🥑 3 hapa të thjeshtë për të humbur peshë sa më shpejt që të jetë e mundur. Lexoni tani

A mund të humbni peshë vetëm me dietë?

A mjafton vetëm një ndryshim i dietës?

Kur kërkoni të humbni peshë, disa faktorë mund të ndikojnë në nivelin tuaj të përparimit. Ky artikull shpjegon nëse humbja e peshës është e mundur vetëm duke manipuluar dietën tuaj.

Bazuar në dëshmi
Ky artikull bazohet në dëshmi shkencore, të shkruara nga ekspertë dhe të verifikuar nga ekspertët.
Ne shikojmë në të dy anët e argumentit dhe përpiqemi të jemi objektiv, të paanshëm dhe të ndershëm.
Përditësuar së fundi më Prill 10, 2022, dhe rishikimi i fundit nga një ekspert më Dhjetor 3, 2021.

Kur kërkoni të humbni peshë, disa faktorë mund të ndikojnë në përparimin tuaj.

Ndërsa dieta dhe stërvitja shpesh kombinohen për të nxitur humbjen e peshës, disa mund të pyesin nëse mund të humbni peshë vetëm nëpërmjet modifikimeve dietike.

Ky artikull shpjegon nëse humbja e peshës është e mundur duke manipuluar vetëm dietën tuaj dhe përfshin rekomandime për t'ju ndihmuar të filloni.

Faktorët kryesorë për humbjen e peshës

Kur bëhet fjalë për humbjen e peshës, disa faktorë kyç përcaktojnë nivelin tuaj të suksesit.

Kaloritë në vs

Faktori që luan rolin më të madh në humbjen e peshës është mbajtja e një deficiti të qëndrueshëm të kalorive.

Kjo përkufizohet si të hani më pak kalori sesa digjni çdo ditë.

Me kalimin e kohës, kjo do të çojë në humbje peshe, sepse trupi juaj do të digjet përmes rezervave të tij të yndyrës dhe karbohidrateve për energji.

Ndërsa jeni në një deficit kalori, trupi juaj i drejtohet qelizave yndyrore dhe glikogjenit, forma e ruajtur e karbohidrateve në trup, për të kompensuar mungesën e energjisë nga marrja e ushqimit.

Faktorët dietik

Ju mund të përdorni një sërë strategjish diete për të humbur peshë.

Qëllimi është të hani pak më pak kalori sesa trupi juaj ka nevojë për ruajtjen e peshës, duke promovuar një humbje graduale të peshës.

Numri i kalorive që duhet të hani për të humbur peshë është shumë i ndryshueshëm dhe varet nga shumë faktorë, duke përfshirë seksin, gjatësinë, peshën dhe faktorë të tjerë gjenetikë.

Disa strategji të zakonshme të humbjes së peshës përfshijnë:

Ndërsa këto strategji mund të nxisin humbjen e peshës, shumica e ekspertëve rekomandojnë reduktimin gradualisht të marrjes së kalorive dhe përfshirjen e ushqimeve të pasura me lëndë ushqyese, të plota që janë të larta në fibra dhe proteina.

Një udhëzues i dietës vegane për diabetin: A është i përshtatshëm?
Sugjeruar për ju: Një udhëzues i dietës vegane për diabetin: A është i përshtatshëm?

Kjo metodë mbështet shëndetin tuaj të përgjithshëm dhe redukton disa nga efektet anësore negative të dietës duke promovuar humbje të dukshme në peshë.

Faktorët e ushtrimeve

Ushtrimi është një tjetër mjet i rëndësishëm që përdoret shpesh për të ndihmuar në promovimin e humbjes së peshës.

Aktiviteti fizik rrit anën e "kalorive jashtë" të ekuacionit, duke nxitur më tej një deficit kalori dhe humbje të yndyrës.

Kur kërkoni të humbni peshë, ushtrimet kardio si vrapimi, noti dhe çiklizmi shpesh preferohen sesa ushtrimet e rezistencës, pasi ato priren të djegin më shumë kalori minutë pas minute.

Thënë kështu, për një program trajnimi të balancuar mirë, të bësh stërvitje kardio dhe rezistencës ofron rezultatet më të mira.

