Kunnen veganisten bagels eten?

Zijn bagels veganistisch?

Dit artikel gaat in op een van de meest gestelde vragen over voedingsmiddelen die veganistisch vriendelijk zijn: Kunnen veganisten bagels eten?

Evidence-based
Dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijk bewijs, geschreven door experts en gecontroleerd door experts.
We kijken naar beide kanten van het argument en streven ernaar objectief, onbevooroordeeld en eerlijk te zijn.

Zijn bagels veganistisch?

Ja. De meeste bagels zijn gemaakt van meel, water, zout, suiker en gist. Deze ingrediënten bevatten geen dierlijke producten en maken bagels daarom vegan friendly.

Dat gezegd hebbende, sommige bagels bevatten ingrediënten voor de smaak die zijn afgeleid van dierlijke bronnen.

Veganistische versus niet-veganistische bagels

Bagels zijn gemaakt van een eenvoudig, gegist deeg in de vorm van een donut. Ze worden gekookt, gedroogd en vervolgens klaargemaakt in een oven.

Afhankelijk van de ingrediënten en vullingen, kan een bagel al dan niet veganistisch zijn.

Gewone bagels zijn veganistisch

Een basic bagel bevat de volgende vegan ingrediënten:

Veganistische bagelrecepten kunnen extra ingrediënten vereisen om smaak, kleur en textuur toe te voegen, zoals fruit, zaden, granen, noten, groenten, bessen, kruiden en specerijen.

Wat maakt een bagel niet-veganistisch?

Sommige bagelrecepten of in de winkel gekochte producten kunnen niet-veganistische ingrediënten bevatten, waaronder:

Bovendien worden veel bagelvullingen of toppings niet als veganistisch beschouwd, waaronder:

In wezen maakt elk ingrediënt dat is afgeleid van een dier een bagel ongeschikt voor veganisten.

Hoe zorg je ervoor dat je bagel vegan is?

Er zijn een paar manieren om ervoor te zorgen dat uw bagels veganistisch vriendelijk zijn, zoals door ze zelf te maken, ingrediëntenetiketten te controleren en op zoek te gaan naar een veganistische certificering.

Maak je eigen bagels

De meeste recepten voor bagels zijn veganistisch en door ze zelf te maken, kun je precies bepalen wat erin gaat.

Bovendien kunnen ontelbare veganistische ingrediënten smaak en variatie toevoegen aan uw bagels.

Een basisdeegrecept kan worden verbeterd door zaden, noten, uien, knoflook, specerijen, verse of gedroogde kruiden en granen, zoals rogge en haver toe te voegen.

Veganistische toppings zijn onder andere veganistische roomkaas, notenboter, veganistische pasteitjes, vleesvervangers, tofu, avocado, hummus, bladgroenten, groenten, bessen en ander fruit.

Lees het etiket

Als je bagels in de winkel koopt, check de ingrediëntenlijst voor alle niet-veganistische artikelen.

Voorgesteld voor u: 13 effectieve vervangers voor eieren

De belangrijkste om op te letten zijn eieren, honing, honingpoeder, L-cysteïne, melk en melkproducten zoals caseïne, lactose en wei.

L-cysteïne moet worden gelabeld met de naam of met het nummer E920. Het kan echter zijn dat op het etiket niet duidelijk wordt of de bron vegan is.

Als je twijfelt over een bepaald merk, neem dan contact op met de fabrikant om de veganistische status van het product te verifiëren.

Controleer op veganistische certificering

De meeste landen reguleren de etikettering van veganistische producten niet bij wet.

Toch bieden veel onafhankelijke organisaties, zoals Certified Vegan, veganistische certificering van producten aan.

Als je een bagel vindt met een dergelijke certificering, is het een goed idee om de vereisten van die organisatie te bekijken om te zien of ze aan je verwachtingen voldoen.

Houd er rekening mee dat een product veganistisch kan zijn, ondanks dat het niet als zodanig is geëtiketteerd. Het is dus nog steeds een goed idee om de ingrediëntenlijst te controleren wanneer u beslist of het product geschikt voor u is.

Samenvatting

Basic bagels zijn veganistisch en gemaakt van bloem, water, gist, suiker, zout en soms plantaardig bakvet.

Toch bevatten sommige niet-veganistische ingrediënten, zoals eieren, melk, honing of L-cysteïne.

Om er zeker van te zijn dat je bagels vegan zijn, maak je ze zelf of check je de verpakking voor vegan certificering of de ingrediëntenlijst voor non-vegan items.

Over het algemeen kunt u met een beetje aandacht voor detail blijven genieten van uw favoriete ochtend- of lunchbagel op een veganistisch dieet.

Laatst bijgewerkt op 30 september 2021 en voor het laatst beoordeeld door een expert op 7 september 2021.
Delen

Meer artikelen die u misschien leuk vindt

Mensen die “Kunnen veganisten bagels eten?” lezen, zijn ook dol op deze artikelen:

Blader door alle artikelen