushqimet shtazore me yndyrë të lartë, si vezët, mishi dhe djathi, janë elementët kryesorë të dietës keto sepse nuk përmbajnë karbohidrate. Nëse hani shumë nga këto ushqime, mund të keni një rrezik më të lartë të gurëve në veshka.

Kjo për shkak se konsumimi i lartë i ushqimeve shtazore mund të bëjë që gjaku dhe urina juaj të bëhen më acidike, duke çuar në rritjen e sekretimit të kalciumit në urinë.

Disa studime sugjerojnë gjithashtu se dieta keto zvogëlon sasinë e citratit të lëshuar në urinë. Duke qenë se citrati mund të lidhet me kalciumin dhe të parandalojë formimin e gurëve në veshka, nivelet e reduktuara të tij mund të rrisin gjithashtu rrezikun e zhvillimit të tyre.

Plani i dietës vegjetariane keto: Përfitimet, rreziqet, listat e ushqimeve dhe më shumë
Sugjeruar për ju: Plani i dietës vegjetariane keto: Përfitimet, rreziqet, listat e ushqimeve dhe më shumë

Përveç kësaj, njerëzit me sëmundje kronike të veshkave (CKD) duhet të shmangin keto, pasi veshkat e dobësuara mund të mos jenë në gjendje të heqin grumbullimin e acidit në gjakun tuaj nga këto ushqime shtazore. Kjo mund të çojë në një gjendje të acidozës, e cila mund të përkeqësojë përparimin e SKK.

Për më tepër, dieta me pak proteina rekomandohet shpesh për individët me SKK, ndërsa dieta keto është e moderuar deri në të lartë në proteina.

Përmbledhje: Ngrënia e shumë ushqimeve shtazore në dietë keto mund të çojë në urinë më acidike dhe një rrezik më të lartë të gurëve në veshka. Kjo gjendje acidike mund të përkeqësojë gjithashtu përparimin e sëmundjes kronike të veshkave.

3. Dieta keto mund të shkaktojë probleme me tretjen dhe ndryshime në bakteret e zorrëve

Meqenëse dieta keto kufizon karbohidratet, plotësimi i nevojave tuaja ditore për fibra mund të jetë i vështirë.

Disa nga burimet më të pasura të fibrave, të tilla si frutat me shumë karbohidrate, perimet me niseshte, drithërat dhe fasulet, eliminohen nga dieta sepse ato ofrojnë shumë karbohidrate.

Si rezultat, dieta keto mund të çojë në shqetësime të tretjes dhe kapsllëk.

Një studim 10-vjeçar në fëmijët me epilepsi në dietën ketogjenike zbuloi se 65% raportuan kapsllëkun si një efekt anësor të zakonshëm.

Për më tepër, fibra ushqen bakteret e dobishme në zorrën tuaj. Një zorrë e shëndetshme mund të ndihmojë në rritjen e imunitetit, përmirësimin e shëndetit mendor dhe uljen e inflamacionit.

Sugjeruar për ju: Dieta e mishngrënësve: Përfitimet, anët negative dhe menuja e mostrës

Një dietë me pak karbohidrate, e cila mungon në fibra, siç është keto, mund të ndikojë negativisht në bakteret e zorrëve tuaja - megjithëse kërkimet aktuale mbi këtë temë janë të përziera.

Disa ushqime keto-miqësore të pasura me fibra përfshijnë farat e lirit, farat chia, kokosin, brokolin, lulelakrën dhe zarzavatet me gjethe.

Përmbledhje: Për shkak të kufizimeve të saj të karbohidrateve, dieta keto shpesh është e ulët në fibra. Kjo mund të shkaktojë kapsllëk dhe efekte negative në shëndetin e zorrëve.

4. Dieta keto mund të çojë në mangësi të lëndëve ushqyese

Meqenëse dieta keto kufizon disa ushqime, fruta me shumë lëndë ushqyese, drithëra dhe bishtajore, ajo mund të dështojë të sigurojë sasinë e rekomanduar të vitaminave dhe mineraleve.