Kjo është pjesërisht për shkak se ushtrimi i rregullt i rezistencës mund të rrisë masën tuaj të muskujve, gjë që mund të ndihmojë në rritjen e humbjes së yndyrës, pasi muskujt djegin më shumë kalori sesa yndyra.

Për fat të mirë, shumë nga programet e sotme të stërvitjes përfshijnë një kombinim të stërvitjes kardio dhe rezistencës, duke kontrolluar të dyja kutitë menjëherë.

Përmbledhje: Faktori më i rëndësishëm për humbjen e peshës është mbajtja e një deficiti kalori, i cili mund të arrihet nëpërmjet dietës suaj, zakoneve të stërvitjes ose të dyjave.

Përfitimet e përqendrimit vetëm në dietë

Megjithëse dieta dhe stërvitja kombinohen më shpesh për të ndihmuar në promovimin e humbjes së peshës, disa njerëz zgjedhin të përqendrohen vetëm në dietën e tyre.

Sugjeruar për ju: 8 ushtrimet më të mira për humbjen e peshës

Të bësh këtë vjen me disa përfitime të mundshme.

Ju lejon t'i kushtoni vëmendje të plotë dietës

Shpesh detyra e humbjes së peshës mund të duket dërrmuese, veçanërisht për njerëzit me një peshë të konsiderueshme për të humbur.

Megjithëse aktiviteti fizik është i rëndësishëm për arsye të tjera përveç humbjes së peshës, eliminimi i tij nga ekuacioni i humbjes së peshës ju lejon t'i kushtoni vëmendjen tuaj të plotë ushqimit tuaj.

Me një variabël më pak për t'u fokusuar, mund të jeni në gjendje t'i përmbaheni më mirë dietës suaj, duke përmirësuar potencialisht suksesin tuaj afatgjatë të humbjes së peshës.

Megjithatë, ndërsa shumica e njerëzve fillimisht nuk e kanë problem të humbin peshë vetëm me dietë, ata mund të luftojnë me ruajtjen e humbjes së peshës në afat të gjatë pa shtuar aktivitetin fizik në ekuacion.

Më efikas në kohë për ata me një orar të zënë

Për ata me një orar të ngjeshur ditor, përshtatja si në planifikimin e vakteve ashtu edhe në ushtrimet gjatë ditës mund të jetë një detyrë e frikshme.

Një studim i vitit 2013 zbuloi se të rinjtë e perceptojnë kufizimin e kohës si një nga barrierat kryesore për të përmirësuar dietën e tyre.

Sugjeruar për ju: 8 ushtrimet më të mira për humbje peshe

Duke u fokusuar vetëm në dietë, ju mund të lironi kohë të vlefshme në orarin tuaj, duke lejuar një qasje më të qëndrueshme ndaj humbjes së peshës.

Pasi të keni vendosur një rutinë të fortë diete, mund të shtoni gradualisht ushtrime për të rritur përparimin tuaj të humbjes së peshës.

Përmbledhje: Ndërsa modifikimet dietike dhe ushtrimet shpesh kombinohen për të arritur humbje peshe, vetëm përqendrimi në dietën tuaj mund t'ju ndihmojë t'i kushtoni vëmendje të plotë ushqimit tuaj. Mund të ndihet gjithashtu më i menaxhueshëm sesa përfshirja e ushtrimeve në ekuacion.

Dobësitë e përqendrimit vetëm në dietë

Edhe pse mund të shihni një përparim në humbjen e peshës duke u fokusuar vetëm në dietën tuaj, ka disa anë negative që duhen marrë parasysh.

Rreziku i rifitimit të peshës

Një nga dobësitë kryesore të mundshme të fokusimit vetëm në dietën tuaj është rifitimi i peshës pas njëfarë kohe.

Një studim i fundit në të rriturit me mbipeshë ekzaminoi efektet e ndërhyrjeve të ndryshme ushtrimore në humbjen e peshës.

Phentermine për humbje peshe: Përfitimet, efektet anësore dhe doza
Sugjeruar për ju: Phentermine për humbje peshe: Përfitimet, efektet anësore dhe doza

Ata i ndanë pjesëmarrësit në katër grupe: një grup vetëm me kufizim kalori, një grup trajnimi forcash, një grup trajnimi për qëndrueshmëri dhe një grup për qëndrueshmëri.