Në veçanti, disa studime sugjerojnë se dieta keto nuk siguron mjaftueshëm kalcium, vitaminë D, magnez dhe fosfor.

Një studim që vlerësoi përbërjen e lëndëve ushqyese të dietave të zakonshme zbuloi se modelet e ngrënies me shumë pak karbohidrate si Atkins, e cila është e ngjashme me keto, siguronin sasi të mjaftueshme për vetëm 12 nga 27 vitaminat dhe mineralet që trupi juaj ka nevojë për të marrë nga ushqimi.

Me kalimin e kohës, kjo mund të çojë në mangësi të lëndëve ushqyese.

Veçanërisht, udhëzimet për mjekët që menaxhojnë njerëzit në një dietë keto shumë të ulët kalori për humbje peshe rekomandojnë plotësimin me kalium, natrium, magnez, kalcium, acide yndyrore omega-3, fibra psilium dhe vitamina B, C dhe E.

Mbani në mend se përshtatshmëria ushqyese e kësaj diete varet nga ushqimet specifike që hani. Një dietë e pasur me ushqime të shëndetshme me pak karbohidrate, si avokado, arrat dhe perimet pa niseshte, ofron më shumë lëndë ushqyese sesa mishi i përpunuar dhe keto.

Përmbledhje: Disa studime sugjerojnë se keto ofron vitamina dhe minerale të pamjaftueshme, duke përfshirë kaliumin dhe magnezin. Me kalimin e kohës, kjo mund të çojë në mangësi të lëndëve ushqyese.

5. Dieta keto mund të shkaktojë ulje të rrezikshme të sheqerit në gjak

Dietat me pak karbohidrate si keto janë treguar se ndihmojnë në menaxhimin e niveleve të sheqerit në gjak tek njerëzit me diabet.

Sugjeruar për ju: 9 suplementet më të mira keto për të marrë

Në veçanti, disa studime sugjerojnë se keto mund të ndihmojë në uljen e hemoglobinës A1c, një masë e niveleve mesatare të sheqerit në gjak.

Megjithatë, individët me diabet të tipit 1 mund të jenë në një rrezik të lartë të më shumë episodeve të sheqerit të ulët në gjak (hipoglicemia), e cila karakterizohet nga konfuzion, dridhje, lodhje dhe djersitje. Hipoglicemia mund të çojë në koma dhe vdekje nëse nuk trajtohet.

Një studim në 11 të rritur me diabet të tipit 1 që ndoqën një dietë ketogjenike për më shumë se dy vjet zbuloi se numri mesatar i ngjarjeve të ulëta të sheqerit në gjak ishte afër 1 në ditë.

Individët me diabet tip 1 zakonisht përjetojnë sheqer të ulët në gjak nëse marrin shumë insulinë dhe nuk konsumojnë mjaftueshëm karbohidrate. Kështu, një dietë keto me pak karbohidrate mund të rrisë rrezikun.

Teorikisht, kjo mund të ndodhë edhe me individët me diabet të tipit 2 që marrin medikamente për insulinë.

Përmbledhje: Edhe pse dietat me pak karbohidrate janë treguar se përmirësojnë kontrollin e sheqerit në gjak tek njerëzit me diabet, ato gjithashtu mund të rrisin rrezikun e ngjarjeve të ulëta të sheqerit në gjak - veçanërisht nëse keni diabet të tipit 1.

6. Dieta keto mund të dëmtojë shëndetin e kockave

Dieta keto është gjithashtu e lidhur me shëndetin e dëmtuar të kockave.

Disa studime të kafshëve e lidhin dietën keto me uljen e forcës së kockave, me gjasë për shkak të humbjeve në densitetin mineral të kockave, e cila mund të ndodhë kur trupi juaj përshtatet me ketozën.

Një studim 6-mujor me 29 fëmijë me epilepsi në dietë keto zbuloi se 68% kishin një rezultat më të ulët të densitetit mineral kockor pasi kishin ndjekur një dietë.