Secili grup ndoqi një dietë që siguronte një deficit 25-30% të kalorive për 6 muaj, gjatë së cilës vetëm grupet e stërvitjes kryenin aktivitet fizik 3 herë në javë.

Studimi zbuloi se të gjitha grupet fillimisht humbën një peshë të ngjashme, megjithëse shumica fituan një sasi të konsiderueshme të peshës pas 3 vjetësh.

Përjashtim ishte grupi i forcës-qëndrueshmërisë. Ata në këtë grup e mbajtën peshën jashtë pas 3 vitesh, duke sugjeruar që ushtrimet luajnë një rol të madh në ruajtjen e humbjes së peshës.

Duke hequr dorë nga ushtrimet, mund të rrisni mundësinë e rifitimit të peshës pas njëfarë kohe.

Ju humbisni efektet pozitive metabolike të stërvitjes

Pjesëmarrja në ushtrime të rregullta mund të ndihmojë në djegien e kalorive, të nxisë humbjen e peshës dhe të ofrojë përfitime të tjera të rëndësishme metabolike.

Përfitimet metabolike i referohen mënyrës sesi trupi juaj i konverton ushqimet që hani në energji. Të kesh më shumë muskuj të dobët dhe më pak yndyrë trupore e ndihmon trupin të djegë më shumë kalori gjatë pushimit, gjë që është e dobishme kur kërkon të humbësh peshë.

Efektet kryesore metabolike të ushtrimeve përfshijnë:

Megjithatë, efektet specifike metabolike varen nga lloji i ushtrimit të kryer.

Sugjeruar për ju: 23 këshillat kryesore për humbjen e peshës për gratë

Për shembull, një përmbledhje e vitit 2015 e 66 studimeve shqyrtoi metoda të ndryshme trajtimi për të rriturit me mbipeshë, duke përfshirë lloje të ndryshme ushtrimesh.

Ata zbuluan se ushtrimet e rezistencës ishin veçanërisht të rëndësishme për promovimin e humbjes së yndyrës dhe mbështetjen e masës së dobët të muskujve.

Gjithashtu, pjesëmarrja në ushtrime të rregullta të rezistencës është treguar se promovon masë të shëndetshme kockash dhe muskujve.

Kjo është veçanërisht e rëndësishme me kalimin e moshës, pasi masa muskulore dhe dendësia e kockave fillojnë të bien ngadalë pas moshës 30 vjeçare.

Është gjithashtu e rëndësishme të përfshini disa ushtrime qëndrueshmërie, të tilla si ecja, vrapimi, çiklizmi ose noti, pasi kjo është treguar se përmirëson shëndetin e zemrës dhe ul rrezikun e shumë sëmundjeve.

Duke kaluar në stërvitje, ju mund të humbisni disa nga efektet e tij pozitive metabolike.

Në fund, qasja më e mirë për humbjen e peshës është ajo që mund t'i përmbaheni. Synoni të gjeni një formë ushtrimi që ju pëlqen dhe mund t'i përmbaheni vazhdimisht, ashtu si do të bënit me dietën tuaj.

Përmbledhje: Megjithëse arritja e humbjes së peshës duke u fokusuar vetëm në dietë vjen me disa përfitime të mundshme, është e rëndësishme të mbani parasysh disa nga përfitimet që mund të humbisni duke përjashtuar stërvitjen nga rutina juaj.

Rekomandime

Megjithëse kombinimi i modifikimeve dietike dhe ushtrimeve është më efikas për humbjen e peshës, ju me siguri mund të arrini humbje të shëndetshme të peshës duke u përqëndruar vetëm në dietën tuaj.

Sugjeruar për ju: Fibrat mund t'ju ndihmojnë të humbni peshë

Sa peshë dëshironi të humbni?

Një faktor i rëndësishëm vendimtar është se sa peshë po kërkoni të humbni.

Për ata me peshë të konsiderueshme për të humbur, ndoshta është më mirë të përfshini dietë dhe stërvitje për rezultatet më të mira.

Ndërkohë, ata që duan të humbin vetëm 10-15 paund (4,5-6,8 kg) do të mund ta arrijnë këtë vetëm nëpërmjet dietës.

Për të filluar, përcaktoni kaloritë tuaja të mirëmbajtjes së kalorive, më pas zbritni rreth 500 kalori për të marrë objektivin tuaj fillestar të kalorive ditore. Kjo duhet t'ju ndihmojë të humbni 1–2 paund (0,5–1 kg) në javë.

Një qasje e zakonshme diete e mbështetur nga shkenca fokusohet në ngrënien e një diete të pasur me lëndë ushqyese, me fibra dhe proteina për të ndihmuar në nxitjen e progresit të humbjes së peshës.

Thënë kështu, ju mund të dëshironi të përdorni një nga strategjitë e mësipërme të dietës që ju pëlqen më shumë, pasi gjetja e një modeli të të ngrënit që mund t'i përmbaheni vazhdimisht është çelësi.

Mbajtja mjaft e lartë e marrjes së proteinave duhet t'ju ndihmojë të ruani masën muskulore dhe t'ju mbajë të ngopur. Synimi për të ngrënë rreth 0,5-1 gram për kilogram (1,2-2,5 gram për kg) mund t'ju ndihmojë të arrini këtë.

Disa njerëz pëlqejnë të rrisin marrjen e tyre të proteinave edhe më tej, deri në 1,0-1,4 gram për kilogram (2,3-3,1 gram për kg) të peshës trupore.

Pjesa tjetër e kalorive do të vijë nga karbohidratet dhe yndyrnat, në varësi të preferencës tuaj.

Ndërsa numërimi i kalorive nuk është i nevojshëm për të humbur peshë, disa e shohin të dobishme për të siguruar përparim dhe studimet e kanë lidhur atë me humbjen e peshës.

14 mënyrat më të mira për të djegur dhjamin shpejt
Sugjeruar për ju: 14 mënyrat më të mira për të djegur dhjamin shpejt

Disa aplikacione për smartphone mund ta bëjnë shumë më të lehtë numërimin e kalorive.

Vendosni qëllime realiste

Sa më shumë kalori të hiqni nga dieta juaj, aq më shpejt do të humbni peshë.

Megjithatë, ulja e marrjes së kalorive shumë të ulëta vjen me efekte anësore negative, të tilla si humbja e masës muskulore, rritja e oreksit, mungesa e lëndëve ushqyese, energjia e dobët dhe një ulje e kalorive të djegura ditore.

Prandaj, është më mirë të vendosni objektiva realiste për humbje peshe jo më shumë se rreth 1 paund (0,5 kg) në javë për të parandaluar këto efekte anësore.

Së fundi, kur bëhet fjalë për dietën, qëndrueshmëria është thelbësore. Kështu, ju do të dëshironi të ndiqni një qasje që mund t'i përmbaheni në afat të gjatë.

Përmbledhje: Humbja e shëndetshme e peshës mund të arrihet vetëm nëpërmjet modifikimeve dietike, të tilla si ulja graduale e marrjes së kalorive dhe vendosja e qëllimeve të arritshme që mund të respektohen afatgjatë.

Përmbledhje

Ndërsa ka avantazhe për të humbur peshë përmes një kombinimi të dietës dhe stërvitjes, disa zgjodhën të fokusohen vetëm në dietë për të nxitur humbjen e peshës.

Sugjeruar për ju: A ju ndihmon shafrani i Indisë të humbni peshë?

Kur kërkoni të humbni peshë, faktori më i rëndësishëm është mbajtja e një deficiti të vogël por të qëndrueshëm të kalorive, gjë që mund ta bëni duke manipuluar dietën tuaj, duke ushtruar ose të dyja.

Humbja e shëndetshme e peshës mund të arrihet vetëm duke bërë ndryshime dietike, megjithëse përparimi juaj mund të jetë më i ngadaltë sesa nëse përfshini edhe stërvitje. Gjithashtu, mund të humbisni disa nga përfitimet metabolike dhe shëndetësore të aktivitetit fizik.

Përpara se të filloni një dietë për humbje peshe, është më mirë të konsultoheni me një profesionist të kujdesit shëndetësor, veçanërisht nëse merrni medikamente ose keni ndonjë sëmundje themelore.

Ndani këtë artikull: Facebook Pinterest WhatsApp Twitter
Ndani këtë artikull:

Më shumë artikuj që mund t'ju pëlqejnë

Njerëzit që janë duke lexuar “A mund të humbni peshë vetëm me dietë?”, gjithashtu i duan këto artikuj:

Temat

Shfletoni të gjithë artikujt