Një studim tjetër në 30 elitarë elitarë përcaktoi se ata që ndoqën keto për 3.5 javë kishin shënues gjaku dukshëm më të lartë për nivelet e ndarjes së kockave sesa ata që hanin një dietë më të lartë në karbohidrate.

9 planet më të mira të dietës: Qëndrueshmëria, humbja e peshës dhe më shumë
Sugjeruar për ju: 9 planet më të mira të dietës: Qëndrueshmëria, humbja e peshës dhe më shumë

Gjithsesi, kërkohen kërkime më të gjera.

Përmbledhje: Dieta keto mund të zvogëlojë densitetin mineral të kockave dhe të shkaktojë prishjen e kockave me kalimin e kohës, megjithëse nevojiten studime të mëtejshme.

7. Dieta keto mund të rrisë rrezikun e sëmundjeve kronike dhe vdekjes së hershme

Efekti i dietës ketogjenike në rrezikun e sëmundjeve kronike, të tilla si sëmundjet e zemrës ose kanceri, është shumë i debatuar dhe nuk kuptohet plotësisht.

Disa prova sugjerojnë se dietat me yndyrë të lartë dhe me pak karbohidrate të fokusuara në ushqimet shtazore mund të çojnë në rezultate të dobëta shëndetësore, ndërsa dietat që theksojnë burimet bimore të yndyrave dhe proteinave ofrojnë përfitime.

Një studim vëzhgues afatgjatë në mbi 130,000 të rritur lidhi dietat me bazë kafshësh me karbohidrate të ulëta me normat më të larta të vdekjeve nga sëmundjet e zemrës, kanceri dhe të gjitha shkaqet.

Nga ana tjetër, dietat me bazë perimesh me pak karbohidrate u shoqëruan me një shkallë më të ulët të vdekjeve nga sëmundjet e zemrës dhe të gjitha shkaqet.

Një studim tjetër në mbi 15,000 të rritur gjeti rezultate të ngjashme, por lidhi si dietat e ulëta ashtu edhe ato me karbohidrate të larta me një shkallë më të madhe të vdekjeve nga të gjitha shkaqet, krahasuar me dietat me karbohidrate të moderuara në të cilat karbohidratet përbënin 50-55% të totalit të kalorive ditore.

Megjithatë, nevojiten studime më thelbësore.

Përmbledhje: Ndërsa kërkimet janë të përziera, disa prova sugjerojnë se dietat me pak karbohidrate të fokusuara në ushqimet shtazore mund të çojnë në norma më të larta të vdekjeve nga sëmundjet e zemrës, kanceri dhe të gjitha shkaqet.

Përmbledhje

Ndërsa dieta keto është e lidhur me humbjen e peshës dhe përfitime të tjera shëndetësore në afat të shkurtër, ajo mund të çojë në mangësi të lëndëve ushqyese, probleme të tretjes, shëndet të dobët të kockave dhe probleme të tjera me kalimin e kohës.

Sugjeruar për ju: Dieta e diabetit: Ushqime për diabetikët

Për shkak të këtyre rreziqeve, individët me sëmundje të veshkave, diabet, sëmundje të zemrës ose kockave ose kushte të tjera mjekësore duhet të flasin me ofruesin e tyre të kujdesit shëndetësor përpara se të provojnë dietën keto.

Ju gjithashtu mund të dëshironi të konsultoheni me një dietolog për të planifikuar vakte të balancuara dhe për të monitoruar nivelet tuaja ushqyese gjatë kësaj diete për të ndihmuar në minimizimin e rreziqeve të komplikimeve dhe mangësive ushqyese.

Ndani këtë artikull: Facebook Pinterest WhatsApp Twitter
Ndani këtë artikull:

Më shumë artikuj që mund t'ju pëlqejnë

Njerëzit që janë duke lexuar “7 rreziqet dhe rreziqet e mundshme të dietës keto”, gjithashtu i duan këto artikuj:

Temat

Shfletoni të gjithë artikujt